Sizde migren ağrılarınızdan kurtulmak istemez misiniz?

Migren tedavisi mümkün mü? Migren tedavisi var mı ? Migren atakları. Kronik Migren. Migren evreleri. Migrene ne iyi gelir? Migren belirtileri.

Sizde migren ağrılarınızdan kurtulmak istemez misiniz?

SİZ DE MİGREN AĞRILARINIZDAN KURTULMAK İSTEMEZ MİSİNİZ?

 

Migren ciddi semptomları olan ve kişinin günlük yaşamını etkileyen bir baş ağrısı çeşididir. Baş ağrısı ile bazı semptomlar da görülür. Bunlardan en sık görülenleri; mide bulantısı, kusma, konuşma zorluğu, uyuşma veya karıncalanma, ışığa ve sese duyarlılık.

Migren tipi baş ağrısı hemen hemen her yaş grubunda görülmekle beraber kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir.

Migren tipi baş ağrıları kroniktir ve ataklar halinde görülür. Auralı ve aurasız olanlar vardır. Kişiler ağrı sırasında hissettiklerini şu şekilde tariflerler; titreşen, zonklayıcı, delici, vuran ve zayıflatıcı. Ayrıca şiddetli, donuk, sabit bir ağrı gibi de hissedebilir. Ağrı hafif olarak başlayabilir. Ancak tedavi olmadan orta ila şiddetli hale gelebilir.

Migren ağrısı en sık alın bölgesini etkiler. Genellikle başın bir tarafındadır, ancak her iki tarafta da olabilir veya bir taraftan diğerine kayma olabilir.

Çoğu migren atağı yaklaşık 4 saat sürer. Tedavi edilmezlerse veya tedaviye yanıt vermezlerse 72 saatten bir haftaya kadar uzayabilir. Auralı migrende ağrı bir aura ile başlayabilir.

Migren semptomları, ağrının başlamasından 1-2 gün önce başlayabilir. Bu, prodrom aşaması olarak bilinir. Bu aşamada; yemek yeme isteği, depresyon, yorgunluk veya düşük enerji, sık esneme, hiperaktivite, sinirlilik, boyun tutulması görülebilir.

Auralı migrende aura prodrom evresinden sonra ortaya çıkar. Aura olarak görme, işitme, hareket ve konuşma ile ilgili durumlar olabilir. Bu durumlardan bazıları; konuşma zorluğu, yüzünüzde, kollarınızda veya bacaklarınızda karıncalanma hissi, şekiller, ışık çakmaları veya parlak noktalar görme, geçici olarak görüşünüzü kaybetmek.

Bu aşamalardan sonra migrenin ağrılı atak dönemi başlayacaktır. Bu, gerçek migren ağrısının meydana geldiği evrelerin en akut veya şiddetli olanıdır.  Atak evresi semptomları, saatlerden günlere kadar sürebilir. Migren belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Migren tedavisi de.

Migrendeki bazı belirtiler şunları içerebilir:

•       Işığa ve sese karşı artan hassasiyet

•       Mide bulantısı, kusma

•       Baş dönmesi veya baygınlık hissi

•       Başınızın bir tarafında, sol tarafta, sağ tarafta, ön veya arkada veya şakaklarınızda ağrı

•       Nabız gibi atan ve zonklayan baş ağrısı

Atak aşamasından sonra, kişide genellikle ruh hali ve duygularda değişiklikler olur. Bunlar, öforik ve son derece mutlu hissetmekten çok yorgun ve kayıtsız hissetmeye kadar değişebilir. Hafif, donuk bir baş ağrısı devam edebilir.

Bu aşamalardaki semptomlar, bunların süreleri, yoğunluğu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde basamakların kimi atlanabilir direkt baş ağrısı başlayabilir.

 

Migren ataklarını tetikleyen sebepler?

Sıklıkla migreni tetikleyen durumlar;

•       Parlak ışıklar

•       Şiddetli ısı veya diğer hava durumu değişiklikleri

•       Dehidratasyon

•       Barometrik basınçtaki değişiklikler

•       Menstrüasyon, hamilelik veya menopoz sırasında östrojen ve progesterondaki dalgalanmalar hormon değişiklikleri

•       Aşırı stres

•       Yüksek sesler

•       Yoğun fiziksel aktivite

•       Öğün atlamak

•       Uyku düzenindeki değişiklikler

•       Oral kontraseptifler veya nitrogliserin gibi bazı ilaçların kullanımı

•       Kokular

•       Bazı yiyecekler

•       Sigara içmek

•       Alkol kullanımı

•       Seyahat

Migren tedavisinde neler yapıyoruz?

 

Migren tedavisinde bizim için en önemli konu ağrıların altında yatan bir sebep olmamasıdır. Eğer migrene sebep; beyinde kitle, beyin kanaması, kan değerlerindeki bozulma vb durumlar ise önce altta yatan sebep tedavi edilmelidir.

 

Ancak yapılan araştırmalar neticesinde hastada bir sebep bulunamayıp semptomlara, klinik durumuna göre migren tanısı koyulmuşsa hastayı tedavimize almaktayız.

 

Tedavi planı oluşturmamızda en büyük etken hastanın fiziki muayenesidir. Bu tarz baş ağrısı olan hastalarda genellikle miyofasial ağrı noktaları, kaslarda tetik noktaları bulunmaktadır. Ancak bu genel geçer bir durum değildir. Bazen vücuttaki eski ve kronikleşmiş bir hasar baş ağrısı sebebi olabilmektedir. Proloterapi ile düşük dozda şekerli serum enjeksiyonu yaptığımız zaman buralardaki hasarlar giderilmektedir ancak verilen egzersizlerle de desteklenmelidir. Tedavi sonrası önerilen sıcak-soğuk uygulama ve egzersizler ile hem iyileşme hızlı olmakta hem de kalıcılığı artmaktadır. Botoks gibi veya verilen medikal tedaviler gibi etkisi geçici değildir. İlaçların etkisi bittiğinde migren ağrıları geri gelmektedir.

 

Ancak proloterapi tedavisinden sonra önce atakların sıklığı azalmakta sonrasında da tamamen ağrılar geçmektedir.

 

Kronikleşmiş ve uzun yıllardır migreni olan hastalarda ise PRP ile tedavi desteklenebilir. Romatizmal hastalığı olanlarda ise prolozon tedavisi uygulanabilmektedir.

 

Eğer ağrı kesici kullanmaktan bıktıysanız ve günlük yaşantınızı konforlu bir şekilde geçirmek istiyorsanız gelin sizi tedavi edelim ve bizimle renkli bir hayata adım atın …

 

Migren tedavisi mümkün mü? Migren tedavisi var mı ? Migren atakları. Kronik Migren. Migren evreleri. Migrene ne iyi gelir? Migren belirtileri.

Bu makale 25 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Derya Can

1988 yılında İstanbul’da doğdu, ilk ve orta öğretimini İstanbul’da tamamladı. 2002-2005 yıllarında İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nde yatılı olarak okudu. Çocukluğundan beri macerayı çok seven Derya sade bir tıp fakültesinin ona yeterli gelmeyeceğini düşünerek askeri bir okul olan GATA Tıp Fakültesi’ni üniversite tercihlerinin ilk sırasına yazdı. 2005 yılında başlayan askeri tababet macerası bol aksiyonlu, tüfekli tabancalı atışlı, biraz da sürünmeli olarak 2011 yılında Tabip Teğmen olmasıyla devam etti. Alacağı eğitimler tabii ki bitmedi ve kıta görevi için bir yıllık askeri eğitimlerini kurslarını tamamlayarak arada da TUS diye bitmeyen sınavlar silsilesine hazırlandı. 1 yılın sonunda hem askeri eğitimleri hem de TUS’u başarıyla geçmesine rağmen mecburi hizmet için Bingöl’ün yolunu tuttu. Tüm Türkiye bizimdir diyerek gittiği Bingöl Garnizo ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
linkedin
instagram
Etiketler
Migren çeşitleri
Uzm. Dr. Derya Can
Uzm. Dr. Derya Can
Ankara - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube