Hamilelik takvimi / 12. hafta

Hamilelik takvimi / 12. hafta

Hamilelik Takvimi / 12. Hafta

 

Diş etlerinde 20 dişin de yerleri belli olmuştur. Yüz insan görünümündedir, ağız içinde ise üst damak birleşmeye başlamıştır. Yüz derisi içinde kıl kökleri belirmeye başlar. Fetusun gırtlağında ses telleri oluşumunu tamamlar ve fetus teorik olarak ses çıkartabilir. Karın boşluğunda ise bağırsaklar karın içine girmiştir ve hareketleri başlamıştır. Karaciğer safra salgılamaya başlar ve salgılanan safra, safra kesesinde depolanır.

 

Tiroid ve pankreas gelişimini tamamlar. Pankreastan insülin salgılanır. Her iki cinste de dış genital organlar gelişimini tamamlamamıştır; ancak kızlarda büyük ve küçük dudaklar, erkeklerde ise penis ve torbalar dikkatli gözlem ile ayırt edilebilir. Ellerde ve ayaklarda tırnaklar uzamaya başlar. Sinir sistemi biraz daha olgunlaşır ve fetusta refleksler gelişir. Bu dönemde cilt oldukça hassastır. Kemiklerden bazıları sertleşmeye başlamıştır. 12'nci haftaya gelindiğinde uterus yukarı doğru büyümeye devam eder ve pelvis dışına çıkarak karın boşluğuna girer.

 

Artık mesane üzerine çok fazla baskı yapmadığından sık idrar yapma isteğiniz bir miktar azalır. Bu durum son üç aya kadar bu şekilde devam eder. Bu haftalarda baş ağrısı ve baş dönmesi şikayetleriniz olabilir. Düşük tehlikesi çok büyük ölçüde azalmıştır. Doktorunuzun size bunu belirtmesi ile her anne adayında olduğu gibi siz de psikolojik açıdan rahatladığınızı fark edeceksiniz. Diş etleri hamilelikten olumsuz yönde etkilendiği için diş doktorunuzdan randevu almanızda ve muayene olmanızda büyük fayda olduğunu unutmayın. Bu haftalar diş kontrolü için oldukça uygundur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Orkun Çetin

Eğitim Kocaeli Üniversitesi

Uzmanlık Cerrahpaşa Üniversitesi

Etiketler
Uterus
Prof. Dr. Orkun Çetin
Prof. Dr. Orkun Çetin
Balıkesir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube