Doktorsitesi.com

YUMURTA DONDURMA NE KADAR BAŞARILI?

Doç. Dr. Nermin Köşüş
Doç. Dr. Nermin Köşüş
20 Aralık 2015124 görüntülenme
Randevu Al
YUMURTA DONDURMA NE KADAR BAŞARILI?

Dondurulmuş yumurtalardan elde edilen gebelik oranları kadının yumurtalarını dondurduğu yaşa göre değişir. Ne kadar erken yaşta yumurtalar toplanıp dondurulursa yumurta kalitesi o kadar yüksek olacağı için gebelik oranları o kadar yüksek olacaktır. Yani 38 yaşından önce eğer yumurta toplanıp dondurulmuşsa daha sonra çözdürülüp kullanıldığında hangi yaşta olursa olsun bundan gebelik elde etme oranı daha yüksek olacaktır. 38 yaşından sonra dondurulup saklanmış yumurtalarda ise ileri yaş nedeniyle yumurta kalitesi daha düşük olduğundan gebelik oranları da olumsuz yönde etkilenecektir.

38 yaşın altındaki kadınlardan bahsedersek, dondurulmuş yumurtalar çözüldükten sonra yaklaşık %75’i sağlam olarak elde kalacaktır. Bu elde kalanların ise ortalama %75’i döllenmesi beklenir. Yani kabaca hesaplarsak, eğer 10 yumurta dondurulduysa bunun 7-8 tanesi çözüldükten sonra canlılığını koruyacak, 5-6 tanesinden döllendikten sonra embriyo gelişecektir. Embriyo kalitesi ve gelişimi de göz önünde bulundurulduğunda ise transfer edilebilecek 4-5 adet embriyo elde kalacaktır. Bu nedenle 38 yaşın altında her bir gebelik denemesi için yaklaşık 10 yumurta saklanması gerekir.

Günümüze kadar dondurulmuş yumurtadan elde edilen gebelikler sonucunda yaklaşık 5000 kadar bebek dünyaya gelmiştir. Bu bebeklerde topluma kıyasla herhangi bir yapısal veya genetik anormallik artışı tespit edilmemiştir.

 

Etiketler

Yumurta toplanmasıYumurta dondurma yöntemiYumurta dondurma ile gebelikYumurta dondurmanın başarısı

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç. Dr. Nermin Köşüş

Doç.Dr. Nermin KÖŞÜŞ, 1 Nisan 1973 tarihinde Trabzon Akçaabat’ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp eğitimine başlamış ve 1997 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır