Kimyasal peeling işleminin ne kadar derin yapılacağına nasıl karar verilir?

Kimyasal peeling işleminin ne kadar derin yapılacağına nasıl karar verilir?

Kimyasal peeling uygulamasına başlanmadan önce cildin kirlerden çok iyi şekilde arındırılması gerekmektedir. Bu temizleme işleminde kimyasal peeling için hazırlanan özel solüsyonlar kullanılmalıdır. Uygulamanın ilk aşamasında yüz bölümü özel solüsyonla temizlenir. Temizleme işlemi bittikten sonra cilt mutlaka kurulanır. Yüzün hassas bölgelerine (burun ve göz çevresi gibi) uygun bir krem uygulanarak bu bölgelere kimyasal peelingin işlememesi sağlanır.

Hangi durumlarda kullanılır?

Kimyasal peeling gerektirecek durumlar; akne tedavisi, hafif akne izlerinin tedavisi, ciltte güneş ve yaşa bağlı oluşan lekelerin tedavisi, ciltteki gözeneklerin azaltılması, eldeki güneş ve yaşlılık lekelerinin tedavisi, kırışıklık ve ince çizgilerin gidermesidir.

Kimyasal peeling türevleri genelde solüsyonlar şeklindedir. Ancak leke tedavilerinde, akne skarlarında, siyah nokta ve çizgilenme problemlerinde lazerlerden ve kristalli soyma işlemlerinden de destek alınabilmektedir. Bu kişinin problemine ve zamanına göre seçilir.

Kimyasal peeling işleminin ne kadar derin yapılacağına nasıl karar verilir?

Kimyasal peeling uygulamasında uygulamanın hangi derinlikte olacağını hastanın cilt yapısı ve problemleri değerlendirilerek karar verilir. Yüzeysel peelingler günlük hayatı daha az etkiler. Hasta işlem bittikten sonra hafif bir kızarıklık hissetmektedir. Derin peelinglerde çok nadir kabuklanma yaşanabilmektedir. Bu yüzden kişi günlük hayatından yaklaşık 1 hafta uzak kalır. Yüzeysel ve orta peelingler genellikle 6-8 seans sürer. Dering peelingler için 4 seans yeterlidir. Kimyasal peelingten çok güzel sonuçlar alınmaktadır. Öncelikli olan kişinin problemine uygun kimyasal peeling türevini seçmektir. Tüm bunlara dikkat edilirse sonuçlar yüz güldürücü olmaktadır.

Kimyasal peeling sonrası

Kimyasal peeling sonrası ev bakımı çok önemlidir. İlk 3 gün yüzü sadece suyla yıkamak gerekir. Herhangi bir jel kullanılması önerilmez. Doktorunuzun önerdiği cilt besleyici ile cildinizi nemlendirmek gerekir. Mutlaka güneş koruyucu kullanılması tavsiye edilir. Yüzeysel ve orta peelinglerde genellikle günlük hayat etkilenmemektedir. Derin peelinglerde yaklaşık 1 hafta kadar sosyal hayata ara verilir. Kimyasal peeling uygulamalarından çok iyi netice almak istiyorsanız tüm bu uygulamaları yerine getirmeniz etkili sonuç almanızı sağlamaktadır.

Kimyasal peeling uygulamalarında mutlaka özel solüsyonlarla cildin temizlenmesi gerekmektedir. Bu kimyasal peelingi durdurma işlemidir. Özel solüsyon ile cilt temizlenir. Temizlendikten sonra cilt eğer köpürmüyorsa kimyasal peeling ürünlerinden arınmış demektir. Uygulamalardan sonra hastaya kullanılan ürüne göre besleyici krem önerilir. İşlemden sonra yüzeye uygulanır ve hastanın daha sonra da kullanması için alınması tavsiye edilir. Kişi uygulamadan sonra kendisi de bu kremi uygulamalıdır. Krem uygulamasından sonra cilde güneş koruyucu solüsyon da uygulanmalıdır. Tedaviden sonra kısa süreli hafif kızarıklık, pullanma ve soyulma olabilir. Tedavi sonrası enfeksiyon, skar (nedbe dokusu) oluşma riski ise AHA peeling de yok denecek kadar azdır. Peeling uygulamasını takiben güneşten korunma çok önemlidir. Kimyasal peeling sonrası kişiler normal aktivitelerine devam ederler. Uygulamayı takiben birkaç saat makyaj yapılmaması, bazı özel kremler dışında ürün kullanılmaması ve güneşten korunma önemlidir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berker Büyükgüral

Etiketler
Kimyasal peeling nedir
Op. Dr. Berker Büyükgüral
Op. Dr. Berker Büyükgüral
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube