Femur başı avasküler nekrozu

Femur başı  avasküler nekrozu

Nedir?: Femur başını besleyen damarların tıkanması veya farklı nedenlerle femur başı kan desteğinden mahrum kaldığı zaman, o bölgedeki kemik hücreleri ölür ve bu da nekroza yol açar. Başlangıçta sağlam olan eklem kıkırdağı da nekroze olur ve artrit tablosu gelişir. Nekrotik süreci engellemek zor olduğundan hastalığın tedavisi oldukça güç ve sorunludur.

Nedenleri: Travma, dolaşım sorunları, aşırı steroid kullanımı, alkolizm, orak hücreli anemi, dekompresyon hastalığı en sık karşılaşılan hastalık nedenleri arasındadır.

Klinik: Hastalık çoğunlukla iki taraflı tutulum gösterir. Başlangıç dönemi genellikle semptomsuzdur. Hastalarda görülen ilk bulgu ağrıdır. Ağrı genellikle kasık bölgesinde hissedilir. İlerleyen dönemlerde eklem hareketlerinde kısıtlama görülür. Daha ileri bulgularda bazı hareketlerde klik sesi şikayeti başlar. Son dönemlerdeyse ağrı şiddetlenir, eklem hareketleri bozulur.

Tanı: Her iki kalçanın ön arka ve kurbağa bacağı pozisyonunda çekilen grafileri tanı açısından önemlidir. Grafi ile lezyon görülemiyorsa sintigrafi ve MR teknikleri yapılır.

Tedavide ilk amaç erken tanı koyarak hastalığın nedenini tespit edip tedavi etmek ve mevcut anatomiyi koruyabilmektir. Hastalığın evresine göre sadece takip ve ilaç tedavisi yapılabileceği gibi, damarlı ve damarsız kemik grefti, osteotomi, parsiyel artroplasti, total artroplasti gibi farklı ameliyat teknikleri de kullanılabilir.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü

Prof. Dr. Mahmut KÖMÜRCÜ, 1964 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini 1982 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde tamamlamıştır. 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1989- 1991 yılları arasında Malatya’da 400 yataklı Sahra Hastanesi Başhekimi olarak kıta hizmeti görevini yerine getirmiştir.1991 yılında GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimine başlamış ve 1995 yılında eğitimini tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1995-1998 yılları arasında Elazığ Asker Hastanesi’nde çalışmıştır. GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda, 1998 yılında Yardımcı Doçent olmuştur. 2000-2001 yılları arasında Amerika’da Hospital For Special Surgery, Duke Üniversitesi ve Wake Forest Üniversitesi Ortopedi ve El C ...

Etiketler
Femur başı avasküler nekrozu nedir
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Prof. Dr. Mahmut Kömürcü
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube