Tüp bebek riskleri nelerdir?

Tüp bebek riskleri nelerdir?

tüp bebek riskleri

Doğal yollarla çocuk sahibi olamamış çiftlerin tüp bebek yöntemine başlamadan önce kafalarına takılan bazı riskler oluyor. Özellikle tüp bebek çocuklarda görülen kansere yakalanma riskinin daha çok olması, anne ve baba adaylarının kafalarında soru işaretlerinin olmasına neden oluyor. Kanser riskinin yanı sıra, tüp bebekte riskler arasında diğer bazı faktörler de yer alıyor. Hastaların en çok merak ettikleri bir diğer konu da, yumurta toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan riskler oluyor. Tüp bebek yönteminde uygulanan aşamalardan birisi olan yumurta toplama evresinde, kanama ya da çeşitli enfeksiyonlar görülebilmektedir. Bu da, özellikle anne adaylarının kafasında soru işaretlerinin olmasına neden olabiliyor.

Peki, tüp bebekte riskler arasında yer alan diğer riskler nelerdir?

Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu: Tüp bebek uygulaması, yumurtaların uyarılması ile gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Tabi bu süreçte yumurtaların uyarılması için bazı ilaçlar tedaviye destek amacıyla verilmektedir. Bu ilaçların kullanımı, bazı hastalarda ovarianhiperstimülasyonsendromuna neden olabilir. Bu ilaçlar, zaman zaman yumurtaların fazlasıyla uyarılmasına neden olabilir. İşte bu sendrom, yumurtaların fazla uyarılması anlamına gelmektedir.

Görülen risklerin diğer büyük bir bölümü, meme kanseri ve yumurtalık kanseri riskleridir. Doğacak çocuklarda ise lösemi riski, normal gebelik ile doğan çocuklara oranla %60 daha fazladır. Özellikle lösemi riskinin oranı, ailelerin kafasında soru işaretlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

Tüp Bebek Sonrası Düşük
Tüp bebek denemelerinin bir kısmının sonrasında, düşük görülmektedir. Bu da, anne adayının moral bozukluğuna ve daha çok strese girmesine neden olabilir. Kadında oluşan sıvı birikintileri, aşırı uyarılma, ağrılar ve şişlik hissi sorunları bazı risk ve komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Ancak tüp bebek sonrası düşük ve tüp bebekte riskler oluşması ihtimalinden kurtulmak istiyorsanız, doğru merkez ve doğru hekim seçimi konusunda dikkatli olmalısınız. Tüp bebek sonrası düşük ihtimalini%1 oranında tutmak için, mutlaka alanında isim yapmış bir hekim ile bu yola adım atmanızı tavsiye ediyoruz. Peki tüp bebek uygulaması sonrası düşük nedenleri nelerdir?

Dış Gebelik Riski
Tüp bebek uygulaması görülen düşüklerde, öncelikle düşüğün neden kaynaklandığı araştırılmalıdır. Böylece diğer denemelerde, tüp bebekte riskler de minimum seviyede tutulmuş olur. Çünkü her başarısız deneme, umudunuzun kırılmasına ve motivasyonunuzun düşmesine neden olur. Tüp bebekte riskler arasında dış gebelik de sık görülen bir durumdur. Rahim içi haricine yerleşen gebelikler için kullanılan dış gebelik terimi, anne adayının hayatını tehdit eden bir durumdur. Tüp bebek yöntemlerinde %5 ile %10 arasında görülen bir durum olan dış gebelik riski, anne adayının sonraki denemelerinde %10 ile %20 oranına yükselmektedir.

Dış Gebelik Nedenleri
Anne adayının rahim içinin dışında kalan bölgeye yerleşen gebelik, dış gebelik olarak adlandırılır demiştir. Bu durum, anne adayı için oldukça tehlikeli olabilir. Dış gebeliğin sonlandırılması sonrasında, tekrar tüp bebek tedavisinin denenmesi durumunda yeniden dış gebelik görülme riski vardır. Tüp bebekte riskler arasında yer alan dış gebelik, anne adaylarını ve tedaviye başlamayı düşünen çiftleri en çok düşündüren konulardan biridir. Ektopik gebelik olarak da adlandırılan dış gebeliğin nedenlerinden biri, tüplerdeki darlıktır. Yani tüpün dar olması, gebeliğin rahim içi dışında gerçekleşmesine neden olabilir. Bir diğer neden ise transfer tekniğidir. Dolayısı ile doğru transfer tekniğinin uygulanması ve tekniği uygulayan hekim ve merkeze büyük iş düşmektedir. Eğer dış gebelik oluşan bir tüp bebek denemeniz varsa, bir sonraki deneme için daha uzman ve başarılı bir doktor ve merkez ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Tabi sadece merkez ve doktor değil, annenin kendisinden de kaynaklanan dış gebelikler görülmektedir. Tüp bebek yönteminde dış gebelik riskini ve tüp bebekte riskleri minimuma indirmek için, tüp bebek tedavisi öncesi tüplerin bağlanması ya da alınması yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serdar Koç

Etiketler
Dış gebelik nedenleri nelerdir
Op. Dr. Serdar Koç
Op. Dr. Serdar Koç
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube