Erken boşalma tedavi edilebilir...

Erken boşalma tedavi edilebilir...

ERKEN BOŞALMA

Yapılan araştırmalara göre ülkemizde en sık görülen cinsel fonksiyon bozuklukların başında erkeklerde erken boşalma, kadınların ise cinsel istekte azalma geliyor. Pek çok erkeğin hayatının bir döneminde karşılaşabileceği bir sorun olan erken boşalma, güven bunalımına ve ilişki çatışmalarına yol açan ciddi bir sağlık sorunudur.

Neden olur?

Cinsel performansın erkeğin sosyal konumuyla da oldukça ilişkili olduğu toplumumuzda, erken boşalma erkek için önemli bir kaygı halini almaktadır. Bir süre sonra cinsellik kaygısı erkekte cinsel birleşmenin öncesinde  “ya başaramazsam,  yine aynı şeyler olursa  ” düşünceleriyle kontrolü dışında boşalmaya yol açar. Tüm bu olumsuz deneyimler, ilk cinsel ilişkinin kötü şartlarda ve olumsuz sonuçlanması ile birlikte başlayabilir. Cinsellik beklentisini fazla olan ve kaygılı tepkileri sert ve soğuk, sözel iletişim becerisi düşük olan eşler de erken boşalmanın devam etmesine neden olabilir.

Her ne kadar bu sorun herkesin başına gelebilir dense de;  benzer kişilik özelliklerine sahip olan erkeklerin başvurduğu dikkat çekmektedir. Şöyle ki;”biraz çekingen, kaygılı, tez canlı, utangaç, tepkilerini belli etmeyen, sözel iletişimde çok aktif olmayan, sosyal olarak kaçıngan kişilerde daha çok gözlenmektedir.

 Nasıl tedavi olur?

Fizyolojik (bedensel)  rahatsızlıklar haricinde erken boşalmanın tedavisi cinsel terapi ve farmakoterapidir. Ancak genel bir psikiyatrik değerlendirme, kişiyi tanımak, hakkında bilgi sahibi olmak ve hasta-hekim ilişkisini geliştirmek adına önem  taşır. Cinsel terapi çeşitli teknik ve yöntemlerin kullanıldığı bir süreçtir. Konuyu bireysel olarak ele almak yanıltıcı olabilir, seksin interaktif doğası düşünüldüğünde partnerin ruhsal durumu, tedavi sürecine uyumu göz ardı edilmemelidir. Çoğu kadın erkeğin yaşadığı bu sorunu ’bencillik’  olarak niteler,  bu durum zamanla cinsel isteksizlik, öfke hatta cinselliğin tamamen bitmesi halini alabilir, bu yüzden gerekli bilgilendirme yapılmalı, eşler arasında sorun varsa düzeltilmeli ve etkin bir diyalog başlatılmalıdır.

 

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Koray Görücü

Etiketler
Erken boşalma tedavisi
Uzm. Dr. Deniz Koray Görücü
Uzm. Dr. Deniz Koray Görücü
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube