Kötü ağız kokusunun nedenleri ve çözüm önerileri

Dr. Dt. Cansu Oğan
Dr. Dt. Cansu Oğan
28 Nisan 20151360 görüntülenme
Randevu Al
Kötü ağız kokusunun nedenleri ve çözüm önerileri

Ağız kokusuna çoğunlukla ağız içerisindeki bakteriler neden olur. Bu bakterilerin, dişlerin aralarındaki veya çürüklerin neden olduğu oyukların içerisindeki yemek artıklarını parçalamasıyla ortaya çıkan ürünler, bozuk yumurta benzeri kötü kokulu bir gaz yayarlar. Dolayısıyla kötü ağız kokusu, ağız hijyeni kötü olan kişilerde daha sık görülür. Ağız kokusunu gidermek için, atılması gereken ilk adım dişlerin durumunun değerlendirilmesi, diş temizliğinin sağlanması olmalıdır. 

Diş çürüğü, diş absesi, diş eti hastalıkları vs gibi ağız ile ilgili problemlerin tedavilerinin ardından, kötü ağız kokusu şikayetiniz devam ediyorsa veya diş hekiminiz yapılan muayene sonrası ağız kokusuna neden olabilecek bir diş problemi bulunmadığını tespit ettiği takdirde, sizi, ağız kokusuna neden olabilecek diğer problemlerin tedavisi ile ilgili bir uzmana yönlendirecektir. 

Ağız kokusuna neden olabilen bazı durumlar:

- Üst solunum yolu hastalıkları (boğaz enfeksiyonları, sinüzit vs.), özellikle, normalden şiş haldeki bademciklerin arasındaki birikintiler,

- Çeşitli hastalıklara veya kullanılan ilaçlara bağlı gelişen ağız kuruluğu,

- Akciğer hastalıkları, kronik bronşial hastalıklar, 

- Mide-bağırsak sistemi hastalıkları, 

- Karaciğer ve böbrek hastalıkları.

Ağız Kokusunu Engellemek İçin Bazı Öneriler:

1- Bakterilerin besinleri parçalayıp da kötü kokular yaymasına izin vermemek için, yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır.

2- Diş aralarındaki plak ve yemek artıklarının da temizlenmesi için, günde en az 1 kere diş ipi ile diş temizliği yapılmalıdır.

3- Dil tomurcukları arasındaki bakterilerin uzaklaştırılması için, dilin yüzeyi fırçalanabilir. Bu amaçla, dil yüzeyinin daha nazik fırçalanmasına imkan verecek şekilde üretilmiş diş fırçaları kullanılabilir.

4- Soğan, sarımsak yemekten kaçınılmasının yanı sıra; ağızdaki bakterilerin en çok sevdiği yapışkan, şekerli yiyeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır.

5- Diş fırçaları düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. (Önerilen süre 3 aydır.)

6- Ağız kuruluğunun önlenmesi için, günlük yeterli su tüketilmelidir.

7- Dişetlerinin güçlenmesi için C vitamininden zengin yiyecekler; dişlerin doğal olarak temizlenmesi için sert sebze ve meyveler tüketilebilir.

8- Nane, maydonoz, fesleğen veya naneli sakız çiğnemek, ağız kokusuna neden olan esas problemi çözmez, ancak ağız kokusunu geçici olarak maskeleyebilir.

9- Ağız kokusunun en sık görülen nedenlerinden olan çürük veya abseli dişler mutlaka tedavi edilmelidir! 

10-Yılda 2 kere yapılan diş hekimi ziyaretleriyle, diş hekiminin ağız kokusuna neden olan bir problemi tespit etmesine olanak verilmelidir.

 

Etiketler

Ağız kokusu nedenleriAğız kokusu ile savaşmakAğız kokusu olmaması için gerekenlerÇocuklarda ağız kokusuAğız kokusu nedenleri nedir?Ağız kokusunu engellemek için bazı önerilerAğız kokusuna neden olabilen bazı durumlar

Yazar Hakkında

Dr. Dt. Cansu Oğan

Dr. Dt. Cansu Oğan

2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 
2011-2015 Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Anabilim Dalı’nda doktora ve uzmanlık eğitimi
2015-2016 Memorial Ankara Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünü'nde Pedodonti Uzmanlığı

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır