Gebelikte beslenme biçimi

Gebelikte beslenme biçimi

Gebelikte sağlıklı beslenme hem annenin hem de bebeğin sağlıklı bir süreç geçirmesi için çok önemlidir.

İlk üç ay bulantı-kusmaların yoğun olduğu bir süreçtir.Dolayısıyla düzenli bir beslenme programından bahsetmek doğru olmaz.Bu dönem de daha çok az az sık sık kuru şeyler önerilir.Fazla sulu şeyler ve açlık bulantıyı artırıcı unsurlardır.

Sigara, alkol, pişmemiş etler (füme, salam, sucuk, çiğ köfte gibi) tüm gebelik süresince önerilmez.

Üçüncü gebelik ayından sonra beslenme düzenlenir.Beslenme programında 3 ana 3 de ara öğün vardır.(ara öğünler ana öğünden 1.5 saat sonraki dönemi kapsar).Beslenme saatleri düzenli olmalı.Akşam 8 de son öğün tamamlanmalı, akşam 10 da ara öğün de tamamlanmış olmalıdır.

Ara öğünde 1 porsiyon meyva yanında biraz(süt, peynir, yoğurt) ve yine az badem, ceviz, fındık alınabilir.

Gebelikte beyaz ekmek yerine esmer ekmeği (tam buğday, çok tahıllı, kepek, çavdar ) tavsiye ediyoruz.Öğün başı 2 ince dilimi geçmemeli.

Et ürünleri (et, balık, tavuk), süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), yumurta, etli etsiz tüm sebzeler, salata (limon+zeytinyağı konulabilir.çiğ soğan sarmısak önerilmez), günde 3 porsiyonla sınırlı meyva (1 elma, 1 armut, 1 nektarin, 2 mandalişne, 3-4 kayısı, 1 avuç kiraz gibi.) ara öğünde alınır.

3 aydan sonra alınan sıvı miktarı artırılır en başta su, ayran taze sıkılmış meyva suları, şekersiz veya az şekerli bitki çayları olabilir.

Gebelikte fazla tuz, turşu, acılı baharatlı gıdalar, çiğ soğan sarımsak, tuzlu cipsler, çikolata, gofret atıştırmalıklar, hazır paket meyva suları, kola gazoz gibi gazlı içecekler, konserveler alınmamalıdır.

Pasta, börek, poaça hamur işleri, patates, makarna, pilav, tatlı haftada 2 gün sütlü tatlı olarak tüketilmeli, kızartma yerine ızgara, buharda veya fırında pişmiş gıdalar daha çok tercih edilmelidir.         

Dr. Emine Kanmaz SÜTHAN

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Emine Kanmaz Süthan

Op. Dr. Emine KANMAZ SÜTHAN, 16 Aralık 1959 tarihinde Kıbrıs'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Kıbrıs Lefkoşe'de bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1984 yılında eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.  İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanı alan Op. Dr. Emine KANMAZ SÜTHAN, gebelik takibi, doğum, genel kadın hastalıkları tedavisi, kadın hastalıkları ameliyatları, 1992 yılından itibaren ise yoğun olarak laparaskopik ameliyatları ve kısırlık tedavisi konularında hizmet vermektedir. 1998 yılından beri muayenehane hekimi olarak çalışan Op. Dr. Emine KANMAZ SÜTHAN, İstanbul - Bahçelievler'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir. ...

Etiketler
Beslenme düzeni
Op. Dr. Emine Kanmaz Süthan
Op. Dr. Emine Kanmaz Süthan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube