Genital estetik,estetik kavramına jinekolojik yaklaşım…

Genital  estetik,estetik kavramına jinekolojik yaklaşım…

Günümüzde yaşamın her noktasında olduğu gibi ,estetik kavramı ,kadın genital sağlığında da önem kazanmıştır. Genital estetik ihtiyacı hastaların önemli bir kısmında hayat kalitesini ve cinsel sağlığı ciddi şekilde etkileyen problemler dolayısıyla ortaya çıkmaktadır. Yapılan tedaviler sonrasında alınan yüz güldürücü sonuçlar kadın hayatının her aşamasında pozitif bir etki olarak kendini göstermektedir. Bu sebeple genital estetik kavramı her geçen gün jinekolojinin daha çok önem kazanan bir içeriği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Genital estetik kavramında vajen daraltma, labioplasti, doğum dikiş izlerine yönelik operasyonlar,klitoris operasyonları, kızlık zarı dikilmesi gibi işlemler ilk akla gelenlerdir.

VAJEN DARALTMA OPERASYONLARI(VAJİNOPLASTİ)

Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilir. Genişleyen vajinanın yeniden eski formunu  kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara “vajina daraltma ameliyatı  (vajinoplasti) ” adı verilmektedir. Vajenin zamanla ve özellikle normal doğumlar sonrası genişlemesi çiftlerin cinsel hayatlarını derinden etkileyen,cinsel tatmini ve isteği yok edebilen değişimlerdir.

Genital organların doğumlar, yaş, bağ doku zayıflıkları ve yerçekiminin de etkisiyle sarkması(prolapsus) durumuna idrar torbası ve bağırsaklarda eşlik edebilmektedir. Genital sarkmalarda kişilerde idrar kaçırmaları (inkontinens), kasık ağrıları, vajina içinde dolgunluk ve kabızlık (konstipasyon) gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır. Bu hastalarda kesin tedavi yöntemi ise vajina daraltıcı ameliyat (vaginoplasti) ile birlikte sarkan organın yukarıya asılmasını içeren bir grup operasyonlardır.

LABİOPLASTİ

Vajina girişinde yer alan labium minus(iç dudak) ve labium majusların(dış dudak) normalden büyük, asimetrik veya sarkık olması durumlarında yapılan düzeltme cerrahisine labioplasti denir. Dış genital organlardaki bu bozukluklar estetik olmayan  görüntüleri,sık enfeksiyonlara , Bartholin bezi abselerine neden olmaları, cinsel beraberliğe engel olmaları, ağrılı cinsel ilişkiye yol açmaları hatta iç çamaşır, kıyafet seçimine bile etki etmeleri ve hareket kısıtlamalarına yol açabilmeleri nedeni ile müdahele gerektirmektedirler.

DOĞUM DİKİŞ İZLERİ

Doğum esnasında oluşan yırtık veya kesilere yapılan müdaheleler ilerleyen dönemlerde skar gelişimi(düzensiz,sert bir doku ile iyileşme), anatomik bozukluklar ve cinsel fonksiyon kayıplarının nedeni olabilir. Yapılacak müdahele ile yırtık alanları düzeltilir, vajinal anatomiye uygun onarım yapılır, gerek duyulan vakalara vajen daraltma işlemi uygulanır.

KLİTORİS OPERASYONLARI

Klitoris cinsel hazzın hissedilmesinde çok önemli bir anatomik bölgedir. Klitoral anatomik doku bozukluklarında yapılan cerrahi ile hastaların daha kaliteli bir cinsel hayata ulaşmaları sağlanmaktadır. Genital estetik operasyonları bilgi ve özel deneyim gerektiren cerrahilerdir. Anatomik bölgeye hakimiyeti, ulusal ve uluslar arası gelişmeleri, yayın, toplantı ve kongreleri takip etmek gerekmektedir. Ayrıca cerrahinin uygulanacağı hastanelerin cerrahi donanım ve yeterliliği de çok önemlidir. Konu ile yeterince ilgisi olmayan ellerde yapılan girişimler tedavi etmemek bir yana, birtakım problemlerin artmasına ve hastalarda memnuniyetsizliklere yol açabilmektedir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya

Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, 1978 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Başkent Üniversitesi'nde yapmış Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 

Mecburi hizmetini Aksaray Doğumevi Hastanesi'nde yerine getirmiş ve Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, iyi derecede ingilizce bilmekte ve yurt dışı kongrelere katılımı olup, 2007 yılında ENTOG bünyesinde 17.Avrupa Obsetri ve Jinekoloji asistanları değişim programı dahilinde Avusturya Linz Konventhospital Barmherzige Brüder’de çalışmıştır.

Op. Dr. Mustafa Derda KAYA, mesleki çalışmalarına Antalya Özel Olimpos Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Labioplasti
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya
Op. Dr. Mustafa Derda Kaya
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube