Büyük varis, orta boy varis, kılcal varisler

Büyük varis, orta boy varis, kılcal varisler

Varis (venöz yetmezlik) özellikle bacaklarda cilt altındaki toplar damarların genişlemesi ve kıvrımlı şekil alması durumudur. Hastalığın gelişiminde sıklıkla kapakçık yetmezliği altta yatan neden olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çoğunlukla bacak derisi altında değişik çaplarda mavimsi kabarıklıklar şeklinde görülür. Diğer varis formları ise kılcal damar çatlamaları şeklinde görülebilmektedir. Daha ileri dönemde bacakta, ayak bileklerinde ve ayakta ciltte renk değişikliği ve venöz ülserler gelişebilir.

Varis Dereceleri

1. Büyük varisler: Çapları 5-14 mm arasında değişen cilt üzerinden net bir şekilde çıplak gözle görülen pakeler ve damar genişlemeleridir.

2. Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, renkleri koyu yeşil olabilen, çapları 2-5 mm arasında değişen varislerdir.

3. Kılcal varisler: Çapları 1-2mm den küçük olan varislerdirResim 3; Kılcal varis

Varis Belirtileri

* Damar genişlemesi

* Varisli ekstremitede yorgunluk

* Ayaklarda ağırlık hissi

* Yanma ya da sıcaklık hissi

* Bacaklarda ağrı, kaşıntı, dolgunluk hissi ve kramp

* Huzursuz bacak

* Karıncalanma hissi, uyuşukluk ve şişlikler

Variste Risk Faktörleri

Yaş, cinsiyet, genetik yatkınlık, şişmanlık, gebelik ve uzun süre ayakta durarak çalışma varisin oluşmasında risk faktörleridir. Bunun yanında doğum kontrol hapı kullanımı, venöz damar duvarında zayıflık, venöz sistemde basınç artması, damar duvarının yapısını bozan birçok etken, kabızlık, sıkı kıyafetler ve sigara gibi faktörler varis oluşumunda etkilidir

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz

Yrd. Doç. Dr. Yunus Keser YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp eğitimini tamamlayarak Tıp doktoru ünvanını aldı. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde uzmanlığını tamamladı. Ağrı Devlet Hastanesinde hastalarınagizmet verdi. Hastane yöneticisi olarak hizmet yaptı. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalı kurucu başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. Özel hastanelerde uzmanlık alanları ile ilgili hastalarına hizmet sunmuştur. Tamamlayıcı Tıp alanında çalışmalarına devam eden Yrd. Doç. Dr Yunus Keser YILMAZ Akupunktur, Kupa Hacamat, Ozon terapi, Fitoterapi, Homeopati, Proloterapi, Mezoterapi ve Sülük tedavisi eğitimlerini Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde tamamladı. Ulusal ve uluslararası dergilerde 100’ün üzerinde yayınlanmış ...

Etiketler
Varis çeşitleri
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Yunus Keser Yılmaz
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube