Erken dönem çocukluk çağı çürüklerinde erken teşhisin önemi

Erken dönem çocukluk çağı çürüklerinde erken teşhisin önemi

 

Erken dönem çocukluk çağı çürükleri (ECC) ciddi, hızlı ilerleyen ve çoğu zaman ağrılı lezyonlarıdr. Çoğu zaman dişler sürdükten hemen sonra olmak üzere hızlı şekilde çürük gelişir. Üst kesici dişler başlayıp sonrasnda köpek dişini etkilemektedir. Hastalık devam ederse molar (azı) dişler de etkilenebilmektedir.

 

ECC gelişiminin dört safhası vardır:

 

Başlangıç aşamasında  çoğu zaman 10-20 aylık ve bazende daha erken dönemlerde üst üst kesici dişlern pürüzsüz yüzeylerinde tebeşirimsi, opak demineralizasyon (mineral kaybı) lezyonuyla karakterizedir. Üst kesicilerin ön ve arka ve boyun bölgelerinde belirgin beyazımsı sınır rahatlıkla ayırtedilebilir.

 

Bu aşamada, lezyon geri dönüşümlüdür ancak erken dönemde ebeveynler veya sağlık personeli tarafında farkedilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte lezyonun teşhis edilebilmesi için dişin tamaıyla kuru olması gerekmektedir.

 

İkinci aşamaçocuk 16-24 aylıkken gerçekleşir. Beyaz lezyonlar hızlı bir şekilde ilerlediğinde dentin etkilenir ve mine parçalanır. Dentin açığa çıkar ve yumuşak ve yeşil olarak görülür. ÜSt çene süt molarların ise boyun, yan ve çiğneme bölgelerinde başlangıç lezyonları görülür.

 

Bu aşamada çocukta soğuğa karşı hassasiyet şikayeti başlar. Aileler bu dönemde meydana gelen diş değişiklerini görerek çürükten haberdar olabilirler.

 

Üçüncü safha çocuk 20 ila 36 aylıkken oluşur ve üst kesici dişlerde derin çürüklerle ve pulpal (dişin damar ve sinir paketinin olduğu boşlukla ilgili) ağrılarla karakterizedir. Çocuk çiğnerken ve diş fırçalarken ağrıdan şikayet eder ve geceleri kendiliğinden ağrı başlar.

Bu aşamada üst çene süt molarlar ikinci safhada iken alt çenede süt molar ve köpek dişleri birinci sahfada yakalanabilir.

 

Dördüncü safha 20 ila 48 aylık döenmde gözlemlenir ve üst kesici dişlerde ciddi harabiyet gözlenir.  Bu aşamada üst kesici dişler çoğunlukla nekrotiktir(ölmüştür) ve üst süt azılar  3. safhadır. Bazı çocuklar çok ciddi ağrılar çekse de bunu ifade edemeyebilir. Bu çocuklarda uykusuzluk ve yemeye karşı ilgisizlik gözlemlenir

 

Doğru teşhis yapılabilmesi için ağız muaynesi yapılmalı ve röntgen çekilmelidr.

 

Ayırıcı tanı önemlidir. Bebeklik meladontisi gibi üst kesici dişleri etkileyen herediter diş yapısı anomalileri, mineyi etkileyen amelogenesisi imperfekta ve kahverengi diş rengi, tipik kısa kökler ve opalsent görünümle karakterize dentinin herediter hastalığıyla ayırcı tanısının yapılması gerekmektedir. Doğum öncesi dönemde malnutrisyona (beslenme problemlerine) bağlı olarak oluşan mine hipoplazileri( minenin yetersiz gelişimi) veya Vitamin A eksikliğine bağlı olarak çürüğe karşı gelişen aşırı hassasiyette erken dönem çocukluk çağı çürükleriyle karıştırılabilir.

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Hakan Çolak

Etiketler
Çocukluk çağı diş çürükleri
Dt. Hakan Çolak
Dt. Hakan Çolak
Kocaeli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube