Hidrosefali’nın başlıca iki türü ve nedeni / kommunike (iletişimli) ve non-kommunike hidrosefali

Çeşitli Hidrosefali türleri vardır. Önceki videolarımızda beyin omurilik sıvısı, beynin içindeki ventrikül dediğimiz boşluklarda üretiliyor demiştik. Bu sıvının üretimi gerçekleştikten sonra o kanallarda herhangi bir engelle karşılaşırsa, bu kanallarda tıkanıklık olursa, beyin omurilik sıvısı tıkanıklık nedeniyle öncesindeki bölümde birikir, hacim ve basıncında artış olur, ve bu ventrikül dediğimiz boşluklar büyümeye başlar, biz buna “ventrikülomegali” diyoruz. Ve beyin, kafatası gibi kapalı bir kutu içinde olduğu için, içeride artan hacim ve basınç, beyni de olumsuz yönde etkilemeye başlar. Peki Hidrosefalinin başka ne sebebi olabilir, önceki videolarımızda ne demiştik, beyin omurilik sıvısı bu boşluklarda oluşuyor, kanallar yardımıyla dağılıyor, ve toplardamarlardan geri emiliyor. Bu sıvının toplardamarlarda geri emiliminde bir problem olur ise; yani beyin omurilik sıvısı üretilir ama geri emilemezse, yine hacim ve basıncında bir artış gerçekleşir, buna da “kommunike yani iletişimli Hidrosefali” adını veriyoruz.

Hidrosefali’nın başlıca iki türü ve nedeni / kommunike (iletişimli) ve non-kommunike hidrosefali

Çeşitli Hidrosefali türleri vardır. Önceki makalelerimizde beyin omurilik sıvısı, beynin içindeki ventrikül dediğimiz boşluklarda üretiliyor demiştik. Bu sıvının üretimi gerçekleştikten sonra o kanallarda herhangi bir engelle karşılaşırsa, bu kanallarda tıkanıklık olursa, beyin omurilik sıvısı tıkanıklık nedeniyle öncesindeki bölümde birikir, hacim ve basıncında artış olur, ve bu ventrikül dediğimiz boşluklar büyümeye başlar, biz buna “ventrikülomegali” diyoruz.

Ve beyin, kafatası gibi kapalı bir kutu içinde olduğu için, içeride artan hacim ve basınç, beyni de olumsuz yönde etkilemeye başlar. Peki Hidrosefalinin başka ne sebebi olabilir, önceki videolarımızda ne demiştik, beyin omurilik sıvısı bu boşluklarda oluşuyor, kanallar yardımıyla dağılıyor, ve toplardamarlardan geri emiliyor. Bu sıvının toplardamarlarda geri emiliminde bir problem olur ise; yani beyin omurilik sıvısı üretilir ama geri emilemezse, yine hacim ve basıncında bir artış gerçekleşir, buna da “kommunike yani iletişimli Hidrosefali” adını veriyoruz.

Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim.

Prof.Dr. Alper KARAOĞLAN

 

 

Bu makale 30 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Karaoğlan

Prof.Dr. Alper KARAOĞLAN

1997 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde asistan olarak göreve başladı.

2003 yılında uzmanlık sınavını başarıyla geçerek Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı oldu.

2004 yılındaTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde Başasistan olarak göreve başladı ve 4 yıl bu görevi sürdürdü.

2008’de Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği’nde Yardımcı Doçent oldu.

2012 yılında Doçentlik ünvanını aldı.

2017’de PROFESÖRLÜK ünvanını kazandı.

2017’den bu yana Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir. T

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
facebook
linkedin
twitter
Etiketler
Normal basınçlı hidrosefali
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube