Genital siğil (kondilom)

Genital siğil HPV (Human papilloma virüs) ile insana bulaşan bir enfeksiyondur. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. HPV virüsü travmatik ciltten bulaşır ve genelde nemli bölgeleri etkiler. Aslında HPV virüsü kapınca insanların %65’i bağışıklık sistemi ile virüsü uzaklaştırır. Geriye kalan %35 siğillere veya diğer bazı hastalıklara neden olur. HPV sadece siğillere neden olmaz. Erkeklerde nadiren penis kanserine neden olan HPV kadınlarda rahim ağzı kanserinin en önemli sebebidir. Bunun dışında anüst, ağızda ve boğazda da kansere neden olabilirler. Özellikle birden fazla cinsel partneri olan kişilerde bulaş risk çok yüksektir. HPV’den korunmanın tek yolu cinsel aktif hayat başlamadan önce aşı olmaktır. Aşı %100’e yakın koruyuculuk sağlar. Kadınlarda rahim ağzı kanserinin en öenmli sebebi olduğu için 30 yaştan sonda düzenli aralıklarla smear testi yapılmaldıır.

Genital siğil (kondilom)

GENİTAL SİĞİL (KONDİLOM)

 

Genital siğil HPV (Human papilloma virüs) ile insana bulaşan bir enfeksiyondur. Genellikle cinsel yolla bulaşır. Dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıktır. HPV virüsü travmatik ciltten bulaşır ve genelde nemli bölgeleri etkiler. Aslında HPV virüsü kapınca insanların %65’i bağışıklık sistemi ile virüsü uzaklaştırır. Geriye kalan %35 siğillere veya diğer bazı hastalıklara neden olur. HPV sadece siğillere neden olmaz.  Erkeklerde nadiren penis kanserine neden olan HPV kadınlarda rahim ağzı kanserinin en önemli sebebidir. Bunun dışında anüst,  ağızda ve boğazda da kansere neden olabilirler. 
Özellikle birden fazla cinsel partneri olan kişilerde bulaş risk çok yüksektir. HPV’den korunmanın tek yolu cinsel aktif hayat başlamadan önce aşı olmaktır. Aşı %100’e yakın koruyuculuk sağlar.
Kadınlarda rahim ağzı kanserinin en öenmli sebebi olduğu için 30 yaştan sonda düzenli aralıklarla smear testi yapılmaldıır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kadınlarda siğiller vajina dudakalrında, anüs ve vajina arasında, anal kanaldai vania duvarında ve rahim ağzında oluşabilir. Erkeklerde ise penis, skrotum ve anüste görülebilir. Daha önce HPV ile enfekte olmuş kişiyle oral sex yapanlarda ağız, dil ve boğazda da siğil oluşabilir. Erkeklerde görsel siğil varlığı dışında genelde bulgu olmaz. Kadınlarda ise vajinal akıntı, kaşntı, ağrı ve kanamalar görülebilir. 

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ

HPV virüsü latent enfeksiyona neden olur. Yani vücuda girdiğinde eğer bağoşıklık sistemionu uzaklaştıramamış ise hayat boyu vüzutta kalır. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda tıpkı dudaklardaki uçuklard a olduğu gibi ara ara siğiller ile kendini gösterir. HPV bulaştıktan sonra virüsün tedavisi pek mümkün değildir. Biz hekimler siğilleri tedavi ediyoruz, virüsü değil.
Bunun yanında cinsel aktif hayat başlamış hatta HPV bulaşmış bile olsa bile kadınlarda 45 yaşına kadar HPV aşısı önerilmektedir. Son dönemde yapılan bazı çalışmalarda erkeklerede aşıyı önermektedir. Aşılar kansere neden olan HPV tiplerine karşı etkilidir. 
Siğil tedavisi siğilin boyutuna yerine, sayısına göre değişir. Az sayıda ve küçük siğillerde topikal tedaviler (krem ve bazı solüsyonlar yeterli olabilmektedir. En önemli dezavantajı kullanım süresinin biraz uzun olması ve gebelerde kullanılamamasıdır.
Biraz daha büyük siğillerde topikal tedavi yetmeyebilir, bu durumda kriyoterapi (dondurarak) veya cerrahi koterizasyon ile yakma önerilebilir. Çok büyük siğillerde cerrahi eksizyon gerebilir. Çoğu kez tekrarlama riskini minimale indirmek için kriyoterapi veya koterizasyondan sonra kremler ile tamamlayıcı bir kombine tedavi önerilebilir.
Hastalara siğillerin tekrar edebileceği ve tekrar tedavi gerekebileceği bilgisi iyi bir şekilde anlatılmalıdır.

Bu makale 8 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abubekir Böyük

  Op. Dr. Abubekir Böyük, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2012-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 2018-2019 yıllarında Iğdır Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra 2020 yılından beridir İstanbul’da özel sektörde görevine devam ediyor. Dr. Böyük Üroloji’nin birçok alanıyla ilgili cerrahi işlemler yapmaktadır. Bununla birlikte özel ilgi alanları Androloji (Erkek cinsel sağlığı ve Erkek Kısırlığı), Üroonkoloji (ürolojik kanserler) ve Böbrek Taşı  ile daha sık ve yoğun bir şekilde ilgilenmektedir. Dr. Abubekir Böyük akademik çalışmalarına da devam etmekte, Ulusal ve uluslararası dergilerde 20’nin üzerinde yayımlanmış makalesi, Ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş 40’ın üstü ...

Etiketler
Hpv virüsü
Op. Dr. Abubekir Böyük
Op. Dr. Abubekir Böyük
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube