HPV Aşısı: Dörtlü aşıyı mı yaptırmalısınız? Yoksa dokuzlu aşıyı mı beklemelisiniz?

Prof. Dr. Eralp Başer
Prof. Dr. Eralp Başer
18 Nisan 2020181 görüntülenme
Randevu Al
HPV Aşısı: Dörtlü aşıyı mı yaptırmalısınız? Yoksa dokuzlu aşıyı mı beklemelisiniz?

HPV aşılarından dörtlü (kuadrivalan) olanı HPV 6,11, 16 ve 18'e karşı koruyucudur. Dokuzlu (nanovalan) aşı ise bu tiplere ek olarak 31, 33, 45, 52 ve 58 tiplerine karşı da koruma sağlıyor. Serviks (rahim ağzı) kanserlerinin %70'inin HPV 16 ve 18 nedeniyle meydana geldiğini dikkate alacak olursak, HPV ile karşılaşmayan kadınlara bu aşının uygulanması ile serviks kanserinde ciddi bir azalma (%70) beklemek mümkündür. Dokuzlu aşı, ek olarak 5 tipe karşı daha koruma sağladığından, riski %80 kadar azaltması beklenmektedir.

Dörtlü aşı 2006 yılında piyasaya çıktı. Sonraki yıllarda milyonlarca doz uygulandı ve hem etkin hem de güvenli olduğu gösterildi. Dokuzlu HPV aşısı da benzer şekilde güvenli ve etkindir. Sadece lokal aşı yeri reaksiyonları dokuzlu aşıda hafifçe daha yüksek olarak bildirilmiştir. Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle (Şubat 2020) dokuzlu HPV aşısı Türkiye'de piyasada bulunmamaktadır.

Hastalarımız sıklıkla bize dörtlü aşıyı mı olmalı, yoksa dokuzlu aşının piyasaya girmesini mi beklemeli diye sormaktadır. HPV aşısı ne kadar erken yapılırsa, önleyici etkisi o kadar fazla olacaktır. Maalesef dokuzlu aşının ülkemizde ne zaman satışa sunulacağı net olmadığından, erişkin hastalarımıza dörtlü aşıyı olmalarını tavsiye ediyorum. 11-12 yaşındaki küçük çocuklarda aşının piyasaya girmesi bir süre daha beklenebilir.

Konuyla ilgili veya başka konulardaki sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

Sevgilerimle,

Etiketler

Human papilloma virusHuman parvovirusü tedaviHpv aşısı nasıl etki ederHuman papillomavirüsHpv aşısı tarihinde gecikmeHuman papilloma virusuHpv aşısı hangi yaşlarda daha etkilidirHpv aşısı ve adet düzeniHpv aşısı epilepsiyi tetikler miHpv aşısında cinsel ilişkiHpv aşısı ne zaman yapılırHpv aşısı kimlere yapılmalıHpv aşısında yaş sınırıHpv aşısı uygulama sıklığıHpv aşısının önemiHpv aşısı nasıl uygulanırHpv aşısı detaylarıHpv aşısı hakkındaHuman papilloma virüsü (hpv) nasıl bulaşırHuman papilloma virüsünden nasıl korunabilirizHuman papilloma virüsün belirtileri nelerdirHpv aşısı tedavi edici midir?Hpv aşısı nasıl yapılırHpv aşısı uygulamasıHpv aşısı kimlere yapılmalıdırHpv aşısı nasıl kullanılmalıdırHpv aşısı nedirHuman papilloma virüsHuman papilloma virusun ( hpv)Human papilloma virusun ( hpv) rahim ağzı kanserihuman papilloma virus enfeksiyonuhuman papilloma virus enfeksiyonu nedirhuman papilloma virus enfeksiyonu tedavisihuman papillomahuman papilloma nedir

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Eralp Başer

Prof. Dr. Eralp Başer

Prof. Dr. Eralp BAŞER, Gazi Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapmış ve 2009 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2014 yılında ise Doçent ünvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.