Glutatyon hakkında bilinmesi gereken 10 muhteşem özellik

Glutatyon hakkında bilinmesi gereken 10 muhteşem özellik

Glutatyon hücrenin bilinen en güçlü antioksidanıdır. Glutamik asit-glisin-sistein den oluşan üçlü aminoasit yapısına sahiptir. Diğer anti oksidanlardan farklı olarak karaciğerde sentezlenebilir ve depo edilebilmektedir. Tüm hücrelerimizde yüksek oranda bulunur. Kronik hastalıklarda  toksik maddelerin eliminasyonunda önemli rol oynar. Anti-aging  ve kanserle  mücadele de en önemli aktördür. Son yıllarda antioksidan dışında farklı amaçlar içinde kullanılmaktadır. Afrika ülkelerinde IV (damar içi uygulama ) formu yaygın olarak cilt beyazlatma amacıyla kullanılmaktadır. Ülkemizde ise ağızdan alınan kapsül formları kullanımdayken IV formunun ülkemize girişi özel durumlara tabidir. Bu nedenle yaygın kullanımı yoktur. Oral formları ülkemizde, eş dost tavsiyesi ve internet dünyasından duyulan bilgiler ile tüketilmektedir.

Takviye edici gıdaların yaygınlaşması ile birlikte her bulunan molekülü kapsüle koyup kullanıma sürmek moda haline geldi. Ticari kaygılarla yapılan bu durum ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Esasında doğru olan sağlıklı olan davranış  bir molekülün doğal formu var ise tercih edilmeli ve sentetik formlardan uzak durulmalıdır. Elbetteki bazı moleküller, emiliminin artması ve etkin doza ulaşması için  ekstre edilmeli ve farklı formlara dönüştürülmelidir.  Zerdeçalın etken maddesi curcuminin, devedikeninin etken maddesi silimarinin ve çeşitli gıdalarda bulunan Quercetinin ekstre edilmesi gereklidir.  Tabi ki bu özel durumlar ilaç olarak değerlendirilir. Benim kastım şayet bir gıdanın doğal hali ile kullanım kolaylığı var ise temel yapı bozulmadan tüketilmesi her zaman daha  sağlıklıdır. Unutulmamalıdır ki ticari formlara dönüştürülmüş tüm ürünlerde bir müddet sonra sentetik formları bulunarak doğallıktan uzaklaşılmaktadır. Bu ilaçlar içinde geçerlidir gıda takviyeleri içinde geçerlidir.

 Glutatyonun doğa formları elbette ki vardır. Dört mevsim glutatyon içeriği yüksek  gıdalara ulaşmak mümkündür.  Doğal halleri ile gutatyona ulaşmak karaciğerin anti-oksidan kapasitesini arttırmaktadır. Her mevsim   gulutatyondan zengin gıdalar tüketilmesi, anti-oksidan kapasiteye destek sağlayarak karaciğer yağlanması diyabet hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi önemli hastalıkları karşı koruyucu olacaktır.

GLUTATYONUN HÜCRE DÜZEYİNDE BİLİNEN MUHTEŞEM ÖZELLİKLERİ

⇒DNA'nın üretilmesi ve hasarlı DNA ların onarılmasına yardımcı olmak

⇒Proteinlerin ve hücrelerin yapıtaşıdır

⇒Bağışıklık fonksiyonunu destekler

⇒Serbest radikalleri parçalar

⇒Belirli enzimlerin işlevine yardımcı olur

⇒C ve E vitaminlerinin yenilenmesini destekler

⇒Cıvanın beyinden eliminasyonunu sağlar

⇒Sperm hücreleri oluşumuna yardımcı olur

⇒Karaciğer ve safra kesesinin yağlarla mücadele etmesine yardımcı olur

⇒Düzenli hücre ölümüne yardımcı olur (apoptoz olarak bilinen bir işlem)

 

MEVSİMİNE GÖRE GLUTATYONDAN ZENGİN GIDALAR

►Portakal-Limon-Greyfurt

►Havuç-Lahana-Marul

►Zencefil-Zerdeçal-Adaçayı

►Ispanak -Karnıbahar-Brokoli

►Ceviz-Zeytin Yağı

►Kavun-Elma

►Avakado-Kırmızı Pancar

►Sarımsak

Ülkemiz yukarıda sıralanan gıdalar açısından son derece zengindir. Bir çok ürüne her ekonomik koşuldaki vatandaşlar kolaylıkla ulaşabilmektedir. Gıda takviyelerinin fiyatları göz önünde bulundurulduğunda bu çok önemli bir durumdur. Yukarıdaki ürünlerden biri veya bir kaçının her gün düzenli olarak tüketilmesi içten ve dıştan gelen zararlı faktörler için son derece koruyucu olacaktır.

Kalın sağlıcakla…

Bu makale 10 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mustafa İkizek

Ege Üniversitesi’nden mezun İç Hastalıkları Uzmanı olan hekim 18 yıllık mesleki tecrübeye sahiptir. Kronik hastalıkların tedavisinde güncel tıp anlayışının yetersiz kaldığına inandığından İntegratif Tıp uygulamalarına ilgi duymuştur. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin integratif tıp uygulamaları ile ilgili eğitimlerine katılarak Fitoterapi Ozon Hiridoterapi Kupa ve Nöral Terapi eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan Biyorezonans eğitimlerini de alarak kronik hastalıkların tedavisine uyarlamıştır. Tüm dünyada kabul görmüş tamamlayıcı tedavi yöntemlerini güncel tıp uygulamaları ile harmanlayarak hastalarına yardımcı olmaya çalışmaktadır. Çeşitli dergilerde yayınlamış makaleleri olan hekimin bütünleyici tıp uygulamaları ile ilgili çalışmaları da sürmektedir. Romatizma ve diy ...

Etiketler
Sağlıklı
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Uzm. Dr. Mustafa İkizek
Ankara - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube