Erkekte meme estetiği ( jinekomasti ) nedir ?

Erkekte meme estetiği ( jinekomasti ) nedir ?

Jinekomasti yani erkekte meme büyümesi olarak bilinen bu durum, erkek memesinde duktal doku ve stroma artışı nedeni ile olur. Yenidoğan, adolesan (ergenlik) ve yaşlılarda hormonal değişikliklere bağlı olarak görülebilir. Sebep östrojenlerde artma, androgenlerde azalma veya androgen reseptörlerindeki bozukluktur. Ergenlik dönemindeki erkeklerin %75 inde görülür. Bunların da %75 i birkaç yıl içinde kaybolur. Bu dönemde görülen jinekomastide kendiliğinden gerileme görülmesi için 2 yıl beklenmelidir. 

Bazı sistemik hastalıklar da jinekomastiye yol açabilir. Bunlar arasında karaciğer hastalıkları ( hepatit, siroz ), tiroid hastalıkları, bazı tümörler ( akciğer, testis, adrenal, hipofiz, kolon, prostat ca. vb) , ilaçlar ( simetidine, tansiyon ilaçları, steroidler) sayılabilir. 

Bununla beraber sıklıkla gördüğümüz ise bu durumu açıklayacak bir kan testi bozukluğu veya klinik muayenede bir anormallik saptanmamasıdır.

Sebep ne olursa olsun bu durum erkeklerde büyük bir utanma duygusuna neden olur. Yüzme, güneşlenme ve spor yaparken üst giysilerini çıkarmaya çekinirler. Bu durumu diyet, egzersiz yapmak geçirmez. Tek çözüm bu dokunun alınmasıdır. 

Erkekte meme küçültülmesi konsültasyon
Bu görüşmede doktorunuz sizin genel tıbbi durumunuzu ( ilaç kullanımı, hastalıklar vb) ve daha önceden geçirilen operasyonları sorgular. Aynı zamanda aldığınız vitamin v.s.ler sorulur. Örneğin vücut geliştirme esnasında kullanılan anabolik steroidler, jinekomastiye neden olabilmektedir. Operasyon sonrası bakım ve ne beklemeniz gerektiği yine doktorunuz tarafından açıklanır. 

Erkekte meme küçültme operasyonu
Bu operasyon genel anestezi veya lokal anestezi (sedasyon) ile  günübirlik olarak hastanede kalmaya gerek olmaksızın ya da en fazla 1 gece hastanede kalarak yapılabilir.

Bu operasyon iki şekilde yapılabilir:

1) Meme başı (areola) çevresinden bir insizyon (kesi) yapılarak ve istenmeyen meme dokusu çıkartıldığı cerrahi exizyon.
2) Buna alternatif olarak ve genelde çok sık kullandığımız diğer yöntem ise memelerdeki fazla dokuyu özel dizaynlı yağ çekme aletleri (Liposuction kanülleri) ile çektiğimiz, son yıllarda da Lazer Lipoliz destekli Liposuction yöntemidir. Bu işlem laser lipoliz cihazı ile önce yağların eritilip  (lazer lipoliz), ince kanüller yardımıyla vakum ile yağ alma (liposuction) işlemidir. Bu yöntem ile hiç bir iz kalmaz. 
Bazen yukarıdaki iki yöntemi de kombine ( cerrahi exizyon+ lazer liposuction) olarak kullanabiliriz. Unutmayalım ki her hastada normal yani düz bir meme görünümü hedeflemekteyiz. 

Jinekomasti operasyonu sonrası iyileşme döneminde bazı şeyleri bilmelisiniz:
Ameliyattan sonra birkaç hafta süreyle bir korse kullanmanız gerekecektir. Bu hem ödemlerin daha çabuk gerilemesini sağlar hem de ciltteki sarkmaları toparlar. Bu dönemde ciltte bir takım sertlikler ele gelebilir. Bu durum en geç bir ay içinde giderek azalıp düzelecek bir durumdur.
Hafif ağrılarınız olabilir. Basit ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Yine aspirin kullanımından kanama olasılığı nedeniyle sakınılır.
Operasyon sonrası için emin olun. Alınan meme dokusu bir daha asla oluşmayacaktır. Hızla normale döneceksiniz. Alınan meme dokusu üzerindeki deri giderek kendini toplayacaktır.
Mesleğiniz ve seçilen operasyon çeşidine bağlı işe 2-7 gün içinde işinize ve gündelik hayata dönebilirsiniz. Ağır kaldırma en az iki hafta yasaktır.
Yüzme ve özellikle ağır sporlar en az bir ay yapılmamalıdır. Yürüyüş gibi hafif sporlar önerilir.
Enfeksiyon çok nadirdir. Zaten verilen antibiyotikler yeterli olacaktır.
Bazen çok nadir olarak sadece yağ çekme (lazer liposuction) metodlarının uygulandığı hastalarda ikinci bir operasyon kalan dokuyu almak için gerekebilir. Bu durum ancak meme dokusunun çok büyük olduğu ve iz istenmeden yapılmasının tercih edildiği durumlarda olabilir. 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Fatih Öktem

Op.Dr. Fatih Öktem 1974 yılında Ankara'da doğmuştur. 1998 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. 2006 yılında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'ndan mezun olarak uzmanlığını kazanmıştır. Op.Dr. Fatih Öktem Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Erkekte meme büyümesi
Op. Dr. Fatih Öktem
Op. Dr. Fatih Öktem
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube