Düş hekimi

Düş hekimi

Zaman geçtikçe, insanoğlunun ihtiyaçları, istekleri, algıları değişiyor. Geçen yüzyılda, (Hatta, günümüzde onyıllar olarak söylemek daha doğru!) çok doğru, çok güzel olarak tanımlanan bir görüş, madde, yöntem, estetik algı günümüzde kabul edilemez, çok yanlış diye nitelendirilebiliyor. Dişhekimliği ile ilgili örnek verecek olursak, geçmiş zamanlarda veya zamanımızda, farklı topluluklarda, özel olarak istenen, ayrık, ucu sivriltilmiş dişler veya estetik amaçlı yapılmış altın kaplamalar, günümüzde birçok medeni toplumda kabul görmemektedir. Günümüzde, dişhekimliği, doğalı korumaya çalışan, yapayda ise doğalı taklit etmeye çalışan bir bilimsel temel üzerinde oturmaktadır. 

Eski çağlarda, belki yüzyılda bir ikiye katlanan, değişen bilgi, günümüzde belki 6 ayda oluşuyor. Eski bilginler, hem matematik, hem astronomi, hem de tıp alimi olarak kabul görebilecek bilgi birikimine sahipken, günümüzde bir bilim dalına ait onlarca alt uzmanlık dalı bulunmaktadır. Her bir alt uzmanlık alanındaki bilgi ise hem çok fazla, hem de çok hızlı bir şekilde değişim göstermekte. Bu değişim, hayatın her alanında olduğu gibi sağlık sektöründe de kendini gösteriyor. Tıp ve dişhekimliğindeki bilimsel, teknolojik gelişmeler, insanoğlunun istek ve ihtiyaçlarını doyurmaya çalışırken, aynı zamanda talep doğrultusunda bilimsel gelişmeler de kendine bir yön, bir itici güç buluyor. 

Ağız ve diş sağlığı ile uğraşan araştırıcılar, bilim adamları ve klinisyenler, hastalar adına, her zaman fonksiyonel ve estetik açıdan en mükemmel sonuçlar için canla başla çalışmaktadırlar. İnsan sağlığına adanmış kutsal mesleklerden biri olan dişhekimliği, asıl olarak sağlık bilimi olmakla birlikte, estetik, kozmetik, maddeler bilgisi gibi bir çok ilgi alanı veya bilim dalı ile kesişmektedir. Yani bir dişhekimi, sadece doktor olarak hizmet etmemekte, aynı zamanda bir sanatçı, zanaatkar ve psikolog gibi davranabilmelidir. Hizmetlerini doyurucu bir şekilde sunmak isteyen her dişhekimi, diğer mesleklerde olduğu gibi ilgi, bilgi ve becerisini en üst seviyede tutmak zorundadır. Biri olmadan diğerlerinin olması ya da birinin olup diğerlerinin olmaması, yeterli ve doğru meslek icrasını imkansız kılacaktır. Aslında bu, her meslek için geçerlidir.

Her şey hayal etmekle başlıyor. İnsanoğlunun bu hayallere ve bu hayallere ulaşabilecek çalışma ve projeleri asla bitmeyecek. Günümüzde, teknoloji ve bilgi açısından lokomotif görevi gören A.B.D.’de, birçok şey aya ayak basma gibi bir hedefle şekillendi. Ağır sanayi, tıp ve endüstrinin birçok dalı inanılmaz, yapılamaz denilen buluşlara, gelişmelere sahne oldu. Uzay mekiklerinde kullanılan malzemelerin dişlerde kullanılan dolgu malzemesi olabileceği kimin aklına gelirdi? CAD-CAM teknolojisi, CNC makineleri dişhekimliğinde hizmet ediyor desem ya da mercanlardan elde edilen maddelerin kemik dolgusu olarak kullanılabildiğini söylesem. Yosunlardan elde edilen ekstrenin ölçü maddesi olduğunu biliyormuydunuz? Lazer, implant teknolojileri günbegün gelişiyor ve dişhekimliğinin sıcak konuları olmaya devam edecek gibi. Umarım yakın gelecekte bu konudaki gelişmelere daha yakından beraberce göz atma fırsatı buluruz. 

Hedefsiz, amaçsız, merak etmeyen topluluklar yerinde saymakta, hatta sömürülmekte. Siz neyi merak ediyorsunuz? Biz dişhekimleri, biraz da düşhekimliği yaparak hastalarımızın tedavi sonrası hallerini en iyi, en doğru ve en mükemmel şekilde düşlüyoruz. Hep sağlıklı ve gülümseyen yüzleriniz olsun. 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Ali Palalı

Etiketler
Estetik
Dr. Dt. Ali Palalı
Dr. Dt. Ali Palalı
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube