Hematüri tanımlama

Hematüri Tanımlama

Hematüri tanımlama

Hematüri Tanımlama

İdrar mikroskopik incelemesinde 3’ten fazla eritrosit saptanmasına  idrarda kanama(hematüri) denir. İdrarda kanama toplumda sık görülen, hastayı  endişelendiren bir durumdur.  İdrarda kanama ürolojik kanserlerin teşhisi açısından  asla  ihmal edilmemelidir. Ağrısız idrarda kanama olgularının %30’unda ürolojik bir kanser  tespit edilmektedir. İdrarda kanama Üriner sisteme bağlı nedenlerle oluşabildiği gibi  Üriner sistem dışı nedenlerle de görülebilir. Bu nedenler arasında; kan sulandırıcı ilaç kullanımı, aşırı egzersiz, vajinal kanama, sistemik infeksiyon hastalıkları sayılabilir. İdrarda eritrosit izlenmeden de  idrar rengi kırmızı izlenebilir. Bu yüzden her kırmızı görülen idrar idrarda kanama olarak  değerlendirilmemelidir ki bu yalancı idrarda kanama  olarak tanımlanmaktadır. Bunlar  arasında alınan bazı ilaçlar, idrara kırmızı rengi veren bazı pigmentlerin varlığı ve özellikle çocuklarda kırmızı idrara neden olan bazı gıdalar(Rhodomine B adlı boya maddesi) sayılabilir. Üretral mea’dan kan gelmesi üretroraji olarak adlandırılmakta ve İdrarda kanama  ile karıştırılmamalıdır. Üretroraji nedenleri arasında pelvik ve iyatrojenik travmalar sayılabilir. İyatrojenik yaralanmalar, sonda takılması veya penis  cerrahisi sırasında oluşabilmektedir. 

 

Laboratuvar

Dipstick idrar testi yöntemi ile idrarda kanama  tespit edilmesi pratik ve ucuz bir yöntemdir. İdrarda kan için pozitif dipstick sonucu hematüri, myoglobinüri veya hemoglobinüriyi gösterebilir. Mikroskopik bakıda eritrosit saptanması hematüri tanısını koydurur.  Yanlış pozitif dipstick okunması genellikle kontaminasyona bağlı  olup, kadınlarda menstrüasyon kaynaklı olmaktadır. Diğer yanlış pozitiflik dehidratasyon ve egzersize bağlı oluşabilmektedir. 

Radyolojik Değerlendirme 

Tekrarlayan gözle görülemeyen idrarda kanama ve bütün gözle görülebilen idrarda kanamalar ayrıntılı bir  şekilde araştırılmalıdır. 

Ultrasonografi:  Noninvaziv, ucuz ve tekrarlanabilir olması nedeniyle tercih edilmektedir. İdrarda kanama nedenini araştırmakta  değerli bilgiler sağlar. Hematoglob, mesane tümörü ve üriner sistem taşı tanısında oldukça önemlidir.  

Kontrastlı Bilgisayarlı Tomografi:  Üriner sistem travmalarının değerlendirilmesi ve Üriner sistem  kanserlerinin araştırılmasında önemli bilgiler verir. 

Tekrarlayan İdrarda kanama önemli bir bulgudur ve mutlaka Üroloji uzmanına muayene olmanız gereklidir.

Bu makale 10 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şeyhmuz Araz

İlköğrenimi Kozluk'ta , liseyi Batman Fen Lisesi'nde tamamladım. 2014 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Aynı yıl Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji bölümünde ihtisasa başladım ve 2019 yılında uzman oldum. Ocak 2020 ve Eylül 2021 tarihleri arasında Muş Merkez ve Bulanık ilçesinde mecburi hizmetimi tamamladım. Ekim 2021 ve Eylül 2023 tarihleri arasında Esenyurt Devlet Hastanesinde çalıştım. Ürogenital sistem acilleri kitabı bölüm yazarlığım mevcut. Yurtiçi ve yurtdışı bilimsel kongre ve toplantılara katılarak güncel bilgiler ışığında hastalarımı değerlendiriyorum. Ekim ayı itibariyle kendi muayenehanemde Genel Üroloji ve Androloji alanında hastalarıma hizmet veriyorum.

Op. Dr. Şeyhmuz Araz
Op. Dr. Şeyhmuz Araz
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube