Gebelikte covıd ne kadar önemli?

Gebelikte covıd ne kadar önemli?

Yeni Koronavirüs Hastalığı “COVID -19”un özellikle gebelik dönemindeki kadınlar ve bebekler üzerindeki etkisi ile ilgili olarak çok az şey bilinmektedir. COVID -19 ile ilgili mevcut veriler; gebelik dönemindeki kadınların artmış risk altında olduğunu göstermemektedir. Bununla birlikte, gebelik dönemindeki kadınların grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından ciddi şekilde etkilenebildikleri bilinmektedir. Bu nedenle, hamile kadınlar COVID -19 için risk altındaki bir nüfus olarak düşünülmelidir. Mevcut durumda, COVID -19'un hamilelerde plesantal yoldan fetusa geçip geçemeyeceği belli değildir. Bu konu ile ilgili yapılan tek çalışmada, COVID -19 pozitif annelerden sezaryenle doğan bebeklerin hiçbirinde COVID -19 tespit edilmediği gösterilmiştir.  

Peki covid 19  saptanmiş bir anne emzirmeli midir?

Emzirmeye başlamak veya devam ettirmek, anne tarafından ailesi ve sağlık uygulayıcıları ile koordineli olarak belirlenmelidir. Şu anda birincil endişe, virüsün anne sütü yoluyla bulaşıp bulaşmayacağı değil, enfekte bir annenin emzirme döneminde virüsü solunum damlacıkları yoluyla iletip iletemeyeceğidir. Doğrulanmış COVID-19 olan bir anne, bebeğe dokunmadan önce ellerini yıkamak ve mümkünse emzirirken bir yüz maskesi takmak da dahil olmak üzere, virüsün bebeğine yayılmasını önlemek için mümkün olan tüm önlemleri almalıdır. Anne, sütünü elle veya elektrikli bir göğüs pompası ile sağıyorsa, anne herhangi bir pompa veya şişe parçasına dokunmadan önce ellerini yıkamalı ve her kullanımdan sonra uygun pompa temizliğini yapmalıdır.

Bu makale 8 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Funda Erdoğan

Op. Dr. Funda Erdoğan Manav, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 2018 yılında Kırıkkale  Üniversitesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Zonguldak Çaycuma Devlet Hastanesi 2013-2014, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2018-2019, Demre Devlet Hastanesi 2019-2020 hasta kabulü yapmıştır.

Türk Tebipler Birliği, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği üyesidir.

Op. Dr. Funda Erdoğan Manav, mesleki çalışmalarına Gastrocer Genel Cerrahi Merkez'inde devam etmektedir.

Etiketler
Gebelikte beslenme
Op. Dr. Funda Erdoğan
Op. Dr. Funda Erdoğan
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube