Diş fırçalamak

Diş fırçalamak

Yemek yemek, nefes almak kadar hayati bir fonksiyonumuzdur ve bu işlemin büyük bir kısmını ağızda gerçekleştiriyoruz. Dolayısı ile dişlerimiz sahip olduğumuz en önemli organlarımız arasında yer alıyorlar. Dişlerimizin günlük bakımı, onları yaşam boyu kullanabilmemizin basit ve en kolay yöntemidir.

Diş fırçalamak, temelde diş ve kök yüzeyleri üzerine yapışan "bakteri plağı"nı mekanik olarak ortamdan uzaklaştırmayı hedefleyen bir hijyen biçimidir. Burada en büyük pay "diş fırçası"na düşmektedir. İdeal olan orta sertlikte, kıl uçları mikroskopik olarak yuvarlatılmış-mineyi çizmeyen fırçaları "kuru" olarak kullanmaktır. Bu nedenle kullanım sonrası kuruması için yeterli zamanı vermek adına her öğün için ayrı bir diş fırçası kullanılması, yani kişinin aynı anda 3 adet diş fırçasına sahip olması önerilir. Diş macunlarının mekanik temizleme olan diş fırçalamaya çok büyük katkıları yoktur. Ancak florür içermeleri sebebi ile mine dokusundaki hasarları onarmaları açısından, mikroabraziv partiküller içermeleri açısından bakteri plağını uzaklaştırmaya katkıları vardır. Sonuçta yeterli özeliklere sahip herhangi bir marka diş fırçası ve diş macunu kullanılabilir.

Ülkemizde diş fırçaları ile ilgili en ilginç veri iki kişiye bir diş fırçasının düşüyor olmasıdır. Bu durum halkımızın paylaşımcılığı ve dayanışması ile açıklanabilir. Ama latife bir yana tüketim sayılarındaki azlık ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermediğimizi göstermektedir. Yıllık fırça satışı 50 milyon adet cıvarındadır ki bu da nüfusun %29’unun diş fırçası sahibi olmadığını göstermektedir. Maalesef satılan diş fırçalarının bir kısmı kaçak yollarla ülkemize geldiği ve sağlık açısından yetersiz-kontrolsüz ürünler oldukları için tüketicilere marka hassasiyeti tavsiye edilmektedir.Türkye’de kişi başına düşen diş macunu tüketimi 2010 yılında 132gr olup, bu AB ülkelerinde ortalama 300gr’dır. 2009'da yaklaşık bir milyon kutu diş ipi satılmıştır. Türkiye’de 35 yaş üstü nüfusun sadece dörtte birinin hiç çürüğü yoktur. Yine bu yaş üzerindekilerin %90’ı en az bir dişini kaybetmiştir. 65 yaş üstü nüfusumuzun yarısı tam dişsizdir. Avrupa’da diş hekimine gitme sayısı yılda 5 kez iken ülkemizde bir defadan azdır (0.9’dur).

Sindirim sisteminin başlangıcını oluşturan ağız içersinde milyonlarca bakteri yaşar. Bakterilerin sayısı normalin üzerine çıktığında diş çürümeleri veya dişeti hastalıklarına yol açarlar. Bu sebeple düzenli olarak diş fırçalama yaparak bakteri sayısını kontrol altında tutmamız gereklidir. Diş fırçalamak, temelde diş ve kök yüzeyleri üzerine yapışan "bakteri plağı"nı mekanik olarak ortamdan uzaklaştırmayı hedefleyen bir hijyen biçimidir. Burada en büyük pay "diş fırçası"na düşmektedir. İdeal olan orta sertlikte, kıl uçları mikroskopik olarak yuvarlatılmış-mineyi çizmeyen fırçaları "kuru" olarak kullanmaktır. Bu nedenle kullanım sonrası kuruması için yeterli zamanı vermek adına her öğün için ayrı bir diş fırçası kullanılması, yani kişinin aynı anda 3 adet diş fırçasına sahip olması önerilir. Diş macunlarının mekanik temizleme olan diş fırçalamaya çok büyük katkıları yoktur. Ancak florür içermeleri sebebi ile mine dokusundaki hasarları onarmaları ve ilaveten mikroabraziv partiküller içermeleri açısından bakteri plağını uzaklaştırmaya katkıları vardır. Bu amaçla yeterli özeliklere sahip herhangi bir marka diş fırçası ve diş macunu kullanılabilir. Sonuçta sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu günde 2 kez düzenli olarak diş fırçalamaktan geçer.

Doğru diş fırçalamak için:

Her öğün sonrası kuru bir diş fırçası ile, su ile ıslatmadan, florlu diş macunu uygulayarak, iki dakika süre ile; diş ve dişeti birleşimi üzerinde, fırça uçları 45 derecelik açı ile dişeti oluğuna doğru yerleştirilen fırçayı oval-dairesel minik titreşim hareketleri ile uygulama yaptıktan sonra dişetinden dişe doğru (kırmızıdan beyaza) süpürme hareketi yapılmalı, daha sonra mine yüzeyleri dairesel hareketler ile her yönden süpürülmelidir. Bu fırçalama işlemleri alt ve üst çenelerde, ön, yan ve arka dişler için eşit sürelerde uygulanmalıdır. Ardından dil sırtı geriden öne doğru süpürme hareketi ile temizlenmelidir.

 

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun

Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun
Doç. Dr. Dt. Tosun Tosun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube