Hayat pahalılığında aile olmak

Hayat pahalılığının bütün dünyada aile ilişkilerini direkt veya dolaylı şekilde yıpratabildiğini gösteren çok sayıda bilimsel araştırma ve pratik gözlem bulunuyor.

Hayat pahalılığında aile olmak

Hayat pahalılığının bütün dünyada aile ilişkilerini direkt veya dolaylı şekilde yıpratabildiğini gösteren çok sayıda bilimsel araştırma ve pratik gözlem bulunuyor. 

Son yıllarda ülkemizde yaşanan ve giderek artan ekonomik daralma da ailelerin ekonomik zorluklarını ciddi düzeyde artırıyor. Bu ekonomik zorluklar, aile bireylerinin yeme – içme, barınma, giyinme, eğlenme, gezme, sosyal ve kültürel etkinlikte bulunma gibi neredeyse tüm alanlardaki tüketim alışkanlıklarında daralma yaratıyor.

Türkiye’deki aileler arasında yüksek gelir düzeyine sahip ilk %20’lik dilim dışında kalan tüm gelir gruplarına mensup ailelerde kendilerine göre birtakım vazgeçişler yaşanıyor. Bulunduğu gelir seviyesine göre kimisi yurtdışı seyahatinden, kimisi tatilinden, kimisi ise giyiminden, oturduğu evden, sofrasına koyduğu etten, peynirden vs. feragat etmek zorunda kalıyor. Haliyle, verilen bu ödünler her ailede farklı seviyelerde strese neden oluyor.

HAYAT PAHALILIĞI AİLE İLİŞKİLERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Hayat pahalılığına bağlı yaşanan aile içi stresteki artışın, ilişkiler üzerinde doğrudan veya dolaylı pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Bunların başında ise tabi ki şiddeti arttırma potansiyeli geliyor. Bu stresin tahammül seviyesini azaltması, bireylerdeki şiddet eğilimini tetikleyebiliyor. Şiddet; fiziksel, sözel, duygusal (psikolojik) veya cinsel yönde yaşanabiliyor. Eşler arasındaki çatışmalar veya ebeveynden çocuğa yönelen şiddet, her aile bireyini farklı şekillerde etkileyerek travmalara yol açabiliyor.

''EŞ TÜKENMİŞLİĞİ''

Ekonomik zorluk yaşayan ailelerde “eş tükenmişliği” denilen bir olgu ortaya çıkabiliyor. Eş tükenmişliği; yaşanan ekonomik zorluklara bağlı olarak eşlerde görülen doyumsuzluk, evlilikten memnuniyetsizlik, bıkkınlık, evliliği bitirme isteği gibi duyguların eşlik ettiği bir tablodur. Bu tablonun evlilikte yakınlığı azaltma, boşanma eğilimini güçlendirme, eşlerin bir arada kaliteli bir evlilik yürütebileceklerine dair inançlarında azalma gibi yıkıcı sonuçları olabiliyor.

EKONOMİK SORUNLAR RUH SAĞLIMIZI ETKİLİYOR

Aile içindeki ekonomik sıkıntı veya işsizlik evliliğin ilk yıllarında ortaya çıktığında boşanma, aldatma yahut sadakatsiz davranma eğilimi güçlenebiliyor. Zira evliliğe yüksek beklentilerle adım atmış olan çiftler, hayal kırıklığına uğrayabiliyor ve daha hızlı tükenme yaşayabiliyorlar. 

Ekonomik zorluklara bağlı olarak yaşanan gerek eş tükenmişliği gerekse aile içi stresin bireyler üzerinde ağır ruhsal sonuçları olabiliyor. Gelecek kaygısı içinde önünü göremeyen çiftler, giderek evde ayrı köşelere çekilerek telefon veya bilgisayarla vakit geçirebiliyorlar. Çocukları varsa, onunla sınırlı ve tatmin edici olmayan bir iletişim tarzına girebiliyorlar. Bu durum ise, duygusal ve cinsel yakınlığı baltalayabiliyor. Bu tablonun orta ve uzun vadede depresyon, kaygı bozuklukları, çocuklarda davranış sorunları, cinsel işlev bozuklukları gibi pek çok sonucu olabiliyor. 

Ülkenin ekonomik kriz içinden geçtiği dönemlerde ailenin ve onu oluşturan bireylerin ruh sağlığını korumaya/güçlendirmeye yönelik sürdürülebilir, destekleyici politikalara ihtiyaç bulunuyor. Bu konuda alınabilecek önlemler arasında;

* Ailelerin çatışmalarını çözebilmelerini, ruhsal sorunlarıyla baş edebilmelerini, uyum ve dayanışmalarının artmasına yardımcı olabilecek psiko – eğitim ve psikolojik destek sağlamak,

* Kriz durumlarına özel olarak devreye alınacak bir “hane standart geliri” oluşturmak veya yetişkin aile bireylerinden en az biri için istihdam sağlamak,

* Eşlere finansal okur yazarlık eğitimi yoluyla ekonomik güçlük durumlarını mümkün olan en iyi şekilde nasıl yönetebilecekleri konusunda farkındalık kazandırmak,

Bu makale 28 Aralık 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nazım Serin

Uzm. Psk. Nazım Serin, ilk,orta ve lise eğitimlerinin ardından, lisans eğitimine başladığı Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünü başarıyla tamamlayarak "Psikolog" unvanı almıştır. Uzmanlığını ise yine Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde tamamlamış ve "Uzman Psikolog" unvanı almıştır.  Deneyim kazanabilmek adına birçok psikolojik danışma merkezinde,hastanede, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu bünyesinde Uzman Psikolog olarak görev almıştır. Cleveland Gestalt Institute yönelimli Gestalt Temelli Psikoterapi, EMDR birinci ve ikinci düzey uygulayıcı eğitimleri, Krize ve Travmaya Müdahale Eğitimleri, EFTA (Avrupa Aile Terapileri Derneği) standardındaki aile ve çift psikoterapileri sertifika programı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun Aile Danışmanlığı gibi birçok kurs ve sertifi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
hayat pahalılığı
Uzm. Psk. Nazım Serin
Uzm. Psk. Nazım Serin
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube