Hafta hafta gebelik: 41. hafta


Bebeğiniz nasıl gelişiyor:
50- 52 santimetre uzunluğunda olan bebeğiniz, büyümeye devam etmiş ve ağırlığı neredeyse 3,630 kiloya ulaşmıştır. Doktorunuz, bebeğinizin güvenliği için, sonraki hafta da doğmazsa, –ama herhangi bir sorun varsa daha erken bir zamanda – doğumun başlatılmasıyla ilgili olarak sizle konuşacaktır. Sağlık uzmanlarının çoğu, doğum yapmak için doğum tarihinizin üzerinden iki haftadan fazla sürenin geçmesine izin vermeyecektir çünkü bu durum, sizi ve bebeğinizi artan risklerle karşı karşıya bırakır. Kadınların neredeyse yüzde 5 ila 6’sının hamileliği, tahmin edilen doğum tarihlerinden üç ya da daha fazla hafta sonrası olmak üzere daha uzun sürmüştür. 42. haftada ve daha uzun süre sonra doğan bebeklerin cildi kuru parşömene benzer ve genellikle fazla kiloludurlar. Doğumun olması gerek zamanın çok ötesine uzaması , rahminizde enfeksiyon gelişme riskini de arttırır ve böyle bir durum, bebeğiniz için de tehlikeli olabilir. Ayrıca, doğum yapma süreniz uzayabilir veya gecikebilir, sizin ve bebeğinizin vajinal doğum sırasında yaralanma riski artabilir ve sezaryenle doğum ihtimaliniz iki katına çıkabilir.
Hayatınız nasıl değişiyor:
Beklenen doğum tarihinizin ötesine geçmişken ve hala muazzam bir şekilde hamileyken endişeli olmamak zordur . Fakat üzülmeyin – sonsuza kadar hamile kalmayacaksınız. Bu hafta kendiliğinizden doğum yapma ihtimaliniz çok yüksek, eğer olmazsa , sizde veya bebeğinizde bir sorun olması halinde, 42. haftadan önce veya daha erken bir zamanda doğumunuz başlatılacaktır.
Doktorunuzun doğumu başlatmak için kullandığı metotlar, serviksinizin ( rahim ağzının ) durumuna bağlı olacaktır. Serviksiniz yumuşamaya, incelmeye veya açılmaya henüz başlamadıysa, “olgunlaşmadığı” ya da doğum için henüz hazır olmadığı düşünülür. Bu durumda, sağlık uzmanınız, doğumdan önce serviksinizi olgunlaştırmak için hormonlar veya “mekanik” metotlar kullanacaktır. Durumunuza bağlı olarak, bu metotlar, amnion zarını ( su kesesini) sıyırmak, ya da patlatmak veya kasılmalarınızı başlatmak için oksitoksin, prostoglandin gibi ilaçlar kullanmayı içerir.( Bakınız 40. Hafta) Bunlar ve diğer metotlar işe yaramazsa, sonuç sezaryen olur.
Bu arada, bebeğinizin hareketleri yavaşlarsa veya vajinanızdan herhangi bir sıvı sızıntısı olursa durumu sağlık uzmanınıza derhal bildirin.