Hamilelikte ev işi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar

Hamilelikte ev işi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar

Gebeyseniz bebeğinizin sağlığını korumak için istirahat etmek, egzersiz yapmak, sağlıklı gıdalar ile beslenmek ve alkol almaktan sakınmak gibi ev işleri yaparken de doğmamış bebeğe zarar vermemek için elinizden gelen her tedbiri almaya gayret etmelisiniz.

Gebelikte sık sık ani tansiyon ya da şeker düşmesi gibi durumlarla karşılaşılabileceği için ev temizliği sırasında uzun süre çömelerek iş yapmak, sandalye ya da merdivene çıkarak temizlik yapmak, dış pencere camlarını silmek için uzanmak gibi davranışlar oldukça riskli davranışlardır. Yine ev temizliği sırasında saldalye, koltuk, halı gibi ağır eşyaları tek başına kaldırmak için büyük kuvvet sarfetmek gebelerde bel ve kasık ağrılarına neden olabileceğinden sakınılması gerekir.

Ev temizliğinde kullandığınız kimyasal maddeler doğmamış bebeğiniz için toksik etkili olabilir. Doğum defektlerine neden olan kimyasal maddelere ''teratojen'' adı verilir. Bir çok kadın illegal ilaçlar, alkol, sigara ve reçete ile satılan bazı ilaçların teratojenik olduğunu bilmelerine rağmen, çamaşır suyu, boyalar, boya çıkartan maddeler, fırın temizleyicisi, ahşap temizleyici gibi günlük yaşamda kullanılan kimyasalların doğmamış bebekleri üzerindeki teratojenik etkisini bilmemektedir. Bu nedenle ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddelerden gebe kadınların sakınmalarını tavsiye ediyoruz. Doğmamış bebek üzerine evde kullanılan kimyasalların zararlı etkileri konusunda bilimsel çalışmalar olmadığından, bu kimyasalların bebeğinizin sağlığına olan etkileri açık değildir. Zaten bu tür potansiyel toksik maddeler normal şartlar altında da ev temizliğinde kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır.

Ev işi yaparken ara sıra bu tür maddeler ile temas edilmesi durumunda, bebeğe zararlı etkilerini azaltmak için bir takım önlemler alınmalıdır. Ya gebe olmayan bir yardımcı bu tür işleri yapmalıdır ya da temizlik yaparken pencere, vantilatör vs açılmalı, kauçuk eldiven giyilmeli ve mümkün olduğu kadar az miktarda kimyasal kullanılmalıdır.

Toksik koku salan ev boyaları doğmamış bebeğinize tehlikeli olabilir. Duvarı zımparalamak ise toksik partiküllerin havaya karışmasına ve bunun da solunum yoluyla alınmasına yol alabilir. Bu nedenle ev içi duvar, kapı, pencere boyamada önlem olarak kurşun ve civa içermeyen su bazlı boyalar kullanılmalıdır. Boyama işlemi gebe evde olmadığı, işte ya da tatilde olduğu bir zamanda yapılmalıdır. Boya kokusunu teneffüs etmemek için pencereler ve havalandırma açık olmalı, artan boya varsa ağzı sıkıca kapalı olmalı ve mümkünse ev dışında saklanmalıdır.

Toksoplazma hastalığına neden olan parazit, pişmemiş etlerde ve kedi dışkısında yaşamını sürdürdüğünden; pişmemiş etleri doğrudan yiyecek olursanız ya da kedi dışkısına (kedi kumu), doğrudan dokunacak olursanız gebeliğinizi tehlikeye atmış olursunuz, bu durum bebeğinizde ciddi sorunlar yaratabilir. Bu nedenle evde kediniz varsa kedinin kutusunu değiştirmemelisiniz. Kedinin kutusunu değiştirmek zorunda kalırsanız ya eldiven kullanmalısınız ya da eldiven kullanmazsanız kedinin kutusunu değiştirdikten sonra derhal ellerinizi su ve sabun ile yıkamalısınız.

Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

 

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1987 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlığı sonrasında Afşin Devlet Hastanesi, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Akay Hastanesi, Özel Çağ Hastanesi ve HRS Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, 2010 yılından beri Ankara'da bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış birçok makalesi ve bildirisi bulunan Op. Dr. Kutlugül YÜKSEL, Sağlık Bakanlığı onaylı “Kadın Hastalıkları" ve  “Doğum ve Kadın Sağlığı Hem ...

Etiketler
Teratojen
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube