Romatizma ve ozon terapisi

Romatizma ve ozon terapisi

Halk arasında romatizma olarak bilinen hastalıklar 150’den fazla hastalığın ortak adıdır. En çok bilinen ve yaygın olanları eklem romatizması (romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit), yumuşak doku romatizmaları (bel, boyun, sırt, bacak ağrıları ve fibromiyalji) ve kemik erimesi olarak bilinen osteoporozdur. Romatizması olduğunu ifade eden hastaların büyük kısmı romatoid artrit denen bu grup hastalığın daha çok küçük eklemleri tutan şekline sahip olduklarını düşünür. Oysa çoğu hastada rahatsızlık büyük eklemlerde ve kas dokusundadır.

Bu girişten anlaşılacağı gibi romatizma vücudumuzu hareket ettiren sistemin değişik bölümlerini (kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlar) içine alan bir hastalık grubudur. Ortak özellikleri aşağıdaki bulguların bir veya birkaçının aynı anda görülmesidir; bu ortak bulgular ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve bazen de tutulan bölgede ısı artışıdır. Yorgunluk, kas ağrıları, halsizlik gibi şikayetler de sıklıkla görülür. Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülür ve yaş ilerledikçe görülme oranı artar. Bununla birlikte romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.

Kesin nedeni bilinmeyen bu tür hastalıklarda vücudun savunma sisteminin aşırı aktivasyonu temel sorunlardan bir tanesidir. Pek çok hastada, vücudumuzdaki bazı savunma hücreleri aslında yapmaması gereken bir iş yapar; vücudun kendi dokularına saldırır. Otoimmun reaksiyon dediğimiz bu durum romatizma hastalıklarında sıklıkla görülür. Bunun nedenini tam olarak bilemediğimiz için tedavide de başarı kısıtlıdır.

Romatizmal hastalıklar hakkında gerçekler

Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir

Çoğunlukla bulaşıcı-mikrobik değildir

Kalıtsal özellikler (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır

Şişmanlık gibi eklemlere binen yükü artıran nedenler romatizmal hastalıkların şiddetini artırır

Sigara ve aşırı alkol de damar yapısını bozarak rahatsızlıkların artmasına neden olur

Şeker hastalığı veya yüksek kan şeker düzeyleri de sigara gibi zamanla damarları bozarak aynı sonuçları doğurur

Romatizmal hastalıklardan bazıları deri ve eklem yanında akciğer, kalp ve böbrek gibi iç organları da tutabilir

Halsizlik ve yorgunluk -özellikle sabah yorgunluğu- çoğu romatizmal hastada görülür

Romatizmal hastalıkların teşhisi zaman alabilir ve doğru tedavi planlaması için uzun süre gerekebilir

Şikâyetleri aynı dahi olsa bir hastaya iyi gelen ilaçlar diğer hastaya iyi gelmeyebilir

Tedavinin mutlaka uzman hekim tarafından düzenlenmesi gerekir

Hekim tarafından planlanan tedavi çoğu vakada hastalığı tamamen yok etmez

Ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi şikâyetlerin azalmasına yardımcı olur

Tedavi olunmadığı takdirde kısa sürede artan şikâyetler, tedavi ile uzun dönemlere yayılabilir

Tedavideki temel prensip vücudun savunma sisteminin bastırılmasıdır

Çoğu romatizmal hastalıkta tedavi ömür boyu sürer

Romatizma ve Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi ile vücuda herhangi bir ilaç verilmez. Vücudun antioksidan ve antiinflamatuar dediğimiz sistemleri aktiflenir. Bu sayede vücut hastalıkla daha kolay baş edebilir hale gelir. Yukarıda bahsettiğimiz damarlarla ilgili dolaşım bozuklukları giderilir; dokuların daha iyi oksijenlenmesi sağlanır. Minör otohematerapi dediğimiz yöntem ile immun sistemin daha düzgün çalıştığına dair (immunomodulasyon) bilimsel veriler vardır. Bizim bu zamana kadar takip ettiğimiz romatizma hastalarının büyük bölümü ozon tedavisi ile ağrılarının azaldığını, uyku kalitelerinin arttığını ve kullandıkları ilaçları azalttıklarını ifade etmişlerdir. Ozon tedavisi hiçbir romatizmal ilacın kesilmesini gerektirmez, ilaç etkileşimi yoktur. Bilinen zararlı veya yan etkisi bulunmamaktadır.

Ozon tedavisinin bir başka yararı romatizmal hastalıklarda sıklıkla görülen duygu-durum bozuklukları, yılgınlık, depresyon, müzmin yorgunluk gibi şikâyetlere karşı ortaya çıkar. Pek çok romatizmal ilacın güçlü yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden dolayı çoğunlukla böbrek ve karaciğerde etkilenme olur. Uzun süreli ve çok sayıda ilaç kullanan hastalarda ortaya çıkan böbrek ve karaciğer hasarına karşı ozon tedavisi koruyucu etkiler gösterir. Romatizmal hastalığı olan kişilerin kendilerini takip eden hekim ile görüşerek belirli aralıklarla ozon tedavisi almalarında yarar olduğu açıktır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Coşkun Akay

Dr. Coşkun AKAY, 1975 yılında Bursa'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Bursa'da bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2003 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. Bir dönem ilaç sektöründe, medikal departmanda çalışmasının ardından doğal tedavilerle ilgilenmeye başlamış ve 2006 yılında Ozon Terapi ile tanışmıştır. O tarihten beri başta ozon tedavisi olmak üzere doğal tedavi ve kozmetik uygulamaları ile ilgilenmekte olan Dr. Coşkun AKAY, Ankara - Kavaklıdere'de bulunan özel muayenehanesinde başarılı tedaviler gerçekleştirmektedir. Dr. Coşkun AKAY, halen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı'nda Doktora programına devam etmekte olup MODER (Medikal Ozon Derneği) kapsamındaki Ozon Eğitimi Sertifika programlarına konuşmacı olarak katılmaktadır. Ayrıca kendisi Evli v ...

Etiketler
Romatizma hastalığı
Uzm. Dr. Coşkun Akay
Uzm. Dr. Coşkun Akay
Ankara - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube