Fomo, gelişmeleri kaçırma korkusu  (fear of missing out)

Fomo, gelişmeleri kaçırma korkusu  (fear of missing out)

Gidemediğiniz, son anda kaçırdığınız bir etkinlik olduğunda kendinizi bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissediyor musunuz? Gündemden uzak kalınca merakta mı kalıyorsunuz? Gün içerisinde Instagram hesabınızı sık sık güncellemek bir alışkanlık haline mi geldi? O halde sizde ‘’FoMO’’ olabilir.

FoMO, (Fear of Missing Out) Türkçe adıyla ‘’Gelişmeleri Kaçırma Korkusu’’ (GKK) kişinin belirli ortamlardan uzak kaldığında eğlenceyi kaçırma kaygısından kaynaklanan bir sosyal anksiyete çeşididir. Bu terim günümüzde yapılan araştırmalarla gerçek bir fenomen haline gelmiştir. Özellikle teknolojinin gelişmesi, sosyal medya kullanımının yaygınlığının artması, bu kaygıyı arttırıcı yönde bir etkiye neden olmuştur. En son güncellemelerden haberdar olmak, son trendleri yakalama arzusu, yeninin çekiciliği, bize sayfayı yenileme dürtüsü veriyor ve zamanla alışkanlık haline gelen bu küçük hareket sosyal kaygıya sebep olabiliyor. Facebook, Twitter ve Foursquare gibi teknoloji araçları sosyal interaksiyon ve yeterli ölçüde sosyal bağlanmayı vaad ediyor (Ellison, Steinfield & Lampe, 2007).

Gelişmeleri Kaçırma Korkusu (GKK) son yıllarda öne çıkan ve problemli internet-sosyal medya kullanımı ile ilişkili bir kavramdır. Özellikle genç bireylerde sosyal medya kullanılamadığı zamanlarda ortaya çıkan bir kaygı olarak tanımlanan GKK’nın çalışmalarda iyi oluşu da negatif yönde etkilediği bulunmuştur (Metin, Pehlivan & Tarhan, 2017). FoMO`nun belirtileri aşağıdaki eylemlerdir:

-        Sürekli sosyal medyaya girme arzusu

-        Sürekli paylaşım arzusu,

-        Bir kişiyi, sayfayı veya grubu takip etme ve sosyal medyada günde 1 saatten fazla harcama isteği.

Eğer bu semptomlar sizde de varsa, FoMO’nun varlığından söz edebiliriz. Lakin FoMO bir hastalık değildir. Gelişmeleri kaçırma korkusuna karşı adı konulmuş bir durumdur.

Peki bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? FoMO’nun ortaya çıkış nedenleri arasında kişiye bağlı pek çok faktör olabilir. Kişinin memnuniyetsizliği, mutsuz hissetmesi, sosyal medya ve telefon kullanımının artmasına sebep olabilir. Bu durumda problemin kaynağına inmek sorunu anlamak açısından bize çok yardımcı olacaktır.

Bir diğer faktör ise dikkatimizi çoğunlukla nereye verdiğimizle ilgili olabilir. Diğer insanların hayatlarından sürekli haberdar olmak, kendi hayatımızın niteliğiyle ilgili bizi ikileme sokabilir. Herkes paylaştığı hikayelerde ne kadar mutlu olduğunu gösterirken, kendimizi yetersiz hissedebiliriz. Ancak gerçek böyle değildir. Herkesin hayatında iniş çıkışlar olduğunu, sosyal medya profilinin kişi hakkında oldukça az bilgi verdiğini unutmamalıyız. Dikkatimizi sahip olduğumuz şeylere, ailemize, değer verdiğimiz yargılara ve güzelliklere yöneltirsek, son güncellemeleri görmek artık çok önemli bir şey olmaktan çıkacaktır. En önemlisi de FoMO’nun varlığını fark edebilmektir.

Sosyal Medya’ya girme sıklığının fazla olması kimi zaman insanlar tarafından fark edilemez ve/veya normal karşılanır. Bu noktada kendimize objektif davranıp bu durumdan muzdarip olma durumu gözlemlenirse ilgili bilirkişilerden yardım almak sağlıklı olacaktır. GKK günümüzde ufak bir problem olarak gözükse de ileride teknolojiye bağlı oluşabilecek rahatsızlıklar arasında yerini alabilir veya halihazırda olan bir sorunun büyümesine sebep olabilir (anksiyete, depresyon, vb.). Erken önlem ve farkındalık sorunların ilerlemesine engel olacaktır. Sizde de FoMO olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki ölçekle FoMO seviyenizi tespit edebilirsiniz.

Not: Ölçek İngilizcedir.

https://psychcentral.com/quizzes/fomo-quiz/

Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya

Klinik Psikolog Özge Taşkıran 

Kaynakça

Lampe, C., Ellison, N., & Steinfield,C. (2007).Afamiliar face (book):Profile elements assignals in an online social network. InCHI 2007 Proceedings .New York,NY:ACM.

Metin, B., Pehlivan, R., & Tarhan, N. (2017). Realiability and validity of Uskudar fear of missing out scale. The Journal of Neurobehavioral Sciences, 4, 43-46.

Bu makale 19 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Sosyal kaygı
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube