Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik; 4.hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
16 Ekim 2014802 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik; 4.hafta

Hamileliğiniz: 4. Hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bu hafta, embriyonik dönemin başlangıcına işaret eder. Şu andan itibaren 10. haftaya kadar, bebeğinizin organlarının tümü gelişmeye başlayacak ve hatta bazıları işlev görmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda, gelişimine müdahalede bulunabilen her şeye karşı en hassas olduğu zaman bu haftalardır

Şu anda, bebeğiniz sadece bir pirinç tanesi büyüklüğünde bir embriyodur ve dış deri ve iç deri olmak üzere iki katmandan oluşmaktadır: organlarının ve uzuvlarının tümü bu katmanlardan gelişir.

Henüz ilkel olan plasenta da bu noktada iki katmandan oluşmaktadır. Hücreleri, rahminizin iç tabakasına girer, kanınızın akması için yer açar ve böylece gelişmiş plasenta, bu haftanın sonunda işlev görmeye başladığında, gelişmekte olan bebeğinize besin ve oksijen sağlayabilecektir.

Şu anda bebeğinizi barındıracak olan amniyotik kese de mevcuttur; bebeğiniz büyüdükçe kendisini tamponlayacak olan amniyotik sıvı; ve bebeğinizin kırmızı kan hücrelerini üreten ve plasenta gelişinceye kadar besinlerin iletilmesine yardımcı olan yolk kesesi gelişmiştir ve bu görevi üstlenmeye hazırdır.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Bu hafta dolaylarında, hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. En doğru sonuçlar için,  bu haftanın sonuna kadar bekleyin (İsterseniz evde test yapmayı deneyebilirsiniz ama adet olmayı beklediğiniz zamanı izleyen bir hafta içinde doğru bir sonuç alma ihtimaliniz daha yüksektir.)

Test sonucu pozitif çıkarsa, doktorunuzu arayarak bir randevu ayarlayın. Birçok sağlık uzmanı, tıbbi bir durumunuz yoksa, önceki hamileliğiniz sorunlu geçmediyse veya kontrol edilmesi gereken semptomlarınız bulunmuyorsa, sizi altı- yedinci gebelik  haftasında görüşmeye çağıracaktır.

İster reçeteli ister reçetesiz olsun — herhangi bir ilaç alıyorsanız, almaya devam etmenizin güvenli olup olmadığını sorun. Ayrıca, endişelendiğiniz başka bir konu varsa, doktorunuzu bilgilendirin.

En az 400 mikrogram (mcg) Folik asit içeren bir multivitamine başlamanız gereklidir. Sonraki altı hafta, bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir. Bebeğinize besin ve oksijen ileten plasentanın ve göbek kordonunun gelişmemiş versiyonları, işlev görmeye başlamıştır. Bebeğiniz, plasenta yoluyla, vücudunuza aldığınız her şeye maruz kalır, bu nedenle tükettiğiniz herşeyin her ikiniz için de faydalı olduğundan emin olun.

Evde yaptığınız hamilelik testinin sonucu negatifse, beş hafta içinde hala adet görmediyseniz bir kere daha test yapın. Birçok idrar testi, dört haftalık bir hamileliği tespit edebilecek kadar hassas değildir. Bir yıldan fazla süredir hamile kalmaya çalışıyor ama başarılı olamıyorsanız (veya 35 yaşın üstündeyseniz ve 6 aydır hamile kalmaya çalışıyorsanız), olası doğurganlık sorunlarını belirlemek amacıyla   ilgili  sağlık uzmanınızla konuşun. Sonuçlar üzücü olsa bile,  bir sorunu erkenden teşhis etmek, hamileliğe  giden tedaviye kavuşmanızı  – ve nihai amacınız olan bebek sahibi olmayı – sağlar.

Hamilelik testleri hakkında:

Hamile olup olmadığınızı kesin olarak öğrenmeye hazır mısınız? Evde yapılan testler doğru bir şekilde kullanılırsa, yaklaşık olarak beşinci haftadan sonra doğru çıkar. Hamileliğin daha erken safhalarında da doğru sonuç verdiklerini iddia eden bazı testler, yanıltıcı olabilir. Bilmeniz gerekenler, aşağıdaki gibidir.

Ne zaman hamilelik testi yapabilirim ve doğru bir sonuç alabilirim?

Evde hamilelik testi yapmak için, beklediğiniz ama görmediğiniz adet tarihinden yaklaşık bir hafta sonrasına kadar beklemek en iyisidir.Çünkü  bu zamanda , yeni hamile kadınların çoğunun idrar numunesinde, testin pozitif çıkmasına yetecek kadar insan koryonik gonadotropini (hCG hormonu) vardır.

Bir hamilelik testinden en iyi sonuçları nasıl alabilirim?

İlk önce, testin üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve tarihin geçmediğinden emin olun. Hamilelik testini nem veya sıcaklık alabilen (banyo gibi) bir yerde tuttuysanız, bozulmuş olabilir; dolayısıyla bunu atın ve yenisini alın.

Test için hazır olduğunuzda, talimatları dikkatli bir şekilde okuyun çünkü talimatlar farklı markalarla birlikte değişiklik gösterebilir. En doğru sonuçlar için testi sabah ilk iş olarak, yani idrarınızın en yoğun olduğu zamanda yapın.

Test negatif bir sonuç gösterirse ve siz hala adet görmediyseniz, tekrar denemek için birkaç gün veya bir hafta daha bekleyin. Negatif bir sonucun hamile olmadığınız anlamına geldiğini düşünmeyin. Beklediğiniz gibi adet görmezseniz, hala hamile olabileceğinizi unutmayın.

Hafif bir çizgi bile hamile olduğum anlamına gelir mi?

Testinizde pozitif bir sonuç görürseniz, çok açık renk olsa bile, hamile olma ihtimaliniz yüksektir. Evde yapılan bir hamilelik testinin pozitif sonuç verebilmesi için, vücudunuzun tespit edilebilir seviyede hCG hormonu üretiyor olması gerekir. Üzerinden düşündüğünüz kadar çok zaman geçmediyse, hafif bir pozitif sonuç alabilirsiniz. Emin olmak için, iki-üç gün içinde başka bir test yapın.

İkinci pozitif sonuç daha belirgin ise, tebrik ederiz. İkinci test tamamen negatifse, çok erken bir düşük yapmış olabilirsiniz. Uzmanların tahminlerine göre, hamileliklerin tümünün yüzde 20 ila 30’u düşükle sonuçlanır, yani ne yazık ki oldukça yaygın bir durumdur.

Unutmayın, biraz kafa karıştırıcı olsa da birçok sağlık uzmanı yaptığı  hamilelik hesaplamalarınıza son adetinizin ilk gününden itibaren hesaplamaya başlar.Bu nedenle, son adetinizi kaçırıncaya kadar ve pozitif bir hamilelik testi soncu görünceye kadar, muhtemelen dört-beş haftalık hamilesinizdir.

 

 

 

Etiketler

Bebeğiniz nasıl gelişiyorHafif bir çizgi bile hamile olduğum anlamına gelir mi?Ne zaman hamilelik testi yapabilirim ve doğru bir sonuç alabiHamilelik testleri hakkındaHamileliğiniz 4 haftaGebeliğin 4 haftasıHamilelikte 4 hafta

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.