Gebelik takibi ve kontrolleri

Gebelik takibi ve kontrolleri

İdeal olarak gebelikte takip ve kontroller, çiftin bebek düşünmeye başladığı andan itibaren başlatılmalıdır. Gebelik takibi belirli sıklıklarla aksatılmadan yapılmalıdır.

Gebelik öncesi hazırlık aşamasında önerilen testler ve ön hazırlıklar sayesinde daha sorunsuz ve sağlıklı bir gebelik geçirme olasılığınız artacaktır.

Gebe kalındıktan sonra ilk kontrol adet gecikmesinin ya da gebelik testinin pozitif gelmesinin hemen ardından yapılmalıdır. Takip ve kontrol sayesinde olası dış gebelik ya da mol gebelik gibi olumsuz bir tanıyı erken tespit etme ve en az komplikasyonla tedavi etme şansımız artmaktadır.

Yine doğum zamanının belirlenmesi açısında erken ya da geç döllenme, gebeliğin tam haftasının belirlenmesi gibi konular kesin olarak belirlenebilir. Gebelik takibinde; ilk kontrol genelde 4-6 hafta arasında yapılmaktadır. Erken tespit edilen vakalarda, transvajinal yolla 5’inci ya da 6’ncı haftada, abdominal yolla annenin obezitesine ya da uterusun pozisyonuna bağlı olarak 6’ncı veya 7’nci haftada kalp atışı için ikinci bir kontrol gereklidir.

Gebelik öncesi gerekli testler yapılmadı ise ilk kontrollerde bunlar tamamlanmalıdır. Takip eden aylarda anne ya da bebekle ilgili bir risk faktörü yoksa 30’ncu haftaya kadar ayda bir, 30-36 haftalar arası 2 haftada bir ve son ayda ise haftada bir takip gereklidir. Gebelik son adet tarihinden hesaplanarak 40’ncı haftada tam miada ulaşır. Normal doğum beklenen hastalarda, herhangi bir risk görülmezse doğum kasılmalarının kendiliğinden başlaması için 10 gün  kadar daha beklenebilir. Kasılmaların erken başlaması durumunda, 37’nci gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumlar preterm-erken doğum, sonrasında gerçekleşenler ise term-miad doğum kabul edilir.

Bu makale 3 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Meral SÖNMEZER

Op. Dr. Meral SÖNMEZER, 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında başarılı bir şekilde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2002 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. İhtisasını tamamladıktan sonra aynı hastanede eğitim ve araştırma görevlisi olarak, asistan eğitimi vermeye ve bilimsel araştırmalar yapmaya devam etmiş olan Op. Dr. Meral SÖNMEZER, bu süre içerisinde perinatoloji, infertilite, ürojinekoloji bölümlerinde görev almış ve 2009 yılında Baş asistanlık görevinden ayrılarak sırasıyla Ankara Özel Güven Hastanesi, Özel Bayındır Hastanesi ve Özel 100. Yıl Hastanesi'nde görev alarak 2014 yılın ...

Etiketler
Gebelik takip
Op. Dr. Meral SÖNMEZER
Op. Dr. Meral SÖNMEZER
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube