Gebelikte kabızlık

Gebelikte kabızlık

 KABIZLIK
Kabızlık tüm gebeliklerin neredeyse %50 sini etkileyen, oldukça konfor bozucu bir durumdur.

Gebelikte neden kabızlık olur?
Genel anlamda, kabızlığın sebebi, üzüntü, hareketsizlik, ve düşük lifli beslenme olarak sayılabilir. Gebelikte kabızlığın sebebi ise, gebelik hormonlarının barsak hareketlerini yavaşlatması ve büyüyen rahmin barsaklara basısıdır. Barsak hareketlerinin yavaşlaması, besin ve artıkların sistemden daha yavaş ilerlemesine sebep olur.
Bazen gebelikte kullanılan demir hapları da kabızlığa katkıda bulunabilir. Dolayısıyla bu haplarla birlikte yeterli sıvı alımı çok önemlidir.

Gebelikte kabızlık için ne yapabilirim?
Yüksek lif içerikli beslenme
İdeal olarak beslenmeniz, günlük 25-30 gr lif içeriği yüksek gıdalar içermelidir. Bu gıdalar, sebze ve meyveler, kahvaltılık mısır gevreği, tam tahıllı ekmekler, kuru erik ve kayısı, kepekli gıdalardır.


Bol sıvı tüketimi
Özellikle lifli gıda alımı da önerdiğimiz için yeterli miktarda sıvı alımı da çok önemlidir. Her gün 10-12 bardak sıvı alımına çalışmalısınız. Yani kabızlıkta yapabileceğiniz en iyi şey, yüksek lifli diyet ve bol sıvı alımıdır. Terleme, sıcak nemli iklim koşulları ve egzersiz de ek sıvı alımını gerektirecek durumlardır.


Düzenli egzersiz yapın
Eğer hareketsiz bir yapınız varsa bu kabızlık için önemli bir sebeptir. Yürüme, yüzme, ve diğer çok ağır olmayan egzersizler barsaklarınızı uyararak barsak hareketlerini arttırmaya yardım eder. En az haftada 3 defa 20-30 dk olmak üzere düzenli egzersize zaman ayırmalısınız.


İlaçlar
Bir takım kabızlığa yardımcı ilaçlar vardır ama asla doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız.
Demir haplarını azaltmak
Demir takviyeleri kabızlığı arttırabilir. Alamıyorsanız demir içeren besinler gebelikte ihtiyacınızı karşılayabilir. Demir haplarınızı bir seferde almak yerine bölerek günün farklı zamanlarında alma kabızlığınıza yardım edebilir. Doktorunuz tarafından kan sayımınız yapılıp, demir tedaviniz tekrar düzenlenebilir.

Gebelikte kabızlık için ne yapmamalıyım?
Gebelikte laksatif ilaçlar kabızlığın tedavisi için önerilmemektedir çünkü rahim kasılmalarını başlatıp, vücutta su oranında azalmaya sebep olabilirler.
Mineral yağları da, besin emilimini azaltacağı için gebelikte alınmamalıdır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Banu Çiftçi

Etiketler
Bol sıvı tüketimi
Op. Dr. Banu Çiftçi
Op. Dr. Banu Çiftçi
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube