Hamilelikte ilaç-antibiyotik kullanımı

Hamilelikte ilaç-antibiyotik kullanımı

       Hamilelik dönemi her anne adayının özgün olarak yaşadığı bir dönemdir. Her gebelik süreci birbirinden farklıdır. Anne adayının fiziksel ve psikolojik sağlığının desteklenmesi amacı ile bu dönemde her açıdan dikkatli olması gerekir. Özellikle gebelik sürecinde kullanılan ilaçlar hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Gebelikte ilaç kullanılmasının gerekli olduğu durumlar olabilir. Ancak en sık kullanılması ihtiyaç duyulan antibiyotik ilaçlar, gebelik sürecine zarar verebilecek etkiye sahiptir. Ayrıca risk grubunda yer alan bir diğer ilaç grubu ise antidepresanlardır. Bu sebeple doktor önerisi haricinde, bilinçsizce kullanılması oldukça olumsuz sonuçlar doğmasına yol açabilir.

       Hamilelik döneminde kullanılması önerilen birtakım ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlara, folik asit ve demir içerikli ilaçlarda dâhildir. Hamilelik döneminde genellikle mide bulantılarını hafifletmek için bulantı ilaçları, ağrı kesici ve kabızlığı önleyici ilaçların kullanımı çok tercih edilmektedir. Hamilelik sürecinde antibiyotik kullanımının kesin olarak engelleyici bir durumu yoktur. Ancak gebelik sırasında anne adayının antibiyotik kullanmasını gerektirecek bazı hastalıkların meydana gelmesi halinde, hem bebeğin hem de anne adayının sağlığı açısından zarar-fayda oranı kararlaştırılar antibiyotik tercihi yapılır ve ardından da tedaviye başlanır. Bu gibi durumlarda antibiyotik tedavisini gerektiren hastalığın branş doktoru ile doğum takibini yapan kadın doğum uzmanının birlikte anne adayına en uygun ilaca karar vermesi gerekir. Bazı antibiyotikler gebelik döneminde bebeğin sağlığı açısından oldukça sakıncalı durumlar yaratabilirken, bazı ilaçların ise herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Bu zararlı ve zararsız antibiyotiklerin yanı sıra, bazı antibiyotiklerin ise belli bir oranda zararlı olabilme ihtimali vardır. Fakat antibiyotik kullanılmaması sonucunda ve hastalığın tedavi edilmemesi durumunda daha büyük risk faktörü ortaya çıkacak ise, doktorun uygun gördüğü antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tercihi de gebelik sürecine ve hastalığın durumuna göre değişmektedir.

        Hamilelik döneminde kullanılan antibiyotikler özellikle idrar yolu enfeksiyonuna maruz kalan anne adaylarının kullandığı ilaçlardır. Ayrıca daha birçok kullanılan ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçlar ne kadar güvenlidir

       Penisilin tarzı antibiyotikler hamilelik döneminde ve her aşamasında güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak penisiline karşı duyarlı olan anne adayları bu konuda dikkatli olmalıdır.Bazı antibiyotik ilaçların hamileliğe zarar verdiği düşünülmektedir. Bu nedenle hamileliğin haftası ve ilacın kullanım derecesi çok önemlidir.

       Hamilelik döneminde anne adayları daha çok hafif ağrı kesici ilaçlar kullanmayı daha çok tercih etmektedir. Bunun yanı sıra mide bulantısı için kullanılan ilaçların sıklığı da oldukça fazladır. Anne adayları aldıkları ilaçların bebeğe etki edeceği konusunda çok endişe duymaktadır. Aslında endişelerinde haklıdırlar. Bir çok ilaç anne karnındaki bebeği etkilemektedir. Ancak önemli olan bebeğin ne kadar etkilendiğidir. Bu etki meselesi ise alınan ilaca ve doza bağlı olarak değişmektedir. Hamilelikte antibiyotik kullanımı.Hamileliğin her aşamasında güvenilir bir şekilde kullanılan antibiyotik penisilindir. Ayrıca anne karnındaki bebeğe zarar vermeyen bazı antibiyotik çeşitleri de bulunmaktadır. Bu antibiyotiklerin en bilindik olanı sefalosporin dir. Sefarasporin altında birçok antibiyotik vardır. Bebeğe zararı olmayacağı düşünülse bile asla doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.Hamilelikte kullanılan yatıştırıcı ilaçlar. Hamilelikte yatıştırıcı ilaçlara ve uyku ilaçlarına da başvurulur. İlaçların neredeyse tümü, plasentadan bebeğin vücuduna iletilmektedir. Bu tür ilaçlar kullanmak için doktordan onay alınması gerekmektedir.

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Ekber Şahin

Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, 14 Haziran 1973 tarihinde Tokat'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2005 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Tokat Medical Park Hastanesi ve Tatvan Özel Can Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmasının yanı sıra Tatvan Doğum Evi ve Üniversal Tıp Merkezi'nde özel muayenehanecilik yapmış olan Op. Dr. Ali Ekber ŞAHİN, mesleki çalışmalarına şu anda Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Video Endoskopi, Laporoskopi, Histereskopi Sertifikası ve NRP Sertifikası sahibidir.

Etiketler
Gebelikte diş ağrısı
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Op. Dr. Ali Ekber Şahin
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube