Göz kapağı estetiği

Göz kapaklarında yıllar içinde yer çekiminin de etkisiyle değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler alt ve üst göz kapaklarında farklı şekilde olur. Blefaroplasti dediğimiz göz kapağı estetiği, alt ve üst göz kapaklarında zaman içerisinde ortaya çıkan bu değişikliklerin tedavisini kapsar.

Göz kapağı estetiği

Bakışlar, insanın ruh halini dışarıya yansıtan en önemli öğelerdir. Bu yüzden göz ve çevresindeki yapılar insanın dış görünümü ve yüz ifadesi üzerinde belirleyicilik özelliği en yüksek oluşumlardan biri olarak sayılır. Göz kapakları estetik olarak önemli olduğu kadar fonksiyonel olarak da önemli bir yere sahiptirler. Göz kapaklarında kırışıklık, sarkıklık, gevşeklik ve torbalanma olan insanlar; uykulu, yorgun, bitkin ve bezgin bir yüz ifadesiyle dolaşırlar.
Göz kapaklarında yıllar içinde yer çekiminin de etkisiyle değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler alt ve üst göz kapaklarında farklı şekilde olur. Blefaroplasti dediğimiz göz kapağı estetiği, alt ve üst göz kapaklarında zaman içerisinde ortaya çıkan bu değişikliklerin tedavisini kapsar.


Üst göz kapağındaki temel sorunlar; yıllar içerisinde deride meydana gelen fazlalık-sarkma ve yağ hücrelerinin fıtıklaşmasıdır. Üst göz kapağındaki cilt fazlalığı görsel olarak yaşlı ve yorgun bir görünüme neden olurken, fonksiyonel olarak da sorun yaratır. Bu fazla ve gevşek dokunun göz kapağı üzerinde oluşturduğu yük, göz kapaklarının sürekli kapanmaya meyilli olmasına neden olur. Hastalar, özellikle gazete okuma, televizyon izleme gibi bakışların hareketsiz ve sabit kaldığı durumlarda uyuklama ve uyuyakalma problemleri yaşarlar. Çoğu zaman refleks olarak alın kaslarının yardımıyla kaşlarını yukarı kaldırır ve bu sorunu çözmeye çalışırlar. Bu nedenle alın çizgileri çok daha belirgin hale gelir. Kişinin görüntüsünün bozulmasının yanında yaşam kalitesinin de düşmesine neden olan bu durumun tedavisi göz kapağı estetik ameliyatıdır.


Üst göz kapağı ameliyatında sarkmış olan fazla deri, göz kapağının katlanma çizgisi üzerinden çıkarılır; ilaveten fıtıklaşan yağ yastıkçıkları yeniden düzenlenir. Bazı durumlarda göz kapağımızı kaldıran levator kasına da müdahale edilmesi gerekebilir. Fazla derinin alınması, yağ yastıkçıklarının yeniden düzenlenmesi üst göz kapağındaki bütün yükü bir anda hafifletmiş olur. Alt göz kapağındaki temel sorunlar; göz küresini alttan destekleyen yağ yastıkçıklarının fıtıklaşması, zaman içinde yağ dokudaki fıtıklaşmaya deride de bollaşma-gevşemenin eşlik etmesidir.


Alt göz kapağı ameliyatında sorunlara yönelik farklı çözümler uygulanır. Burada düzeltilmesi gereken asıl problem göz altı yağ yastıkçıkları olup deri bolluğunun düzeltilmesi nispeten ikinci planda kalır. Göz altı yağ yastıkçıkları dışarıya doğru bombelik oluşturur, uykudan yeni uyanmış ya da patlak bir göz izlenimi verir. Göz altı yağ yastıkçıklarındaki sorunları düzeltmek için; yağ yastıkçıkları yeniden düzenlenir ve yağ yastıkçıklarının ön duvarını oluşturan zar gerginleştirilerek dışa doğru yaptığı bombelik ortadan kaldırılır. Sonrasında fazlalık olan deri varsa çıkarılır ve bollaşma ortadan kaldırılır. Fıtıklaşan yağ yastıkçıklarının çıkarılması ve bu işlem sırasında iz kalmaması amacıyla cilt kesileri hemen kirpik altından yapılır. Burada fazla derinin gereği kadar çıkarılması önemlidir. Zira gereğinden fazla derinin çıkarılması ile alt göz kapağı dışa döner, göz kapatılamaz ve buna bağlı birçok problem baş gösterir.

Bu makale 14 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ercan Demirbağ

Op.Dr. Ercan DEMİRBAĞ, Ankara’da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da, lise öğrenimini Konya Meram Fen Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1996 yılında birincilikle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine girmiş ve başarıyla tamamlayarak "Tıp Doktoru" unvanı almıştır. 2003 yılında çok istediği Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi ihtisasına TUS’ta dereceyle ilk tercih olarak ülkemizin en yoğun kliniklerinden SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başlamıştır. ‘Parsiyel Kulak Defektlerinde Lokal Flep Alternatifleri’ konusunda hazırladığı uzmanlık teziyle Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmaya hak kazanmıştır. Uzmanlık sonrasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde zorunlu hizmetini tamamlamış, Çorlu Asker Hastanesinde vatani görevini yapmış,  İhtisası sırasında ve sonrasında çok sayıda estetik ve reko ...

Etiketler
Düşük göz kapağı
Op. Dr. Ercan Demirbağ
Op. Dr. Ercan Demirbağ
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube