Hamilelikte evcil hayvan beslemek

Hamilelikte evcil hayvan beslemek

Hamilelikte evcil hayvan beslemenin ne gibi sakıncaları vardır?

Hamilelik esnasında köpek beslemenin size sağlık açısından bir yan etkisi olmayacaktır. İri köpeklerin siz uzanırken veya otururken üzerinize zıplamasını engellemek için eğitmek önemlidir. Diğer konu ise bebeğiniz eve gelince ortaya çıkacaktır. Bebekler doğal olarak köpeklerin kulaklarını tüylerini çekebilir, onların canını yakabilecek şekilde vurabilirler. Bu da köpeklerde ani tepkiye, pati darbeleri ve ısırmalara yol açabilir.

Bunu engellemek için yeni bebek eve gelmeden önce köpeğin sorun olabilecek davranışlarını belirleyin ve yeniden eğitmeye başlayın.

Köpeğinizi, bir oyuncak bebek kullanarak evin yeni üyesi ile doğum sonrası yapacağınız rutinlere alıştırın. Yemek masasına oturtun, besleyin, kucağınızda taşıyın.

Köpeği eğiterek bebeğin oyuncakları ve kendi oyuncakları arasındaki farkı gösterin.

Köpeğiniz tüm ilginin yeni gelen bebeğe çevrilmesini kıskanabilir. Köpeğin de içinde olacağı oyunlar yaratın.

Bebeğinizi köpeğinizin çevresinde iken muhakkak izleyin

Veterinerinizden bu konudaki tecrübeleri hakkında bilgi alın.

Kediler toxoplasmosis adlı enfeksiyonun yayılımında rol oynarlar. Kedi dışkısına direkt veya indirekt temas ile bu mikrop yayılır. Eğer gebelik öncesi bağışıklık mevcutsa mikrobun gebeye geçişi söz konusu olmaz. Sokak kedilerinin toxoplasmosis mikrobunu taşıması evcil kedilere göre daha muhtemeldir. Gebeliğin 10-24. haftaları arası gebe enfekte olursa (hastalığı geçirirse) yenidoğanda ağır problemler oluşma riski %5-6 dır. Olası problemler; erken doğum, düşük doğum tartısı, ateş, sarılık, retina (göz ) problemleri, mental retardasyon (zeka geriliği ), anormal baş çapı, konvülziyonlar(istem dışı kasılmalar) ve beyin içi kalsifikasyon (kireçlenme )odaklarıdır.

Hamileliğin son 3 ayında toxoplasmosisle karşılaşan gebenin enfekte olma olasılığı artar, fakat fetüsün zarar görme olasılığı sistemlerin gelişimi büyük ölçüde tamamlandığı için azalır.

Evcil hayvanların bakımında nelere dikkat etmeli?

Kedinin dışkısına temas, bahçe park gibi açık alanlarda ve kedinin tuvaletinin bulunduğu kabın temizliği esnasında olmaktadır. Bu görevi bir başkasının yapması uygundur çünkü toz dahi bulaşmaya neden olabilir.

Bunun dışında önemli noktalar, eğer gebe kalmayı planlayan bir kedi sahibi iseniz, toxoplasmosise karşı bağışıklığınızı basit bir kan testi tespit ettirmeniz yerinde olacaktır. Eğer önceden toxoplasmosis geçirmiş iseniz tekrar bulaşma ihtimali olmayacaktır.

Bahçe işleri ile uğraşırken mutlaka eldiven kullanın.

Kedinizi ve bebeğinizi aynı alanada tek başlarına bırakmayın.

Eğer gebelik esnasında enfekte olursanız, kadın doğum uzmanınız uygun antibiotiklerle fetuse geçişi azaltacaktır.

Kuş beslemenin bir sakıncası varmı?

Bakımları yapılıp kurallara uyulduktan sonra hiçbir hayvanın beslenmesinde sakınca yoktur.

Kuşlarda da dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Kuşlar kampilobakter, salmonella, klamidya ve bazı protozoal infeksiyonların insana geçişine neden olabilir. Veterinerin kuşun sağlık durumunu

belirlemek için yapacağı muayene çok önemlidir.

Özellikle papağan türevi kuşlar oldukça tozludur. Evde bir hava filtresi çalıştırmak siz ve yenidoğan bebeğiniz için daha sağlıklı bir ortam yaratacaktır. Kuşu veya kafesini her ellediğinizde ellerinizi yıkamak, kuş kafesinin bakımını bir başkasının yapması yerinde olacaktır. Diğer bir konu da bebeğin eşyalarının kuştan korunmasıdır ki bebeğe ait talk pudrası, bebek losyonu, bebek maması, kirli bebek bezlerini de zarar görmemesi için kuştan uzak tutmak gerekir.

Egzotik hayvanlarda durum nedir? Bu hayvanlar daha tehlikelimidir?

Kaplumbağa, iguana, yılan, ve benzeri sürüngenler ilgi çekici hayvanlardır. Bu tip hayvanların dışkılarına direkt veya indirekt bir temas salmonella bakterisinin size bulaşmasına neden olabilir.

Bağışıklık sistemi hala gelişmekte olan beş yaşından küçüklere salmonella bulaşması da ayrıca risklidir.

Ne yazık ki, bu amfibik ve sürüngenlerin çocuğunuz beş yaşına gelene kadar evden uzaklaştırılması en güvenli yoldur. Fakat yine de bu evcil hayvanınızı evde tutmak istiyorsanız, onları veya kafeslerini elledikten sonra ellerinizi yıkamanız, onları mutfak, yemek masası gibi yiyeceklerin bulunduğu alanlardan uzakta tutmanız yerinde olacaktır. Mutfak lavabosunu bu hayvanlara duş aldırmak için asla kullanmayın. Bunun için en iyi yer evin dışıdır. Ufak çocukların bu hayvanları ellemesine asla izin vermeyin. Son olarak da bu hayvanların evin çevresinde dolaşmasına izin vermeyin.

Çiftlik hayvanlarında neye dikkat edilmesi gerekir?

Çiftlik hayvanlarının listerya, kampilobakter, salmonella ve cryptosporidium taşıdıkları bilinmektedir.

Bu bakteriler size ve gelişen bebeğinize zarar verebilir. Çiftliklerde hayvan yemleme işine karışmamak, ölü doğan hayvanları ellememek, sadece pastorize edilmiş sütleri tüketmek faydalı olacaktır. Eğer çeşme veya kuyu suyu kullanıyorsanız nitrat ve koliform bakteriler için düzenli aralıklarla su testlerinizi yaptırın. Ellerinizi sıcak su ve sabunla her hayvan ve barınakları ile temastan sonra yıkayın.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer

Op.Dr. Fatma Gençtürk Özer, lisans öncesi orta ve lise öğrenimini Babaeski Lisesinde tamamlamıştır. Ardından 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1999- 2004 yılları arasında Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2004 2006 yılları arasında Güngören Kolan Hastanesi'nde,2006 2009 İstanbul Hospital'de, 2006 yılında Medicana İnternational Hastanesi'nde, 2010 2014 yılları arasında Beylikdüzü Kolan Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr. Fatma Gençtürk Özer, mesleki çalışmalarına  Beylikdüzün'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Türm Obstetrik ve Jinekoloji Derneği, Türk Tabipler Birliği, Derneği, Cinsel ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hamile
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer
Op. Dr. Fatma Gençtürk Özer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube