Hamilelik diş tedavisine engel değil

Hamilelik diş tedavisine engel değil

Evet, yanlış okumadınız. Hamilelik, pek çok şeye engel olmadığı gibi diş tedavisi görmenize de engel değil. Hamilelik bir hastalık değildir, sadece kendinize ve bebeğinizi daha fazla dikkat etmeniz gereken çok özel ve güzel bir dönemdir. Bu dönemde size ya da bebeğinize rahatsızlık veren hemen hemen her hastalık gibi dişleriniz de tedavi edilebilir. Hamileler dolgu yaptıramaz, kanal tedavisi olamaz, diş çektiremez, hamilelerin diş etleri tedavi edilemez gibi söylemler tamamen cehalet kaynaklı hurafelerden başka bir şey değildir. Nasıl eskiden hamilelerin spor yapamayacağı tabusu son dönemde pilates vb. sporlarla yıkıldıysa, diş tedavisi konusu da yıkılması gereken bir tabudur. Sadece bu dönemde size rehberlik edebilecek, tıbbi kısmı gibi duygusal kısmında da size destek olacak hekimi bulmanız gerekiyor. Çünkü hamilelik kadınların duygusal olarak çok hassaslaştıkları bir zaman dilimidir. Peki, nasıl olacak diye sorduğunuzu duyar gibiyim…

Öncelikle hamileliğinizin hangi döneminde olduğunuz çok önemli. Genel olarak 3’e ayrılan hamilelik döneminin tam ortası olan ikinci 3 aylık dönemde neredeyse her türlü diş tedavisi yapılabilir. İlk ve son 3 aylık dönemlerdeyse sadece sizi ve bebeğinizi strese sokmamak için acil tedavilerin yapılması tercih edilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılabilecek daha hafif anestezi seçenekleri olduğu gibi gerekirse, doktorunuz kontrolünde, daha güçlü ilaçlar ya da antibiyotiklerden yardım alınabilir. Bu korkulacak ya da abartılacak bir durum değildir. Bilakis diş ağrısının oluşturduğu stres, varsa enfeksiyonun bebeğinize ve size vereceği zararlar çok daha büyük ve geri dönüşümsüz olabilir. Düşük kilolu bebek, erken doğum, düşük, kanama çözülmeyen diş problemlerinin başınıza açacağı bazı sıkıntılardır.

Elbette en güzeli hamileliğinizi ağız tadıyla geçirebilmek için hamilelik öncesinde mutlaka diş hekiminizle görüşmenizdir.

Sağlıklı gülüşler dilerim…

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Esra Alparslan

Dt. Esra ALPARSLAN, 1982 yılında Ankara'da doğmuştur. İlkokulu Büyük Kolej'de, hazırlık, ortaokul ve lise öğrenimlerini TED Ankara Koleji'nde tamamlamıştır. 2000 yılında ailesinin rehberliği üzerine okumaya başladığı endüstri mühendisliği bölümünü 2. senesinde bırakmış ve tekrar üniversite sınavına girmiştir. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanmış ve lisans eğitimine başlamıştır. 2007 yılında lisans eğitimini tamamlayarak diş hekimi unvanı almıştır. Mezuniyetinden sonra bir süre Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (çocuk) Bölümü'nde çalışmıştır. 2008 - 2009 yılları arasında Ankara Kızılay'da bulunan özel bir ortodonti polikliniğinde, 2009 - 2014 yılları arasında ise Sokullu'da bulunan özel bir poliklinikte mesul müdür ve diş hekimi olarak görev yapmıştır.  Mesleğime tutkuyla bağlı oldu ...

Etiketler
Hamilelikte diş tedavisi
Dt. Esra Alparslan
Dt. Esra Alparslan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube