Doktorsitesi.com

Hastalık hastalığı/Hipokondriyazis

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz
31 Mayıs 2018304 görüntülenme
Randevu Al
Hastalık hastalığı/Hipokondriyazis

Hipokondriyazis halk arasında hastalık hastası olarak tabir edilen yaygın bir durumdur. Hipokondriyazis'in salt tanımı ise; birey vücutda herhangi bir hastalığı olmamasına rağmen, devamlı bedensel bir rahatsızlığı olduğuna dair endişe ve korku hisseder. Bu durumda ki birey en ufak belirtiyi dahi yanlış yorumlar ve ölümcül yada büyük bir hastalığa yakalandığı düşüncesine kapılır. Hastalıkla ilgili araştırma yapar, bilgi toplar hatta hastalığa dair yazıları kesip saklar.

Bununla kalmayıp sürekli bulunduğu ortamlarda başka insanlara hastalığından bahseder ve doktor doktor gezer. Tüm incelemelere ve bulgulara rağmen kişi hasta olmadığına bir türlü ikna olmaz buda bireyde bunaltıya yol açar. Hipokondriyazis olan bireylerde ikincil olarak depresyon, kaygı bozukluğu,uyku bozukluğu vs gibi farklı psikolojik rahatsızlıklarda meydana gelebilmektedir.

Hastalık hastalığının oluşmasında etken ise bireyin başından geçen travmatik olaylardır. Örneğin bir sevdiğinin kaybi,yakın bir kişinin hastalığına şahit olma, ilişkisel sorunlar(boşanma), iş sorunları vs gibi. Hastalık hastası olan birey vücuduna yoğun bir şekilde odaklandığı için hayatını idame ettiremez ve iş ve hayatını ihmal eder dolayısıyla ruhsal olarak çöķkünlük yaşar. Hipokondriyazis tedavisinde: Öncelikle bu bireylerde herhangi bir organik rahatsızlık durumunun olmadığına dair tektikler yapılmalıdır.

Şayet fizyolojik bir hastalık mevcut değilse bireyin bu durumu psikoloji kökenlidir. Böyle bir durumda birey Ruh sağlığı profesyoneline başvurmalıdır.

Erken teşhis önemli aksi taktirde bu durum bireyde farklı sorunlara yol açabilmektedir. Hipokondriyazis tedavisinde ilaç tedavisi yanısıra psikoterapide uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı yaklaşımı ile bireyin zihinde ki olumsuz düşünceler ele alınır ve sağlıklı düşüncelerle değiştirilir. Bunun yanı sıra birey kaygı verici düşüncelerle başetmeyi öğrenir.

Etiketler

Hipokondriazis ( hastalık hastalığı )Kaygı nedirHipokondriyazisHipokondriak bozukluk

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzm. Kl. Psk. Esra Yavuz

Uzman Klinik Psikolog Esra Yavuz, Almanyanın Duisburg şehrinde doğmuştur. Türkçe, Almanca, İngilizce ve İspanyolca bilen Esra Yavuz, aynı zamanda işaret dili de bilmektedir. İlk, orta ve lise öğrenimini Almanya’da tamamlayan Yavuz, 2010 yılında Beykent Üniversitesi Psikoloji bölümünü kazanmıştır. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Servisinde ve Haliç Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde staj görevlerini yerine getirmiştir. Çapa Tıp Fakültesi Davranış Nörolojisi ve Hareket Bozuklukları biriminde gönüllü olarak, 1 yıl boyunca Uzm.Klnk.Psk. Ayfer Tumaç öncülüğünde çalışmalara katkı sağlamış ve Nöropsikolojik test uygulamalarını gözlemleyip sürece destek olmuştur. 2014 yılında “Beykent Üniversitesi’ndeÖğrenim Gören Genç Kızların Premenstrual Sendrom Düzeylerinin Belirlenmesi“ konusunda lisans tezini tamamladıktan sonra onur öğrencisi olarak mezuniyete hak kazanmıştır. Mezuniyetinin ardından, yaklaşık 2 yıl boyunca Altın Hayat Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde psikolog olarak özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarla (mental retardasyon, öğrenme güçlüğu, down sendromu, otizm spektrum) sosyal beceri kazandırma ve öğrenmeye hazırlık alanlarında çalışmıştır. Eş zamanlı olarak ailelere psikoeğitim seansları ve aile danışmanlığı servisleri sunmuştur. Bu esnada mesleğine yönelik yerel ve ulusal gelişmeleri ve eğitimleri takip etmiş, farklı sertifikasyonlar almaya devam etmiş
konferanslara katılarak günümüz psikoloji çalışmalarına katkı sağlamıştır. 2016 yılında yüksek lisans eğitimini Birleşik Krallık, Wales’de (Galler), Swansea University Abnormal and Clinical Psychology tamamlamıştır. “The Influence of İllness Beliefs and Coping Beliefs on İndividual’s Coping Methods” (Hastalık İnançlarının ve Üstesinden Gelme İnançlarının Kişinin Baş etme Yöntemleri Üzerindeki Etkisi)” konusu üzerine olan bitirme tezini başarıyla savunarak 2017 yılında Uzman Klinik Psikolog unvanına sahip olmuştur. Yüksek lisans mezuniyetinin ardından, Türkiye’ye dönmüş ve Psikoterapi ve Psikoloji Uygulamaları Enstitüsü’nde danışan görmeye başlamıştır. Çeşitli anaokullarında rehberlik ve aile danışmanlığı hizmeti vermiştir. Bunun yanı sıra çocuklara psikolojik değerlendirme testleri uygulamıştır.
2019-2021 yılları arasında Maya Vakfı’nda Klinik Psikolog olarak ruh sağlığı ve psikososyal destek alanında saha çalışmaları yürütmüş; göç ve savaş mağduru çocuklara psikososyal destek vermiştir. Bu süreçte Uzman Sanat Terapisti Bihter
Yasemin Adalı ve Leyla Akca’dan süpervizyon desteği almıştır. Grup seansları, bireysel seanslar ve aile eğitimleri gerçekleştirmiştir. Covid 19 pandemisi süresince de çocuk ve ailelerle online olarak psikolojik destek çalışmalarını sürdürmüş, Ailelere, sosyal hizmet merkezi ve Sivil toplum kuruluşu çalışanlarına psikolojik sağlamlık ve toplumsal travma ile baş etme hakkında seminerler vermiştir. 2021 yılında Türkiyenin birçok bölgesinde gerçekleşen yangın felaketleri sonucunda
yangından etkilenen vatandaşlara psikolojik destek vermek üzere EMDR Travma iyileştirme derneği ile birlikte gönüllü olup Muğla, Fethiyede Saha çalışmaları yürütmüş ve ailelere destek vermiştir.
2022 -2024 yılları arasında Koç Üniversitesi (KURES) Rehberlik biriminde öğrencilere Psikolojik destek sağlamış ve önleyici çalışmalar kapsamında seminerler, grup oturumları ve atölye organizasyonları gerçekleştirmiştir. 2024 Mayıs itibari ile 'Deutsche Schule İstanbul' Alman Lisesinde Rehberlik biriminde Okul Psikoloğu olarak görev almaktadır.Burada Öğrencilere hem türkçe hem almanca Psikolojik destek ve danışmanlık sağlamaktadır.Ayrıca veli görüşmeleri ve önleyici çalışmalar gerçekleştirmektedir.

201

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.