Ebeveyn olunca…

Ebeveyn Olma Sanatı

Ebeveyn olunca…

Ebeveyn ve çocuk arasında, karşılıklı ve dinamik bir etkileşim bulunmaktadır. Bu beklentilerin gerçekleşme ya da gerçekleşmeme durumuna bağlı olarak ebeveynler farklı düzeyde kaygılar taşımaktadır.
Ebeveynlerin çocuklarından ne bekledikleri ile Onlarla kurdukları iletişimi de aynı doğrultuda etkilemektedir.

Bu etkileşim süreci ebeveynlerin çocuktan beklentileri ile çocukların da ebeveynlerinden beklentileri şeklinde döngü halindedir.

Bu döngü ebeveyn ve çocuk üzerinde bazı değişiklikler oluşturabilir. Biri diğerinin üzerinde baskı ve güç oluşturabilir. Ebeveynler ve çocuklar arasında karşılıklı bir direnç meydana geldiğinde ise çatışmalar gerçekleşebilmektedir. Bu çatışmalar ve çatışmaların çözüm stratejileri, ebeveyn ve çocuk arasında bir denge oluşturmaya yardım ettiği gibi iletişimlerinde kopmaya da yol açabilmektedir. Ebeveynlerin çocuklarıyla ilişkilerinde sağlıklı bir iletişim içerisinde olmaları bu nedenle çok önemlidir. Kriz durumlarında, kazanan yâda kaybedene odaklı bir yaklaşım yerine çözüme odaklı bir iletişime odaklanmak ebeveynlere, çocuğa ve aralarında ki ilişkiye olumlu yansıyacaktır (Davitte & Ormrod, 2002).

Çocuk ve ebeveynler arasındaki etkileşimde ebeveynlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Örneğin, çocuğa kaliteli zaman ayırma, birlikte oyun oynama, birlikte ders çalışma, pozitif bir yaklaşım, onları bir birey olarak görme, teşvik etme, onurlandırma, aile içi toplantılarda beraber karar alma, ortak kurallar belirleme ve iyi bir model olma gibi davranışlar ebeveynler ve çocuk arasında ki etkileşimi güçlendirmektedir (Davitte & Ormrod,2002; Sharry, 2002; Cannan & Warren 2003).
Ayrıca ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkide ebeveynlerin çocuklarını nasıl tanımladıkları kadar çocuklarında ebeveynlerine yönelik tanımlamaları önemlidir. Yine ebeveyn beklentileri gibi çocuklarında ebeveynlerden bazı beklentileri bulunmaktadır. Bu beklentiler; 

  • Ebeveynlerin çocukları kendilerine ait bir mülk olarak görmemeleri,
  • Birey olarak kişiliklerine saygı duymaları,
  • Ebeveynlerin beklenti ve isteklerinde tutarlı olmaları 
  • Aşırı koruyucu ya da duyarsız olunmamaları,
  • Çocuklara kendilerini gerçekleştirebilecekleri olanaklar verilmeleri ve özgüven sağlamalarını desteklemek,
  • Çocukları yetkisiz ve yetersiz bir birey olarak görmemeleri, 
  • Sevgi ve şefkat gibi pozitif duygularını gizlememeleri yönündedir.

Ebeveynlik bitmeyen bir yolculuğa benzemektedir. Bazı yolculuklarda mola vermek bir durakta inmek isteyebiliriz. Bu ihtiyacımız olan molalarda çocukların da bir birey olduğunu unutmadan, kişilik yapılarını zedelemeden, neden zorlandığımızı konuşmalıyız. O da aynı bizim gibi ebeveynlik tutumumuz nedeniyle zorlanıyor olabilir. Ebeveyn olmayı unutmadan Onlara neden yol gösterici, ışık tutucu olduğumuzu da göz önünde bulundurarak rehber olmalıyız. 

Bu makale 27 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Görecek

Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 2007 yılında mezun olmuştur , Rumeli Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Projektif Çocuk Testler eğitimini almıştır.  -CAT (Çocuklarda Tematik Algı Testi)  -Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi  -EMDR Terapi Eğitimi (Eye Movement Desensitization Reprocessing) Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme - Metropolitan Okul Olgunluğu Testi -Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) -Gesell Gelişim Testi -Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi -Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi -Benton Görsel Bellek Testi -Peabody Alıcı Dil Testi -Good Enough Testi Uludağ Üniversitesi Pedagojik Formasyon eğitimini tamamlamıştır. Dr. Byron Norton ve Carol Norton tarafından geliştirilen ''Deneyimsel Oyun Terapisi'' eğitimini tamamlayıp sertifikasyon programını bitirmiştir. Çocu ...

Etiketler
Ebeveyn
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Görecek
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Görecek
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube