Esas olan yıllık muayenedir

Son yıllarda, HPV (İnsan papilloma virüsü) nin bazı tiplerinin yol açtığı genital siğil ve serviks kanseri başta olmak üzere bazı genital kanserlerin ÖNLENMESİNDE adeta mucizevi etkilerinin olduğu söylenen aşıları tartışmaktayız

Esas olan yıllık muayenedir

Son yıllarda, HPV (İnsan papilloma virüsü) nin bazı tiplerinin yol açtığı genital siğil ve serviks kanseri başta olmak üzere bazı genital kanserlerin ÖNLENMESİNDE adeta mucizevi etkilerinin olduğu söylenen aşıları tartışmaktayız.Yapalım mı,yapmayalım mı, en etkilisi hangisi,kaç defa yapalım,kaç yaşından itibaren yapalım, kaç yaşa kadar yapalım,enfeksiyonu olanlara yapılsın mı, yapılmasın mı derken çok önemli olan birkaç nokta gözden kaçmaktadır.Bu önemli noktalar şunlardır:

Evet.Serviks kanseri kadın kanserleri içerisinde sıkça izlenenen ve geç tanı durumunda sonuçları iyi olmayan bir kanserdir.Ancak tüm serviks kanserleri HPV kaynaklı değildir.Burada önemli olan genç kızlarımıza ve kadınlarımıza kendilerine değer verip takip olma fikrini benimsetecek davranış modellerinioturtmaktır.Aşı olma fikri,gerekli donanımla ve hayat tarzlarının ışığında genç kızlarımız ve kadınlarımızın hekimlere danışarak yerleşmesi gereken bir fikir olmalıdır.

İkinci nokta,yıllık yapılması gereken PAP SMEAR testinin, uygulanavak HPV aşısı ile önemsiz bir ayrıntı haline geldiği şeklindeki yanlış algılamanın giderek artmasıdır.Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının  bu hatalı algının kırılmasında birinci derecede aktif eylemine ihtiyaç vardır. Çünkü smear testi sadece serviks kökenli değil ancak genital bölgede yer alan tüm organlar ve hastalıkları hakkında fikir ve yönlendirme gücüne sahiptir.Bunlar içerisinde enfeksiyonların tespiti önemli yer tutar. Bugün gelişmiş ülkelerin sağlık harcamalarındaki en önemli paylardan birini önlenebilir kadın genital sistem enfeksiyonları oluşturmaktadır. Smear testi ÖNLEME rolü açısından bu aşamada da önemlidir.

Aşılama genel anlamda halk sağlığı için geniş tehdit oluşturan durumlar için uygulanan bir önleme metodudur. Oysa serviks kanserinin sadece bir kısmından sorumlu olan bir virüs için HER DERDE DEVA AŞI şeklindeki algı HALK SAĞLIĞI ve AŞILAMA kavramları ile de çelişir durumdadır.Bu durum, aşı ile ilgili fikir alma durumunda olan genç kız,anneler ve kadınlarımıza detayla anlatılmalı,karar kendilerine bırakılmalıdır.

Aşının 9 yaşından 55 yaşına kadar her kadına yapılabileceğini bilmekteyiz. Bunu hekimlere soran aileler,genç kızlar, kadınlarımız da öğrenmektedir. Peki esas olanın KENDİNDEN SORUMLU olmak olduğunu hastalarımıza AŞILAYABİLİYOR MUYUZ? Tek bir aşı olup tüm dertlerden kurtulmak söz konusu değildir; HPV aşısı böyle bir yaklaşımla pazarlanıp hastalara uygulanırsa Türkiye de ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır. Doğru olan yaklaşım cinsel hayat eğilim ve eylemleri ile korunmanın ve yıllık muayene ve smear testlerinin önemini vurgulamaktır.

Sizlerle paylaştığım bu hususlar doğrultusunda sonuç olarak söyleyebileceğim, HPV aşısını olup olmamanın hekiminizin yönlendirmesi ile değil,sizin ve hekiminizin muayene ve sonuçlarının paylaşımı sonunda sizin vereceğiniz kararla olmasının doğru bir yaklaşım olacağıdır.Bu şekilde yapılan aşılamanın YÜZDE YÜZ korunma sağlayacağı sabit bir gerçektir.

Bu makale 1 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Batu Aydınuraz

Op. Dr. Batu AYDINURAZ, 6 Haziran 1973 tarihinde  Ankara’da doğmuştur. Lise öğrenimini T.E.D. Ankara Koleji’nde bitirdikten sonra 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2003-2010 yılları arasında Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu’nun ekibinde görev almış olan Op. Dr. Batu AYDINURAZ,  2010- 2015 yılları arasında Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörlüğü'nü yapmıştır.

2016 yılından bu yana Özel  Antalya Gelecek Tüp Bebek Merkezi'nde çalışmalarına devam etmektedir.

 

Etiketler
Serviks kanseri tedavisi
Op. Dr. Batu Aydınuraz
Op. Dr. Batu Aydınuraz
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube