Prp'nin yumurtalıklar üzerindeki etkisi

Prp'nin yumurtalıklar üzerindeki etkisi

PRP tedavisi uygulanmadan önce genel olarak kadının yumurtalık rezervi ve rahim içi bulguları için ultrason muayenesi ve yumurtalık rezervi testleri yapılır.

Bunlardan elde edilen sonuçlara dayanılarak da hem hangi tedavi yöntemine ihtiyaç olduğu anlaşılır hem de PRP yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

Tüp bebek tedavisinde başarı elde edilmesi için öncelikle sağlıklı bir embriyo elde edilmesi gereklidir.  Elde edilen sağlıklı embriyo sağlıklı bir rahim zarına sahip olan kişinin rahmine yerleştirilir.

PRP tedavisi uygulanarak, rahim zarı kalınlaşması sağlanması durumunda gebelik başarısını arttırır.

PRP’nin yumurtalıklara etkisi nedir?

Pıhtılaşma hücreleri içerisinde bulunan büyüme faktörlerinin yumurtalık içerisine enjekte edilmesi, yumurtalıklarda sessiz halde bulunan birtakım hücrelerin aktive olarak işlem sonrası birkaç aylık süreç içerisinde etki göstermesi sağlanır.

PRP kimlere uygulanabilir?

Daha önceden tüp bebek tedavisi denemiş ve başarısız olmuş, rahim zarının yeterince kalınlaşmadığı tespit edilmiş, yumurtalıklarında çok ciddi bir sorun olmayan, genellikle ileri yaşta olan ve yumurtalık rezervleri oldukça azalmış, menopoza giriş döneminde olan, ancak yumurtalık fonksiyonunu yeniden başlatmak amaçlanan kadınlar için uygundur.

PRP ne zaman yapılabilir?

Adet gören hastalarda adet dönemi bittikten sonra işlem gerçekleştirebilir, adet görmeyen hastalarda herhangi bir dönemde uygulama yapılabilir. Ancak şunu da söylemeliyiz ki PRP tedavisi henüz etkinliği ispatlanmamış deneysel bir tedavidir.

Bu makale 21 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
linkedin
instagram
Etiketler
Embriyo
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube