Geçici ankraj apareyleri (tad) diş hareketleri için

Geçici ankraj apareyleri (tad)  diş hareketleri için

Geçici ankraj apareyi (TAD) nedir?

TAD olarak da bilinen geçici ankraj apareyleri, boyları 6 ila 12 milimetre, çapları 1,2-2 milimetre arasında değişen, titanyum alaşımlı mini vidalardır. Ortodontik ankrajı sağlamak için, geçici olarak kemiğe takılırlar. Bu titanyum alışımlar, uzun yıllardır eklem değiştirme ve dental implantlar için kullanılmaktadır. Vücut bu alaşımları reddetmez.

Ortodontistler, ankrajı kontrol etmek ve gerekli dişlerde tedavi uygulanırken, belli dişlerin hareketini asgariye indirmek maksadıyla, sıklıkla yer tutucu olarak da bilinen lingual arklar ve headgear kullanırlar. Geçici ankraj apareyi, tedavi esnasında, lingual arkların ve headgear sistemlerinin neden olduğu sınırlandırılmaları bertaraf eder ve ortodontistin istenilen sonuçları elde etmesine yardımcı olur.

Geçici ankraj apareyleri aynı zamanda, eksik dişler için ankraj görevi görür.

Geçici ankraj apareyleri nereye yerleştirilir?

TAD; kemik içine, diş kökleri arasına yerleştirilebileceği gibi, damağa da yerleştirilebilir.

Geçici ankraj apareyi nasıl yerleştirilir ve yerleştirme sırasında acı hissedilir mi?

TAD yerleşimi fazla invaziv bir işlem olmadığı gibi, işlem genellikle lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir. Geçici ankraj apareyi, özel bir alet yardımıyla, kemik içine

yerleştirilir. Kemik dokusunda sinir ucu bulunmamasından ötürü, acı hissi yok denecek kadar az, hatta acısız bir işlem olduğu söylenebilir. Yerleştirildikten hemen sonra, geçici ankraj olarak kullanılabilir. Geçici ankraj apareylerinin gevşeme ve düşme ihtimali olduğu için, hastanın bunlara dokunmaması ya da çekmemesi gerekir. Geçici ankraj apareyinizin çıktığı ya da gevşediği durumlarda, hemen ortodontistinize başvurun.

Geçici ankraj apareyini kim takabilir?

Geçici ankraj apareyini takma konusunda bilgili ve tecrübeli oldukları için, birçok ortodontist bu işlemi kendisi yapar. Bu durum, apareyin, ortodontistin istediği yere yerleştirilmesi için gereklidir. Bazı ortodontistler, diğer bir uzman diş hekiminden yardım alabilirler.

TAD ne kadar süre kullanılabilir?

TAD’ı ne kadar süre için kullanacağınız hakkında ortodontistiniz size bilgi verecektir. Bu apareye, sadece birkaç ay veya tüm ortodontik tedaviniz süresince ihtiyacınız olabilir. Geçici ankraj apareyleri çok yönlü oldukları için; tedavinin farklı zamanlarında, ağzın farklı bölgelerinde kullanılabilirler.

Her yaşta hasta için kullanılabilir mi?

Geçici ankraj apareyleri, sadece daimi dişlere uygulanabilir. Peridontal (dişeti) hastalığı olanlarda geçici ankraj apareyi kullanılamaz.

Ankraj kullanımını engelleyen sınırlamaları gidermek

Geçici Ankraj Apareyleri

Geçici Ankraj Apareyleri, ortodontik ankraj için yaygın olarak kullanılıyorlar. Ve bu yüzden, ortodontistlerin, bazı hastaların kapanış bozukluklarını (maloküzyonlar) gidermek için kullandıkları yöntemler artık değişiyor. Geçici ankraj apareyleri, dişleri hareket ettirmek için güç uygulanan sabit bir nokta olarak da kullanılabilirler. Ağızda birçok farklı yere yerleştirilebilirler. Yerleşim yeri, hastaya göre değişiklik gösterecektir. Geçici ankraj apareyleri; istenilen sonuçların alınması, tedavi sürecinin kısalması, aktif tedavinin zamanında bitmesine yardımcı olur.

Geçici ankraj apareyi yerleştirilmesi esnasında, yok denecek kadar az acı hissedilebilir. Geçici ankraj apareylerinin bakımı için genellikle sadece fırçalama yeterlidir.

Küçük olmasına rağmen, ortodontistinizin, dişlerinizi uygun pozisyona getirmesine yardımcı olması açısından büyük işler başarıyor!

Amerikan Ortodonti Derneği üyesi olan ortodontistiniz, ortodontik tedaviniz için kendisini seçtiğiniz için, size teşekkür eder.

Ortodontistler, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra, dişleri aynı hizaya getirmek ve düzeltmek için en uygun yöntemleri öğrenmek maksadıyla, iki ya da üç senelik uzmanlık eğitimi alırlar. Sadece bu uzmanlık eğitimini alanlar, “ortodontist” olarak adlandırabilir ve Amerikan Ortodonti Derneği’ne sadece ortodontistler üye olabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Barış Ünlü

Dr.Dt. Barış ÜNLÜ, 25 Şubat 1969 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1987 yılında Diş Hekimi unvanı almıştır. Daha sonra ise Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'ndan almış ve 1998 yılında Ortodonti Uzmanı olmuştur.

Mesleki çalışmalarına, kurucusu olduğu Özel Ortodontist Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Geçici ankraj apareyi nedir
Dr. Dt. Barış Ünlü
Dr. Dt. Barış Ünlü
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube