TESE; Mikro TESE

Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan
Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan
11 Nisan 2016232 görüntülenme
Randevu Al
TESE; Mikro TESE

Mikro TESE

TESE, ejakülatında (menide) hiç sperm hücresi bulunmayan hastaların, mikroskopik operasyon ile testislerinden alınan dokudan sperm elde edilmesidir.

Menide sperm hücresi bulunmaması çeşitli nedenlere bağlı olabilir:

Sperm kanallarında tıkanıklık

Sperm kanallarının doğuştan yokluğu

Hormonal sebepler

Genetik nedenler

Radyoterapi almış olmak

İlaçlar

Enfeksiyon (Kabakulak sonrası)

Mikro TESE işlemi anestezi altında yapılan ağrısız bir işlemdir. Mikroskop altında testisin en az 4 farklı noktasından doku örneği alınır. Alınan örnekler bir seri özel işlemden geçirilerek canlı sperm hücreleri ayrılır. Bu hücreler mikroenjeksiyon işleminde kullanılır.

Mikro TESE işlemi, testis biyopsisinden farklıdır. Biyopside testisin tek bir bölgesinden örnek alınır. Ancak testisin diğer bölgelerinde sperm üretimi olabilir. Bu nedenle testis biyopsi sonucu sperm hücresine rastlanamayan hastalarda TESE ile sperm hücresi elde edilebilir.

Mikro TESE sonucu elde edilen sperm hücreleri dondurularak saklanır ve ancak ondan sonra hasta tüp bebek tedavi programına alınır. Aksi halde sperm bulunamaz ise kadına lüzumsuz yere tedavi yapma riski vardır.

Dondurma işlemi sperm kalitesini bozmaz. Ayrıca ikinci defa tüp bebek gereken hastalarda TESE ameliyatının tekrarını engeller.

Mikro TESE sonucunda canlı sperm hücresi elde edilemeyebilir. Bu risk altta yatan nedene bağlıdır. Sperm kanallarında tıkanıklık olan bir hastada sperm bulunma şansı; hormonal veya genetik problemi olan hastaya göre daha yüksektir. Ameliyat sonrası nadiren operasyon yerinde enfeksiyon, kanama olabilir.

Etiketler

Mikro tese yöntemiMikro tese nedirMikro tese neden yapılırMikro tese işlemi anestezi ile mi yapılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan

Prof. Dr. Mustafa Burak Hoşcan

Doç. Dr. Mustafa Burak HOŞCAN, 1973 yılında Ankara'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Tokat-Zile'de, liseyi ise 1992 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde  bitirmiştir. 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2000-2005 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır