Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 37. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014601 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 37. hafta

Tebrikler ! Bebeğiniz rahim içindeki misafirliğinin bu hafta itibariyle sonlarına geldi ve her an doğmaya hazır! Başka bir deyişle, doğum tarihiniz üç hafta sonra olmasına rağmen, bebeğiniz şimdi doğsa da akciğerleri tamamen olgunlaşmış ve dışlardaki hayata uyum sağlamak için hazır hale gelmiş durumdadır..

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Doğum tarihi üç hafta sonra olmasına rağmen, bebeğinizin şu anda gelişimini tamamladığı  düşünülür. Şu anda doğum yaptığınız takdirde, akciğerleri, rahim dışı hayata tamamen uyum sağlayabilecek kadar olgunlaşmış durumdadır. (Yine de bazı bebekler daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Bu nedenle, örneğin, planlı sezaryen yaptırmayı düşünüyorsanız, daha erken müdahale etmeyi gerektiren tıbbi bir sebep yoksa, doktorunuz 39. Haftadan sonrası için bunu planlayacaktır.) Ağırlığı 2,875-3.0 kilodur ve boyu  48 santimetre kadardır. Bebeğinizin   kafasındaki saçlar tamamlanmıştır ve 1,2 ila 3,8 cm uzunluğundadır.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Braxton Hicks kasılmaları, şu anda daha sık geliyor ve daha uzun sürüyor olabilir ve daha çok rahatsız edebilir. Ayrıca, vajinal akıntınızda artış olduğunu fark edebilirsiniz. İç çamaşırınızda hafif kanlı ve sümüksü yapıda bir akıntı görürseniz, doğum muhtemelen birkaç gün sonra  ya da daha yakında gerçekleşecektir.  (Daha fazla bir lekelenme ya da kanama  varsa, doktorunuzu mutlaka arayın!) 

Geceleri iyi ve rahatça uyumak, her zamankinden daha zor olabilir. Bu nedenle , gün içinde kestirmeye veya yeterince dinlenmeye  çalışın - doğum sonrası  uzunca bir  süre boyunca bunu yapmak için fırsatınız olmayabilir- Bebeğinizin hareketlerini takip etmeye de devam edin ve bir azalma olduğunu fark ederseniz, doktorunuzu derhal durumdan haberdar edin.

 Doğum belirtileri

Doğumun ne zaman başlayacağını tahmin etmenin bir yolu yoktur. Vücudunuz, doğumdan önceki aydan itibaren  doğum için  “hazırlanmaya” başlar.

Doğum başlamadan haftalar ya da günler önce meydana gelebilen bazı gelişmeler:

Bebek başının doğum kanalına inmesi  ( Düşme ): Eğer bu ilk hamileliğinizse, genellikle 38. Hafta civarında , bebeğinizin başı  leğen kemiğinizin alt kısmına, doğum kanalına  iner ( Halk arasında aşağı düşme olarak  bilinen durum ) Bu olay meydana gelirken alt bölgenizde bir ağırlık , aynı zamanda  göğüs kafesinizin hemen altında daha az baskı  ve rahatlama olacaktır. Böylece daha rahat nefes alıp verdiğinizi fark edebilirsiniz.

Braxton Hicks kasılmalarında artış hissedersiniz. Daha sık ve yoğun Braxton Hicks  kasılmaları, artık rahimağzının ( serviks) olgunlaştığı ve gerçek doğum için hazır olduğuna  işaret eder.

Mukus tıkacı ( Nişan) gelmesi olabilir.  Mukus tıkacı, rahimağzı (serviks ) kanalını tıkayan, az miktarda kalınlaşmış mukustur. Bu tıpa, birdenbire öbek halinde ya da birkaç gün içinde artan vajinal akıntı şeklinde gelebilir. Çoğu zaman da , kanlı bir lekelenme  (kahverengi, pembe veya kırmızı olabilir) tarzında farkedilir.

Suyunuz gelebilir. Birçok kadın, suyu gelmeden bir süre önce düzenli kasılmalar yaşamaya başlar, ama bazı durumlarda, ilk önce su gelir. Bu durum meydana geldiğinde, bunu sıklıkla doğum izler. (Eğer kasılmalar hemen kendiliğinden başlamazsa, başlatılır.) Amniyotik sıvı ister büyük bir sızıntı halinde ( aynı idrar kaçırır gibi) , ister küçük bir damla halinde gelsin, doktorunuzu  arayın.

Yalancı doğum veya  gerçek doğum eylemi içinde  olduğumu nasıl anlayabilirim?

Bazen yalancı doğumu gerçek doğumun erken aşamalarından ayırt etmek çok zordur. Bunu anlamanıza yardımcı olabilecek bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

Yalancı doğum kasılmaları, önceden tahmin edilemez. Bunlar düzensiz aralıklarla gelir ve uzunlukları ve şidetleri farklılık gösterir. Gerçek doğum kasılmaları başlangıçta düzensiz olabilir ama zaman içinde  düzenli ve daha kısa aralıklarla gelmeye başlar, giderek daha  yoğunlaşır ve daha uzun sürer.

Yalancı doğumda, kasılmaların ağrısı daha çok alt karnınızda toplanır. Gerçek doğumda ise ağrının belinizde başladığını ve karnınızı sardığını hissedebilirsiniz.

Yalancı doğum kasılmaları, kendiliğinden ya da dinlenmekle  veya pozisyon değiştirmekle azalabilir. Gerçek doğum kasılmaları ise ne yaparsanız yapın sürecek ve giderek artacaktır.

Neden doktorum  beni  her hafta görmek istiyor?

Hamileliğin son ayında, preeklampsi adı verilen ciddi bir durumun gelişme olasılığı daha yüksektir ve sağlık uzmanınızın sizi bu aralar daha sık görmek istemesinin nedenlerinden biri budur. Çok yüksek olmadığından emin olmak için tansiyonunuzu ölçecek ve gerekirse  protein olup olmadığını görmek için idrarınızı kontrol edecektir; bunlar, preeklampsinin iki kilit belirtisidir. Özellikle yüzünüzdeki ve ellerinizdeki şişmeye de bakacak ve baş ağrısı, üst karın ağrısı ve görmede değişiklikler gibi semptomlar olup olmadığını soracaktır. Haftalık ziyaretlerin başka bir sebebi, iyi olup olmadığını görmek için bebeğinizi daha yakından takip etmektir. (Gerekirse ,bebek iyilik halini değerlendirmek amaçlı  nonstres testi ya da biyofizik profil yapılabilir) Ayrıca bebeğe besin ve oksijen taşıyan plasenta, hamilelik sırasında yavaşça yaşlanır ve bazı durumlarda  atıkları etkili bir şekilde ortadan kaldıramaz ve bebeğinize yeterince besin  taşıyamaz duruma gelebilir.  Eğer sağlık uzmanınız risk altında olduğunuzu düşünüyorsa, doğumu başlatmayı tavsiye edebilir.

 

 

 

Etiketler

37 haftada bebeğin gelişimiNeden doktorum beni her hafta görmek istiyor?Doğum başlamadan önceki belirtilerGebeliğin 37 haftasıHamileliğin 37 haftası37 haftada annedeki değişiklikler

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.