Faydaları saymakla bitmeyen yağlı tohumlar

Faydaları saymakla bitmeyen yağlı tohumlar

Yağlı tohumlar vücudumuza enerji vermesi dışında yiyecek hazırlamada lezzet verici olarak da kullanılırlar. Enerji ve protein değerleri çok yüksek olan yağlı tohumlar çocuklarda, sporcularda, gebelerde, ağır işlerde çalışanlarda, kilo almak isteyenlerin beslenme programlarında sıkça yer alan besinlerdir.

Yağlı tohumlar bitkisel kaynaklı besinler olup enerji içerikleri yüksektir. Yağlı tohumlar diyette çeşitlilik sağlamları açısından günlük önerilen miktarda tüketilmelidir.

Fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu meyvelerin enerji değeri yüksek, aynı zamanda vitamin, minerallerden zengin olduğu için, sporcular içinde önerilen besinlerdir.

Yağlı tohumlar yüksek oranda yağ içermelerine rağmen bu yağın tekli ve çoklu doymamış yağ formunda olması nedeniyle yaralı etkileri vardır. Özellikle omega-3 içeren yağlı tohumların diyette bulunması koroner kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

Yağlı tohumlar vitamin ve mineraller açısından zengin kaynaklardır. Özellikle antioksidan olan E vitamini, folik asit ve B grubu vitaminlerinden zenginlerdir. Bu maddeler vücudun normal fonksiyonlarını sürdürmede gerekli maddelerdir.

Yağlı tohumlar diyet lifi açısından da zengindirler. Çözünür ve çözünmez posa içerikleri tokluk hissi oluşturmaya, kan kolesterolünü düşürmeye, kabızlığı önlemeye, kan glukozunu düzenlemeye, bazı bağırsak rahatsızlıkları ve kanserden korumaya yardımcıdır.

CEVİZ: Omega-3’ten ve liften zengin. Ara öğünler için iyi bir alternatif.

ÇİĞ BADEM: Doymamış yağ asitlerinde, liften ve proteinden zengin. Ara öğünlerde 1 fincan bitki çayı ile harika gider J

ÇİĞ FINDIK: Folik asit, E,K ve C vitaminlerinden, demir, çinko, bakır gibi minerallerden, protein ve liften zengindir.

ÇİĞ KAJU: B, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Kalori ve yağ içeriği yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

AY ÇEKİRDEĞİ: yüksek protein, yağ, E, B vitaminleri, çinko, bakır, selenyum, mangan, magnezyum içeriğine sahiptir. Çiğ ve tuzsuz tüketilmesini öneririm.

KABAK ÇEKİRDEĞİ: E ve B vitaminleri, potasyum, fosfor, selenyum ve çinko açısından zengin bir besindir. Yağlı olduğundan aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

ANTEP FISTIĞI: A ve B grubu vitaminlerinden, fosfor mineralinden ve lif açısından zengindir. Kalp sağlığını korur ve kan şekerini düzenler.

2 adet tam ceviz içi

60 kalori

6 adet çiğ badem

70 kalori

6 adet çiğ fındık

75 kalori

Yarım avuç Antep fıstığı

60 kalori

1 avuç kabak çekirdeği

60 kalori

1 yemek kaşığı ay çekirdeği

60 kalori

6 adet çiğ kaju

65 kalori

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Cansu Teke

Etiketler
Diyet lifi
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube