Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 41. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014442 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 41. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

50- 52  santimetre uzunluğunda  olan bebeğiniz, büyümeye devam etmiş ve ağırlığı neredeyse 3,630 kiloya ulaşmıştır. Doktorunuz, bebeğinizin güvenliği için,  sonraki hafta da  doğmazsa,  –ama herhangi bir sorun varsa daha erken bir zamanda – doğumun başlatılmasıyla ilgili olarak sizle konuşacaktır. Sağlık uzmanlarının çoğu, doğum yapmak için doğum tarihinizin üzerinden iki haftadan fazla sürenin geçmesine izin vermeyecektir çünkü bu durum, sizi ve bebeğinizi artan  risklerle karşı karşıya bırakır. Kadınların neredeyse yüzde 5 ila 6’sının hamileliği, tahmin edilen doğum tarihlerinden üç ya da daha fazla hafta sonrası olmak üzere daha uzun sürmüştür. 42. haftada ve daha uzun süre sonra doğan bebeklerin cildi kuru parşömene benzer ve genellikle fazla kiloludurlar. Doğumun olması gerek zamanın çok ötesine uzaması , rahminizde enfeksiyon gelişme riskini de arttırır ve böyle bir durum, bebeğiniz için de  tehlikeli olabilir. Ayrıca, doğum yapma süreniz uzayabilir veya gecikebilir, sizin ve bebeğinizin vajinal doğum sırasında yaralanma riski artabilir ve sezaryenle doğum ihtimaliniz iki katına çıkabilir.

Hayatınız nasıl değişiyor:

Beklenen doğum tarihinizin ötesine geçmişken  ve hala muazzam bir şekilde hamileyken endişeli olmamak zordur . Fakat üzülmeyin – sonsuza kadar hamile kalmayacaksınız. Bu hafta kendiliğinizden doğum yapma ihtimaliniz çok yüksek, eğer olmazsa , sizde veya bebeğinizde bir sorun olması halinde, 42. haftadan önce veya daha erken bir zamanda doğumunuz başlatılacaktır.

Doktorunuzun  doğumu başlatmak  için kullandığı metotlar, serviksinizin ( rahim ağzının ) durumuna bağlı olacaktır. Serviksiniz yumuşamaya, incelmeye veya açılmaya henüz başlamadıysa, “olgunlaşmadığı” ya da doğum için henüz hazır olmadığı düşünülür. Bu durumda, sağlık uzmanınız, doğumdan önce serviksinizi olgunlaştırmak için hormonlar veya “mekanik” metotlar kullanacaktır.  Durumunuza bağlı olarak, bu metotlar, amnion zarını ( su kesesini)  sıyırmak,  ya da patlatmak veya kasılmalarınızı başlatmak için oksitoksin, prostoglandin  gibi ilaçlar kullanmayı içerir.( Bakınız 40. Hafta) Bunlar ve diğer metotlar işe yaramazsa, sonuç sezaryen olur.

Bu arada, bebeğinizin hareketleri yavaşlarsa veya vajinanızdan herhangi bir sıvı sızıntısı olursa durumu sağlık uzmanınıza derhal bildirin.

 

 

Etiketler

Gebliğin 41 haftasıHamileliğin 41 haftası41 haftada annedeki değişiklikler41 haftada doğum gerçekleşmemişse41 haftada anne ve bebeğin durumu41 haftada doğuma hazırlık

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.