Grip salgının başlaması ile astım alerji ve koah hastalarının alması gereken tedbirler

Grip salgının başlaması ile astım alerji ve koah hastalarının alması gereken tedbirler

Sonbaharın gelişi hava değişimiyle birlikte özellikle alerjisi olan, astımı olan , KOAH’ı olan, bronşektazi vb kronik akciğer hastası olan ya da kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, diabet gibi kronik hastalığı olan kişilerde ciddi sonuçlara yol açabilecek gribal enfeksiyon riskini de beraberinde getirir. Çünkü bu grup hastaların geçirdiği grip her zaman risklidir ve ağır sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle :
• Astım-alerji, KOAH, bronşektazi hastaları bu mevsimde mutlaka takip eden doktorlarına rutin kontrollerine gitmeli, tedavileri kış girişi gözden geçirilmelidir.
• Özellikle çocuklar okulların açılmasıyla birlikte kalabalık ortamlarda birbirlerine enfeksiyon bulaştırma riski taşıdıklarından alerjik olanlar en ufak bir gribal enfeksiyondan ciddi etkileneceklerinden okul öncesi doktorlarına görünmeli, kontrollerini ve grip aşılarını yaptırmalıdırlar.
• Grip ve soğuk algınlığından korunmak için sık el yıkama alışkanlığı edinilmelidir. Ellerine hapşıran hastaların, dokunduğu eşyalarda virüsler saatlerce ve hatta günlerce canlı kalabilir. Bu nedenle kağıt mendiller kullanılmalıdır.
• Bol vitamin alınmalıdır. Vitaminlerin ilaç olarak alınması yerine doğal olarak besinlerden alınması daha doğrudur. Koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketilmelidir. C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalanmaya engel olur.
• Kalabalık kişilerin bulunduğu kapalı mekanlarda soğuk algınlığı ve grip daha kolay bulaşır. Kış aylarında da sık sık havalandırma yapılmalıdır.
• Sigara içenlerde solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür ve daha ağır geçer. Bunun nedeni sigara içiminin solunum yollarında bulunan ve solunum yollarına giren toz, mikrop vb. zararlı herşeyi uzaklaştırmaya yarayan titrek tüylerin(buğday başakları gibi aynı yönde çalışarak süpürür) felç olmasını yani çalışmamasına yol açmasıdır. Böylece sigara içenlerde solunum yollarına ulaşan mikroplar daha kolay akciğerlere ulaşır.
• Bol su içilmelidir. Günde sekiz bardak su idealdir. Sekresyonların yumuşaması açısından da en güzel yumuşatıcı sudur, enfeksiyon dönemlerinde de ılık su en iyi balgam söktürücüdür.
• Gribe yakalanıldığında istirahat de çok önemlidir ve komplikasyon gelişimini engelelmek açısından önemlidir, yani gripten sonra zatürre vb. ağır tablo gelişim riskini ortadan kaldırmak açısından vücut direnci düşük kişilerin birkaç gün istirahat etmesi uygundur.
• Riskli grupların grip aşılarını hatta zatürre aşılarını bu mevsimde olmaları korunmada önemlidir. 

Uzm. Dr. Sevin Karalar

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1967 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'nda uzmanlık eğitimini tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde Başasistan olarak görev yapmış olan  Uzm. Dr. Sevin KARALAR, 1998-2002 yılları arasında Özel Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde 4 sene görev yaptıktan sonra 2002 yılı itibariyle çalışmalarına İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel kliniğinde devam etmeye başlamıştır.  İyi derecede ingilice bilen Uzm. Dr. Sevin KARALAR, Türk Toraks Derneği ve  Türkiye Solunum A ...

Etiketler
Salgın
Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube