Erken adet görmenin neden olabileceği 11 problem

Erken adet görmenin neden olabileceği 11 problem

Genç kızlar için ilk adet, ergenlik gelişiminin en önemli dönüm noktasıdır ve üreme kapasitesinin başlangıcına işaret etmektedir. İlk adet, çocukluktan genç erişkinliğe sağlıklı geçişinin önemli bir göstergesidir. İlk adet yaşını, genetik, coğrafik, etnik, sosyoekonomik ve beslenme durumu etkilemektedir. Genellikle gelişmiş ülkelerde, kızlar 10 ile 16 yaşları arasında ilk adetini görmektedirler.

Geçtiğimiz yüzyılda, özellikle sanayileşmiş ülkelerde ilk adet görme yaşı düşme eğilimi göstermiştir. 1840 yılında ortalama ilk adet yaşı 16,5 iken şimdi 13 yaş civarında görülmektedir. İlk adet yaşındaki düşüşün nedeni tam olarak bilinmese de beslenme, sağlık ve çevre koşullarındaki iyileşmenin bir yansıması olduğunu düşünülmektedir. Ancak küçük yaşlarda adet görmek, birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Erişkin Boyu Kısa Kalabilir: Küçük yaşta adet görme, büyüme kıkırdaklarının erken kapanmasına ve erişkin boyunun kısa olmasına neden olabilir. Çalışmalarda adet görme yaşının erkene kaydığı her 1 yıl için, erişkin boyunun ortalama 0,35-0,76 cm daha kısa olacağını ortaya koymaktadır. Diğer taraftan küçük yaşta adet gören kızların yaklaşık %10’unun boyu, 153 cm altında olmaktadır.

Psikososyal Problemler Ortaya Çıkabilir: Erken ergenliğe giren ve küçük yaşta adet gören kızlarda psikososyal problemler daha sık görülmektedir. Başlıca kaygı, depresyon, yeme bozuklukları, kendini beğenmeme, özgüveninin azalması ve cinsellik konularında kaygılar sık görülmektedir.

Davranış Problemleri Görülür: Küçük yaşta adet gören kızlar daha karamsar ve sinirli olup, daha agresif davranışlar gösterebilmektedirler. Ayrıca sigara ve alkol kullanma gibi kötü alışkanlıklara sahip olma olasılıkları daha yüksektir.

Adet Problemleri Görülebilir: Adet düzensizliği, sık adet olma vs gibi adet problemleri görülebilir.

Obezite Riski Yüksektir: Erken adet olan kızların, ileriki yaşlarında kilolu olması olasılığı yüksektir. Örneğin 12 yaşından adet gören kızların, erişkin olunca obez olma riski yaklaşık 2 kat fazladır. Diğer taraftan obez kız çocuklarının, erken adet görme ve erişkin yaşlarda obez olma riski de fazladır.

İnsülin Direnci Gelişimine Neden Olabilir: İnsülin direnci, genellikle obezite ile birlikte olup, erken ergenlik gelişiminde de aracı bir rolde oynadığı düşünülmektedir. Erken adet görmek, ileriki yaşlarda insülin direnci gelişme riskini 3 kat arttırır. Diğer taraftan insülin direnci, Metabolik Sendrom ve Kalp-Damar Hastalıkları gelişme riskini arttırır.

Metabolik Sendrom İle İlişkilidir: Metabolik Sendrom, obezite, kan basıncı yüksekliği, kan şekeri ve lipit problemleri ile giden tehlikeli bir tablodur. Bu tabloya sahip çocukların ileriki yaşamda kalp krizi, felç ve şeker hastalığı gelişme riski yüksektir. Erken adet gören kızlarda, 20-30 yaşlarında obezite, kan şekeri yüksekliği ve tansiyon problemlerinin fazla olduğu görülmüştür. Bu nedenlerden dolayı erken yaşta adet görmek, erişkin yaşamda Metabolik Sendrom gelişmesi ile ilişkili olabilir.  

Karaciğer Yağlanması Önemlidir: Küçük yaşlarda adet görme, karaciğer yağlanması ile ilişkili bulunmuştur. Erken adet gördüğü her 1 yıl için karaciğer yağlanması riskini %10 artmaktadır.

Tip 2 Diyabet Gelişimine Neden Olabilir: Erken adet gören kızlarda, Tip 2 Diyabet gelişme riskinin 2-3 kat arttığı gösterilmiştir.

Kalp-Damar Hastalıkları Gelişebilir: Kalp-Damar Hastalıkları, dünya çapında bir numaralı ölüm nedenidir. Birçok çalışmada, erken adet görme ile Kalp-Damar Hastalıkları arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir. İlk adet yaşı ne kadar düşük ise, Kalp-Damar Hastalıkları gelişme riskinin o derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Kalp-Damar Hastalıkları gelişme riski, 13 yaşında adeti başlayan kızlarda en düşük iken, 10 yaşında başlayanlarda en yüksek bulunmuştur.  Diğer taraftan, adet görme yaşının erkene kaydığı her 1 yıl için, ölüm olasılığı %3 artmaktadır.

Kanser Gelişme Riskinde Artışa Neden Olabilir: Erken yaşta adet görme ile Meme Kanseri gelişmesi arasında bir ilişki saptanmıştır. Adet görme yaşının erkene kaydığı her 1 yıl için, Meme Kanseri gelişme riskinin %5 arttığı saptanmıştır. Küçük yaşta adet görenlere göre, geç adet görenlerde Endometriyum Kanseri gelişme riskinin %32 daha düşük olduğu görülmüştür.

Sonuç olarak, erken ve yaşıtlarından önce adet gören kızlarda, çok çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkma riski vardır. İleriki yaşamda ortaya çıkabilecek bu problemler, kız çocuğunun erişkin yaşamını olumsuz etkileyebilir ve geç kalmak geri dönüşümsüz problemlere neden olabilir. Bu nedenle memesi büyümeye başlayan ve ergenliğe giren her kız çocuğu erken adet görme olasılığı nedeniyle kontrol edilmelidir.

Bu makale 18 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Adet düzensizliği tedavisi
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube