Ergenlik hakkında en önemli 4 nokta

Ergenlik hakkında en önemli 4 nokta

Ergenlik Nedir?

Ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Ergenlik döneminde çocuk fiziksel ve psikolojik olarak değişerek erişkin birey olma yolunda ilerler. Bu dönemde gonadlar (yumurtalıklar ve testisler) ile meme, kıllanma, penis büyümesi ve ses değişiklikleri oluşur. Üreme potansiyeli kazanılır.

Ergenliği Neler Etkiler?

Ergenlik gelişiminde genetik faktörler rol oynar. Birçok gen ergenliğin başlamasında rol oynar. İlk adet yaşı, tek yumurta ikizleri ile anne ve kız arasında benzerlik gösterir.

Ergenlik gelişiminde çevresel faktörler de rol oynar. Coğrafik konum, kronik hastalıklar, hava kirliliği, iklim, beslenme, endokrin sistemin çalışmasını bozan maddelere maruz kalma, fiziksel ve ruhsal stresler de ergenlik başlamasında etkilidir.

Ergenlik Ne Zaman Başlar?

Beslenme ve yaşam koşullarının değişmesi ile birlikte 1800‘lerin başında 15-16 olan ilk adet yaşı, 1900’lerin ortalarına kadar 13-13,5 yaşa düşmüştür. Bunun en önemli nedenleri, çocukluk yaş grubunda obezitenin ve endokrin sistemin çalışmasını bozan maddelere maruz kalmanın artmasıdır.

Ergenlik, kız çocuklarında 8 ile 13 yaşları arasında başlarken, erkek çocuklarında 9 ile 14 yaşları arasında başlamaktadır. Kızlar ortalama olarak 10 ile 16 yaşları arasında ilk adetlerini görmektedir. Sağlıklı Türk çocuklarında ergenliğin başlama yaşı ortalama 10,1 yıl iken, erkek çocuklarda 11,6 yıl olduğu saptanmıştır.

Ergenliği Nasıl Anlarız?

Ergenliğin başladığının ilk göstergesi, kız çocuklarında meme büyümesi iken, erkek çocuklarında testisler büyümeye başlamaktadır. Bu nedenle kızlarda meme ve erkek çocuklarda testis büyümesi ergenliğin başladığına işaret eder.

Bu makale 3 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya

    1972 yılında Elazığ’da dünyaya geldim.İlkokul,ortaokul ve liseyi Türkiye’nin küçük ve şirin bir şehri olan Elazığ’da bitirdim.     1989 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ne derece ile girerek 1995 yılında “Tıp Doktoru” ünvanını alıp,severek ve isteyerek seçtiğim mesleğime ilk adımımı attım.İlk görevimi 1997-1998 yılında 10. Zırhlı Tugay Baştabibi olarak Kırklareli Babaeski ‘de yaptım.      1998-2002 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.D ‘da eğitimimi tamamlayarak 2002 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı oldum. Bu branşı seçmemdeki en büyük sebep; çocukları çok sevmem ve onların acı çekmelerine dayanamamdır.En büyük amacım ise,onların ifade edemedikleri sıkıntıları anlayıp,sağlıklı olarak yeniden hayata adapte olmalarını sağlamaktır.     2002-2004 yılları arasında Ardahan A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Ergenlik nedir
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Doç. Dr. Ediz Yeşilkaya
Ankara - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube