Haşimato troidinde beslenme

HAŞİMATO TROİDİNDE BESLENME

Haşimato troidinde beslenme

Haşimato troidi otoimmün bir hastalıktır .Yani sebebi bilinmeyen ,bağışıklık sisteminin troid bezine saldırması sonucu troit bezlerinin iltihaplanması ile ortaya çıkar .Bu uzun vadede ortaya çıkan bir durumdur .Troid bezleri metabolizma hızımızı ayarlar ve haşimato nedeni ile yavaşlayan metabolizmaya bağlı olarak hızlı kilo alımı ,halsizlik ,çabuk  yorulma ,depresyon ,üşüme ,el ve ayaklarda ödem ,terlemenin azalması ,kabızlık ,iştah artışı ,saç dökülmesi ,unutkanlık ,konsantrasyon düşüklüğü ve adet düzensizliği gibi belirtiler görülür.

Ailesel geçişli olabilir ,çoğunlukla 30-50 yaş arası kadınlarda görülür ayrıca sızdıran bağırsak sorunu ile gluten içeriği yüksek gıdaların sıklıkla ve fazla miktarda tüketilmesi haşimatonun ortaya çıkmasına nedeni olabilir.

Haşimato troidi ilerledikçe hipotroide dönüşür .Tanı için kanda TSH,T3,T4 hormonlarına bakılır  .Asıl ayırıcı tanıda anti TPO ve anti troglobülin antikor düzeylerinin yüksekliğidir.

Geçirgen bağırsak sendromu birçok otoimmün hastalık için risk teşkil eder .Bağırsaklarımız  birbirine sıkı bağlarla bağlanmış bir yapıya sahip olup, bağırsaktan geçmesi gereken maddelerin geçişine imkan verirken, geçmemesi gerekenler için bir bariyer özelliği taşır .Bu durumun tam tersi olduğunda yani bağırsakta bir sızıntı oluşuyorsa işte bu noktada tehlike sinyalleri başlar. Bağırsaktan geçmemesi gereken toksinler ,mikroplar ve sindirilmemiş gıda parçaları kana karışarak bağışıklık sistemini harekete geçirir.

Haşimato troidi ile buğdayda bulunan gluten arasında bir ilişki vardır ;gluten normalde sağlıklı bir bağırsakta bariyeri  geçebilen bir molekül değildir. Geçirgen bağırsak durumu söz konusu ise bariyeri geçen gluten molekülü bağışıklık sistemini harekete geçirir .Bağışıklık sistemi yabancı  ve zararlı olarak algıladığı bu molekülü yok etmek üzere antikor oluşturur. Moleküler mimikri nedeni ile yani troit bezine benzer nitelikte olması nedeni ile bağışıklık sistemi sadece glutene değil ona benzeyen torid bezine de saldırarak Haşimatoya sebep olur.

Haşimato otoimmün bir rahatsızlıktır ve geçirgen bağırsak sendromu ile ilişkisi vardır. Dolayısı ile bağırsak bariyerinde hasarı artıracak gluten içeren tahıllar , lektin içeren kurubaklagiller ,kazein içeren süt ve süt ürünleri ile şeker ve şekerli besinler diyetten bir süre çıkarılır .Bu süre bağırsak duvarının kendini yenilemesi açısından önemlidir .En az 3 hafta olan bu süre 6*8 haftaya kadar da uzatılabilir.

Glutensiz diyetin olumlu etkileri görülmekle birlikte balık, hindi ,yumurta ,mantar ,ıspanak gibi selenyum kaynağı gıdaları tüketmek gerekir.

Guatrojenler dediğimiz brüksel lahanası, beyaz lahana ,kırmızı lahana, karnabahar ,brokoli, şalgam ,çilek ,armut, turp gıdaların tüketim sıklığı ve miktarı azaltılmalıdır bu besinler troid hormonlarının daha az salgılanmasına neden olurlar. Gluten içeriği yüksek unlu mamüller ,işlem görmüş salam ,sosis, sucuk gibi etler ,rafine edilmiş şeker ,un ve yağlı yiyecekler  ,fast food ,alkol ,kafeinli ve basit şeker içeriği yüksek yiyecek içecek tüketimi haşimatosu olan bireylerin dikkat etmesi gereken besinlerdir.

Bu makale 21 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Emel Zalaltuntaş

  1981 yılında Ankara’da doğdum. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversiteyi Ankara’da okudum. 2006 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. 2006-2007 yıllarında İbn-i Sina ve Ulucanlar Göz Hastanesi’nde kurum diyetisyeni olarak hizmet verdim. 2011 yılında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne atandım. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde klinik, poliklinik ve kurum diyetisyeni olarak hizmet verdim. 2014 yılında, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Endotem Semt Polikliniği’nde 4 yıl süresince, poliklinik diyetisyeni olarak, endokrin hastalarına uygun tıbbi beslenme programları hazırlayarak, diyabette beslenme eğitimleri verdim. 2019 yılında Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılışı ile birlikte burada poliklinik ve klinik diyetisyen olarak çalıştım. Kamuda çalışmak bir süre sonra ...

Etiketler
HAŞİMATO TROİDİNDE BESLENME
Dyt. Emel Zalaltuntaş
Dyt. Emel Zalaltuntaş
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube