Genital estetik (labioplasti) hakkında merak ettikleriniz!

Genital estetik (labioplasti) hakkında merak ettikleriniz!

GENİTAL ESTETİK

Kadın dış genital organları labia major(dış dudak),labia minor (iç dudak), klitoris, kızlık zarı(hymen) ve vaginadan oluşur. Bu bölgeler ile ilgili sorunlar yapısal, yaşlanmaya bağlı, veya tekrarlayan gebelikler sonrası oluşabilir. Kadın dış genital organlarında normaldan farklı görünüm olması kişinin psikolojik ve cinsel yaşantısını olumsuz etkilemektedir ve kişinin kendine güven kaybına yol açmaktadır.

Günümüzde en sık uygulanan geital estetik ameliyatlar arasında iç ve dış dudakların küçültülmesi(labioplasti), dış dudaklara yağ enjeksiyonu ve vajen daraltılması (vaginoplasti) yer almaktadır.

Labioplasti

Labioplasti iç ve dış dudaklara yapılan tüm işlemlerin genel adıdırİç dudakların normalden büyük ve sarkık olması kötü fiziksel görünümün yanısıra genital bölge temizliğini etkileyebilir, dar pantolon veya bikini giyildiğinde farkedilebilir olabilir ve cinsel yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. İç dudakların küçültmesi ameliyathane ortamında, lokal veya genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Ameliyat yaklaşık 30-45 dk sürmektedir.  Ameliyat sonrasında uygulanan anesteziye göre aynı gün içerisinde taburcu olabileceğiniz gibi 1 gece hastanede yatış yapılabilir.  2-3 gün içinde günlük yaşamnıza dönebilirsiniz.  Ameliyat sonrasında en dikkat edilmesi gereken nokta bu bölgesinin temizliğidir. Bu doktorunuz tarafından size nasıl yapılacağı anlatılacaktır.

Labioplasti ameliytaı adı altında yapılan başka bir ameliyat ise dış dudakların küçültülmesi veya yağ enjeksiyonları ile dolgunlaştırılmasıdır. Dış dudaklarda zamanla yaşlanmanın etkisi ile sönükleşme sarkamalar olabilir veya yapılasal olarak normalden fazla büyük olabilir. Yaşlanma etkisi sönük ve içi boşalmış görüntüyü düzeltmek amacıyla bu bölgeye yağ enjeksiyonları yapılmaktadır, böylelikle daha genç ve estetik bir görünüm kazanılmaktadır. Yapısal olarak normaldan daha dolgun ve büyük olan durumlarda ise izlerin görünmeyeceği şeklinde küçültme işlemi yapılmaktadır.  Bu ameliyatlar da lokal veya genel anestezi altında yapılabilmetekdir. Ortlama 30-60 dk sürmektir. Uygulanan anesteziye göre aynı gün de taburcu olabileceğiniz gibi 1 gece hastanede kalabilirsiniz. Ameliyat sonrasında 3-4 gün içerisinde günlük ve çalışma hayatınıza dönebilirsiz. Ameliyat sonrasında dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu bölgenin temizliği olup, doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.

Vaginoplasti veya vajen daraltma

Çoklu doğumlar ve yaşlanma nedeniyle vajende genişleme, doğum sırasında oluşan yırtıkların ve dikişlerin kötü iyileşmesi nedeniyle hem estetik açıdan kötü görünüme neden olabilmekte hem de cinsel hayatı kötü etkileyebilmektedir. Vaejndeki genişlemenin daraltılması ve kötü görünümün giderilmesi vajinoplasti ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Genel veya lokal anestezi altında ameliyathane şartlarında yapılmaktadır. Ortalama 1 gün hastanede kalınmaktadır. Ameliyattan 3-4 gün sonra günlük hayatınıza devam edebilirsizniz. 4 hafta cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Sezi Ceylan

Op. Dr. Sezi Ceylan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 2002 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimimi 2008 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2009-2014 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yapmış ve Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Sezi Ceylan, mesleki çalışmalarına ise şu an Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde devam etmektedir

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Sezi Ceylan
Op. Dr. Sezi Ceylan
Bursa - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube