Eyvah dişimde hassasiyet var!!!

Eyvah dişimde hassasiyet var!!!

DİŞ HASSASİYETİ

Sıcak, soğuk, tatlı veya ekşi yiyecek ve içeceklerle dişlerde oluşan ani sızlamalar diş hassasiyeti olarak tanımlanmaktadır. Bu durum genellikle ani, keskin ve kısa süreli ağrı olarak kendini göstermektedir.

Var olan çürükler ve uyumu bozulmuş eski dolgular en sık rastlanan diş hassasiyeti nedenleridir. Bunların dışında; diş minesinde oluşan kırık ve çatlaklar, mine yüzeyindeki aşınmalar, asitli gıdaların fazla tüketilmesi ve dişeti hastalıkları nedeniyle de diş hassasiyeti görülebilmektedir.

Diş minesinde oluşan kırık ve çatlaklar

Diş sıkma ve gıcırdatma sonucu diş minesinin köke yakın bölümünde kırılmalar oluşabildiği gibi, ağız içine alınan yiyecek ve içeceklerdeki ani ısı değişiklikleri de mine tabakasında kırılma ve çatlamalara neden olabilmektedir. Örneğin sıcak bir kahvenin ardından dondurma yemek bu duruma örnek olarak verilebilir.

Mine yüzeyinde oluşan aşınmalar

Sert kıllar ihtiva eden fırça kullanımı, dişlerimizi sert ve yanlış teknikle fırçalamak ve büyük aşındırıcı granüller içeren bazı beyazlatıcı diş macunlarını kullanmak zamanla mine yüzeyinde aşınmalara sebep olmaktadır.

Asitli gıdaların fazla tüketilmesi

Kola, gazoz, portakal suyu, limonata gibi bol asit içeren içecekleri aşırı tüketmek sonucunda dişin üzerinde bulunan koruyucu tabaka erimekte, diş yüzeyi korunmasız hale gelmektedir. Bu tip içeceklerin tüketilmesinin hemen ardından sert fırçalama yapıldığında, ağız içinde  yüksek konsantrasyonda bulunan asitler dişin mine tabakasına zarar vererek aşınmalara neden olmaktadır.

Dişeti hastalıkları

Dişeti hastalıkları zamanla çene kemiklerinde erimeye neden olabilmektedir. Kemiğin erimesi ile birlikte dişlerin çevresindeki dişetleri de çekilmekte, böylece dişlerin kök yüzeyleri ağız içine açılmaktadır. Dişlerin kök yüzeyleri mine tabakası ile kaplı olmadığı için dişlerde hassasiyet gelişmektedir.

İster dişeti çekilmesi sonrasında olsun, isterse diş sıkma veya asitli içecekler nedeniyle mine tabakasındaki aşınmalar nedeniyle olsun, diş hassasiyeti uyaran varlığında hissedilen ve sıkıntı veren bir problemdir. Bu durumun önüne geçebilmek için;

-  Ağız hijyenine özen gösterilmesi

- Hassasiyet giderici ağız bakım ürünleri ve florlu gargara kullanılması

-  Asitli gıda tüketimi sonrasında en az yarım saat diş fırçalamaktan kaçınılması

-  Diş sıkma alışkanlığı varlığında hekime danışarak önlem alınması

-  Açığa çıkan kök yüzeylerinin hekim tarafından izole edilmesi gereklidir.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Burcu Şahin

Etiketler
Diş
Uzm. Dt. Burcu Şahin
Uzm. Dt. Burcu Şahin
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube