Göz kuruluğunda mgx ‘e uygun musunuz?

GÖZ KURULUĞUNDA MGX ‘E UYGUN MUSUNUZ?

Göz kuruluğunda mgx ‘e uygun musunuz?

GÖZ KURULUĞUNDA MGX ‘E UYGUN MUSUNUZ?

Dünyada göz kuruluğundan muzdarip 1.5 milyar insan var. Muzdarip değil, "Istırap çeken" demem gerekiyordu. Dünyada en fazla reçete göz kuruluğu hastaları için yazılmaktadır. Birçok hasta gereksiz yere göz damlası kullanmakta, 5-6 dakika etkili olan ilaç sonrası yine rahatsızlığın devam etmesidir. MGX son yıllarda gündemde olan ve hastaların oldukça rahat ettiği bir tedavi yöntemidir. Gözyaşındaki yağ kısmının sağlanamaması gözyaşının dışarı akmasına neden olmaktadır. Yağ müsin ve aközü şemsiye gibi korumakta ve göz kuruluğunda en fazla rahatsız olan göz ön merceği korneayı sıvayarak devamlı nemli tutmaktadır. MGD meibomius bezi fonksiyon bozukluğudur. Sadece yağ bezi kanalının tıkanıklık olarak da değerlendirmeyin. Arkasında onlarca bozukluk söz konusudur. MGX tıkanan “Meibomius bezinin tıkanıklığı “ nın açılmasının genel adıdır. Çok sayıda isim bu uygulama için kullanılır. Kullanılan isimler firma isimleridir. Temel düşün ve meibomius bezini 43-45 derece arasında ısıtılması ve yağ bezindeki tıkanıklığın açılmasıdır.

 

Bu tedavi size uygun mu size gerekiyor mu? Bu ancak göz doktorunun muayenesi ile belli olur. Ama asıl düşünmeniz gereken göz kuruluğu olayının tüm yönü ile değerlendirilmesidir. Meibomius bezi çalışıyorsa yağ bezlerinin ağzı şeffaf, berrak, ışıkla parlayan yarım kubbe görünümündedir. MGD de meibomius bezinde yağ tortuları oluşur. Zamanla buna kireçlenme eklenir. Bezin ağzı sarı açık kahverengimsi tıkaç ile tıkanır. Meibomius, Zeis ve Moll yağ bezleri göz kapağındadır. En önemlisi ve etkili olanı Meibomius bezidi MGD bezinin fonksiyon bozukluğu, meibomitis bu bezin iltihabıdır. Ciddî göz kuruluğu nedenidir, yavaş ve sinsi olarak gelişir. Meibomius bezinin çalışırlığını bozar. .

Sizin mutlaka size geniş zaman ayıracak, bu konuda deneyimli, donanımlı bir doktora başvurmanız gerekir. Yâni önce doğru doktoru bulmalısınız. MGX uygulamasını değerlendirirken *Meibomius bezlerinin ağzındaki tıkanıklığını yüzdesini değerlendirir. *Göz kapağını çevirerek bez kanallarının dizilişini, kireçlenmeleri, tam tıkanıklık görünümü aranır. *Kapağa baskı yaparak kanalın bazı yerlerinin yeniden çalışırlığı var mı izlenir. *Kirpik dibi iltihabı, demodex ve akne roza varlığı tıkanıklık nedenidir. Arka kirpik dibi iltihabı sessiz seyreder,

işi ondan habersizdir ama göz kuruluğu ve meibomius bezi ağzı tıkanıklığı nedenidir. *Kirpik dibi makyajı ve gece yatarken silmeyen hanımlar hafif iltihap ve alerji nedeniyle meibomius bezi tıkanıklığı adayıdır. *Gözyaşı az, gözyaşı kalitesiz, gözyaşının yoğun kişiler meibomius tıkanmasına adaydırlar. Kaç seans? Ülkemiz hastaları göz kuruluğu damlası ile oyalandığı için meibomius bezi kanalı içindeki tortu genelde kireçlenmiştir. 20-30 gün ara ile 2-3 seanslık uygulama gerekmektedir. Tekrarlar mı? İşlem bittikten sonra zaten tekrar tıkanma olmaması için önlemler düzenlenir. Rahatlayacak mıyım? MGD durumu varsa MGX onlarca işinde olmayan durumları yoluna sokacaktır. 

Bu makale 14 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Göz kuruluğa
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube