Bel fıtığı nedir? nasıl anlaşılır? omurgamızın yapısı ve sağlığı

Omurgamız tüm vücudumuzun yükünü çeken, vücudumuza hareket sağlayan kemik yapıya verdiğimiz isimdir, ve omurlardan oluşur. 5 tane bel omurumuz vardır. Bunlar yuvarlak yuvarlak yapılardır ve ortasında bir delik-kanal bulunur. Ve üst üste dizildiklerinde omurilik kanalını oluştururlar. Bu omurların arasında da disk dediğimiz kıkırdakımsı bir yapı bulunur. Diskin dış kısmı daha sert bir kıkırdaktan oluşur, içinde ise yumuşak bir kıkırdak doku vardır. Bel omurlarının en hareketli kısmı L4-5 ve S1 olan kısmıdır ve en çok bu bölgelerde diskler strese ve ağırlık yüküne maruz kalırlar. Dolayısıyla en çok bu diskler hırpalanır. Ve en dıştaki sert kıkırdak, yapısı bozulduğu için çatlar, önce çatlar, sonra bir taşma gerçekleşir, en sonunda da bu yırtılır ve içerideki yumuşak kıkırdak dışarı doğru fırlar. Biz buna ekstrüde disk hernisi ya da halk arasında "patlamış fıtık" diyoruz. Dolayısıyla her mesafeden çıkan, bacağa doğru ilerleyen sinirlere de basıda bulunur.

Bel fıtığı nedir? nasıl anlaşılır? omurgamızın yapısı ve sağlığı

Omurgamız tüm vücudumuzun yükünü çeken, vücudumuza hareket sağlayan kemik yapıya verdiğimiz isimdir, ve omurlardan oluşur. 5 tane bel omurumuz vardır. Bunlar yuvarlak yuvarlak yapılardır ve ortasında bir delik-kanal bulunur. Ve üst üste dizildiklerinde omurilik kanalını oluştururlar. Bu omurların arasında da disk dediğimiz kıkırdakımsı bir yapı bulunur.
Diskin dış kısmı daha sert bir kıkırdaktan oluşur, içinde ise yumuşak bir kıkırdak doku vardır.
Bel omurlarının en hareketli kısmı L4-5 ve S1 olan kısmıdır ve en çok bu bölgelerde diskler strese ve ağırlık yüküne maruz kalırlar. Dolayısıyla en çok bu diskler hırpalanır. Ve en dıştaki sert kıkırdak, yapısı bozulduğu için çatlar, önce çatlar, sonra bir taşma gerçekleşir, en sonunda da bu yırtılır ve içerideki yumuşak kıkırdak dışarı doğru fırlar. Biz buna ekstrüde disk hernisi ya da halk arasında "patlamış fıtık" diyoruz.
Dolayısıyla her mesafeden çıkan, bacağa doğru ilerleyen sinirlere de basıda bulunur. 

Bu makale 24 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alper Karaoğlan

Prof.Dr. Alper KARAOĞLAN

1997 yılında Tıpta Uzmanlık Sınavını kazanarak İstanbul Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nde asistan olarak göreve başladı.

2003 yılında uzmanlık sınavını başarıyla geçerek Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı oldu.

2004 yılındaTaksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinde Başasistan olarak göreve başladı ve 4 yıl bu görevi sürdürdü.

2008’de Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği’nde Yardımcı Doçent oldu.

2012 yılında Doçentlik ünvanını aldı.

2017’de PROFESÖRLÜK ünvanını kazandı.

2017’den bu yana Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaya devam etmektedir. T

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
facebook
linkedin
twitter
Etiketler
bel fıtığı
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
Prof. Dr. Alper Karaoğlan
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube