Gece yeme sendromu ve beslenme

Gece yeme sendromu ve beslenme

Gece yeme sendromu kalori alımını büyük oranda arttıran hormonal, psikolojik birçok sebebi olan bir yeme bozukluğudur.Genellikle sabah ve öğlen az besin alınmasıyla, akşam ve devamında yoğun olarak durmadan besin tüketilmesiyle özetlenebilir.

Geceleri kendinizi buzdolabının başında buluyorsanız ve durduramadığınız yeme davranışlarınız varsa bunun çok çeşitli sebepleri olabİlir.Gerçekten vücudunuz mu, beyniniz mi yoksa duygularınız mı bu davranışları sergiletiyor çözüme ulaşmak için öğrenilmesi gereken aşama burasıdır.Gece yeme sendromuna sahip misiniz yazdıklarımdan sonra karar verelim.

Gece sık sık uyanıp buzdolabına gidiyorsanız,

Uyurgezer bir halde yemek yiyorsanız,

Günlük besin alımınızın %50ye yakınını bu zamanda alıyorsanız,

Uyku sorunlarınız var ise,

Sabah tok uyanıyorsanız,

Tatlı ihtiyacınız artıyorsa,

Kilo alıyor ya da kilo veremiyorsanız dikkatli olmanız gerekir.

Öncelikle sabah kahvaltı yapmıyor ve takiben öğlen yemeklerinizi geçiştirip, akşam çok fazla besin tüketiyorsanız tüm bunlar gece uykuya dalmanızı engeller.Gece acıkmanıza sebep olur ve kendinizi mutfakta bulabilirsiniz.Tükettiğiniz besinlerden sonra pişmanlık duymak,sabah mutsuz bir ruh hali ile uyanmanıza sebep olabilir. Ayrıca gerekenden fazla kalori alımınızdan dolayı beslenme ve uyku düzeniniz bir kısır döngüye girebilir.

Pek çok araştırmaya göre gece yenen yemeklerin çoğu psikolojik ihtiyaçtan dolayı gerçekleşiyor.Gece yenen yemeklerin çoğunlukla rahatlamak için yendiği, doymaktan çok iyi hissetmek için tüketildiği biliniyor.Bu sebeple gece yeme sendromunda stres önemli bir sebep olarak ele alınabilir.

  Ancak çoğu zaman geceleri alınan yüksek kaloriler öfke, suçluluk, utanç duygusu hissedilmesine sebep oluyor. Ayrıca gece alınan kalorilerin yakımı zorlaşıyor.Eğer aşırı yemek yemekten ve kilo verememekten şikayetçiyseniz öncelikle bu davranışın düzeltilmesi için dengeli bir beslenme programına başlamanız gerekmektedir. 

✔Güne kahvaltı ile başlamalısınız iştahınız yoksa bile başta zorlayarak hafif bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz.

✔Öğün atlamamak,ara öğünlere dikkat etmek hormon seviyelerinizin normal düzeyde kalmasını sağlayacaktır.

✔Stresten uzak durmak,eğer mümkün değilse sebebini bulmak ve bir hekimden yardım almak gerekebilir.

 ✔Aşırı alkol tüketiyorsanız azaltmalısınız ki gece uyanmalarınız azalsın, böylece gece yeme davranışına eğiliminiz de azalabilir.

Gece yeme sendromu önemli bir beslenme sorunudur ve hafife alınmamalıdır.En kısa sürede bir hekimden yardım alarak sağlıklı bir beslenme ve uyku düzenine geçilmelidir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğçe Yardal

Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik 2017 mezunum.Şuanda okulumda yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde yetişkin ve çocuk stajlarımı, Ankara Ünivrsitesi İbni-Sina Hastanesinde Nütrisyon stajımı ve Liv Hospital Ankara Hastanesinde Kurum stajımı tamamlamış bulunmaktayım. Danışanlarıma online olarak hizmet vermekteyim.

Etiketler
Kilo alma
Dyt. Tuğçe Yardal
Dyt. Tuğçe Yardal
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube